Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Οχι σε όλα" από τον πρωθυπουργό

Την άρνηση του πρωθυπουργού σε όλα τα αιτήματά τους, αλλά και αιχμές για τη λήψη ακόμα πιο αντεργατικών μέτρων, εισπράξανε χτες τα προεδρεία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει απεργία για τις 17 Δεκέμβρη και η ΓΣΕΕ επανεξετάζει τη στάση της την Τρίτη

Με το γνωστό σλόγκαν "δεν αντέχει η οικονομία", ο πρωθυπουργός απέρριψε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων στη χτεσινή συνάντηση που είχε με τα προεδρεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ,αφήνοντας, μάλιστα, αιχμές για ακόμα σκληρότερα μέτρα!Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος,ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς και ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος σε ερώτηση για το αν φοβάται γενίκευση των κινητοποιήσεων, απάντησε"δε φοβάμαι"...

Ο Κ. Σημίτης υπερασπίστηκε επίσης την εισοδηματική πολιτική του 1996, λέγοντας ότι συγκράτησε την ανεργία και ότι υπήρξε απορροφητικότητα των νεοεισερχόμενων στην εργασία! Εμμέσως, πλην σαφώς, προειδοποίησε και για χειρότερα μέτρα, λέγοντας ότι στην Ιταλία έχει επιβληθεί ευρωφόρος και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μεγαλύτερες οι περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος δήλωσεότι ο πρωθυπουργός "δεν απάντησε θετικά στα αιτήματα για την οικονομική πολιτική" και εξέφρασε "την επιμονή της ΓΣΕΕ σε διορθωτικές κινήσεις για την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου". Πρόσθεσε, επίσης, ότι "όσο υπάρχουν προβλήματα, θα υπάρχουν κινητοποιήσεις", αλλά "η κάθε οργάνωση μετράει τις δικές της δυνάμεις και απλώνει το δικό της τον αγώνα".

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,δήλωσε: "Επιβεβαιώθηκε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός είναι φανατικός εικονολάτρης. Εχει ένα εικόνισμα του προγράμματος "σύγκλισης" και το σταυροπροσκυνάει συνεχώς. Η συνάντηση απέδειξε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να δώσει, αλλά θέλει να πάρει κιόλας από τους εργαζόμενους. Με αυτή την έννοια ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί και να ενισχυθεί. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε".

Ο αν. πρόεδρος Γ. Μανώλης και ο αν. γραμματέας Α. Καλύβης τάχθηκαν υπέρ της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της, η οποία έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 17 Δεκέμβρη, με αιχμή το νέο μισθολόγιο, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, περιμένει σήμερα το πρωί τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη στα γραφεία της, για να παρουσιάσει το σχέδιο του νέου μισθολογίου.

Ο πρόεδρός της Γ. Κουτσούκος,προκάλεσε έκπληξη με τη δήλωσή του, ότι "άνοιξε μια χαραμάδα για επανατοποθέτηση της θέσης της κυβέρνησης στο ζήτημα του μισθολογίου", ενώ πρόσθεσε ότι... έπεισαν τον πρωθυπουργό ότι "δεν είναι αληθές ότι θα προστατευτούν τα εισοδήματα όλων των εργαζομένων στο δημόσιο".

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δ. Αγκαβανάκης,δήλωσε ότι η συνάντηση "δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, ίσα ίσα από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού φάνηκε ότι θα έχουμε ακόμα περισσότερες μειώσεις". Χρέωσε στον πρωθυπουργό ότι έκανε τη συνάντηση, για να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει... διαλλακτικό πρόσωπο και συζητά με τους εργαζόμενους και κατέληξε τονίζοντας: "Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Εχουμε την απεργία μας στις 17 του μήνα, μια δεύτερη μεγάλη απάντηση που θα δώσουμε σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ