Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε "ομηρία" το έργο του μετρό

Ξανά παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και "πάγωμα" εργασιών! Ξανά εκβιαστικές απολύσεις! Ξανά απαιτήσεις για νέα πανωπροίκια! Στάση εργασίας, συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι. Συγκαλύπτει ακόμα και τις απολύσεις ο Λαλιώτης

Τα οικονομικά "παιχνίδια" παγώνουν επ' αόριστον τις κύριες εργασίες κατασκευής του μετρό Αθήνας, καθώς οι εκβιασμοί των εργολάβων για πανωπροίκια εκατοντάδων δισ. δρχ. εντείνονται, πατώντας στη στάση ανοχής της κυβέρνησης και, ουσιαστικά, αποδοχής τους. Αυτή τη στιγμή, οι σταθμοί Δάφνης - Κεραμεικού είναι σταματημένοι και οι δύο μετροπόντικες είναι επίσης σταματημένοι στο Σύνταγμα και στην Αγ. Κωνσταντίνου. Το μόνο που προχωρά είναι οι εργασίες στήριξης εδάφους στην Αγ. Κωνσταντίνου για ...να προχωρήσει ο μετροπόντικας.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθεί να "πείσει" τους εργολάβους να ολοκληρώσουν το έργο μέχρι το τέλος του 1999, προσφέροντάς τους σαν αντάλλαγμα δεκάδες δισ. δρχ. "πανωπροίκια". Η μόνη "δυσκολία" είναι ότι όλα αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε μια νέα σκανδαλώδη συμπληρωματική σύμβαση, που θα περάσει για επικύρωση από τη Βουλή.

Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τις εκβιαστικές 250 απολύσεις που ανακοίνωσε ότι θα κάνει η κατασκευάστρια κοινοπραξία "Ολυμπιακό Μετρό",διεκδικώντας ανάκληση των διαθεσιμοτήτων και την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου, χωρίς πρόσθετο κόστος.

"Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία", δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Παραρτήματος στο μετρό. Οσον αφορά τις απολύσεις, κάλυψε τους εργολάβους, λέγοντας πως "τέλειωσαν οι εργασίες, τέλειωσαν και αυτοί"! Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν είναι εκβιαστικές οι απολύσεις, η απάντηση του υπουργού ήταν: "Δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοια συμπεριφορά η κοινοπραξία"!

Αντίθετα με τον υπουργό, ο Λ. Κίκκηρας,πρόεδρος της δημόσιας επιβλέπουσας εταιρίας, "Αττικό Μετρό",παραδέχτηκε πως τα τεχνικά προβλήματα έχουν επιλυθεί και το όλο πρόβλημα έγκειται στις "υπέρογκες απαιτήσεις εκατοντάδων δισ. δρχ. της κοινοπραξίας"!Κατά τ' άλλα, θεώρησε ότι το έργο λειτουργεί κανονικά και ότι καλώς γίνονται οι απολύσεις...

Ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωσε σε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών ότι "οι απολύσεις είναι άκυρες" και πως δεν πρόκειται να εγκριθεί η σχετική αίτηση για ομαδικές απολύσεις της κοινοπραξίας.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Παραρτήματος, Γ. Συνοδινός, μας δήλωσε: "Οι εργολάβοι και κύρια αυτοί του έργου πολιτικού μηχανικού έχουν αποθρασυνθεί πλήρως. Εκβιάζουν με εκατοντάδες απολύσεις για να αποκομίσουν για άλλη μια φορά, "πανωπροίκια" δεκάδων δισ. δραχμών. Και εδώ φαίνονται και οι ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ και της "Αττικό Μετρό", που τέσσερα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να συμμορφώσουν τους ευρωεργολάβους που λυμαίνονται τα χρήματα του λαού. Η κυβέρνηση αδιαφόρησε και στις καταγγελίες των εργαζομένων, που εφιστούσαν την προσοχή και επισήμαναν τις μανούβρες της κοινοπραξίας. Η τελευταία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει σαν μοχλό πίεσης τους εργαζόμενους. Εμείς θα συνεχίσουμε με όλες τις μορφές τον αγώνα, για να προχωρήσει το έργο, χωρίς πρόσθετα οικονομικά βάρη και μέσα στο συμβατικό χρόνο εκτέλεσης. Ζητούμε από τους μαζικούς φορείς και ιδιαίτερα το Δήμο Αθηναίων, να παρέμβουν ώστε να προχωρήσει το τόσο σημαντικό έργο".

Η συγκέντρωση

"Δώστε λύσεις και όχι απολύσεις", βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι του μετρό, που συγκεντρώθηκαν γύρω στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, στα πλαίσια της 4ωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει το Συνδικάτο.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος, Γ. Συνοδινός,μεταξύ άλλων, κατάγγειλε "τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μέσα στο έργο, που τις τρεις τελευταίες μέρες παρενέβαιναν στους εργαζόμενους, προτρέποντάς τους, ακόμα και με απειλές να μη συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι, όπως πρώτα έτσι και τώρα, προχωρούν ενωμένοι, απομονώνοντας τους κάθε είδους διασπαστές του αγώνα τους".

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Α. Ζαζόπουλος,ο οποίος τόνισε πως "έχετε τα κότσια, έχετε το μπόι να αναμετρηθείτε και γι' αυτό θα βγείτε νικητές απ' αυτό τον αγώνα".

Εντονη ήταν η παρουσία αστυνομικής δύναμης στην πορεία που ακολούθησε προς το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας "Είμαστε εργάτες και όχι τρομοκράτες", απαίτησαν και πέτυχαν να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ