Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Μνημείο" του ελληνικού Τύπου

"Πολύτιμο "μνημείο" του ελληνικού Τύπου, μοναδική στο είδος της ιστορική πηγή, που προάγει την έρευνα και διασώζει σπουδαίες μαρτυρίες",για τον προδρομικό, εγερτήριο, απελευθερωτικό αγώνα του Ρήγα Φεραίου,αποτελεί ηεξάτομη,τέλεια φωτομηχανική ανατύπωση της πρώτης ελληνικής εφημερίδας που εκδίδονταν στη Βιέννη από το 1791 - 1797, (απαγορεύτηκε μετά τη σύλληψη και δολοφονία του Ρήγα). Η ανατύπωση, με τη συνεργασία των εκδόσεων "Μέλισσα",είναι καρπός της 15χρονης ερευνητικής και μελετητικής προσπάθειας του Κέντρου Ερεύνης Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και προσωπικά του Λέανδρου Βρανούση,ο οποίος "πρώτος συνειδητοποίησε τη μεγάλη σημασία για την ιστοριογραφία της "Εφημερίδος", έψαξε, βρήκε και φωτογράφισε 507 φύλλα της - το 5% των διάσπαρτων φύλλων της. Ο Λ. Βρανούσης, που έφυγε δύο χρόνια πριν δεν πρόλαβε να δει εκδομένη το έργο αυτό, το οποίο συνέχισε ο σημερινός διευθυντής του ΚΕΜΝΕ, Δημήτρης Σοφιανός", σημείωσε μεταξύ άλλων ο ακαδημαϊκός Μ. Μανούσακας,σε χτεσινή συνέντευξη - παρουσίαση 16 εκδόσεων της Ακαδημίας Αθηνών, από τις 25 εκδόσεις της στο διάστημα 1995 - 1996.

Αλλη σημαντική έκδοση της Ακαδημίας, "εύρημα" του Μ. Μανούσακα στο Αγιον Ορος, το οποίο ο ακαδημαϊκός μελέτησε πολύπλευρα, είναι ο τόμος "Λεονάρδου Ντελλαπόρτα Ποιήματα (1403 - 1411)".Τέσσερα ποιήματα, τα οποία έγραψε στη φυλακή, σε ανομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο στίχο, ο γεννημένος στο Χάνδακα της Κρήτης, ιταλικής καταγωγής, εξελληνισμένος και χριστιανός Ντελλαπόρτε.

Η Ακαδημία έθεσε σε κυκλοφορία τον ΙΘ τόμο του "Λεξικογραφικού Δελτίου",του Κέντρου Συντάξεως Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής,για την επιτάχυνση του έργου, του οποίου θα χρειάζονταν "να ενταχθούν πολυάριθμοι ειδικοί επιστήμονες", τόνισε ο Μ. Μανούσακας, αφού ολόκληρο το λεξικό υπολογίζεται να έχει 8 εκατομμύρια λήμματα.

Οι άλλες εκδόσεις του ιδρύματος είναι οι εξής: "Μεσαιωνικά και Νέα Ελληνικά" (επετηρίδα, 5ος τόμος, αφιερωμένος στον Λ. Βρανούση). "Επετηρίς Κέντρου Ερεύνης Ιστορίας Ελληνικού Δικαίου" (τόμοι του 1995, 1996). "Εκθέσεις του William Meyer Γενικού Προξένου της Μεγάλης Βρετανίας στα Ιωάννινα/Πρέβεζα" (δίτομο). "Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου ΟΥΝΕΣΚΟ "Αθηναϊκή Δημοκρατία και Πολιτισμός",το οποίο οργανώθηκε σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, και περιέλαβε εισηγήσεις τεσσάρων Ελλήνων και δεκαέξι ξένων. "Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου: "Ρόδος: 24 αιώνες""."Λεξικόν της Προσωκρατικής Φιλοσοφίας" (δύο τόμοι). "Περί ψυχής στο έργο του Πλάτωνος "Πολιτεία""."Διακονία Φιλοσοφίας του Δικαίου"."Επετηρίς Φιλοσοφίας" (τόμοι 25 - 26). Αννας Κελεσίδου "Η Φιλοσοφία του Ξενοφάνη" και"Μελετήματα Προσωκρατικής Ηθικής" (πρόλογος Γεωργίου Βλάχου). Κ. Γαλλή - Λ. Ορφανίδη "Figurines of Neolithic Thessaly, Vol. l". "Bibliograpgie de l'Art Byzantin et Postbyzantin".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ