Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μυθιστορία, φιλοσοφία, ποίηση

Από τις εκδόσεις "Ινστιτούτο Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα" παρουσιάστηκαν χτες δύο ενδιαφέροντα βιβλία:

  • Σε ειδικούς και μη αναγνώστες απευθύνεται η δεύτερη αναθεωρημένη και επαυξημένη μελέτη του Αγγλου καθηγητή Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών Ρόντερικ Μπίτον "Η ερωτική μυθιστορία του ελληνικού Μεσαίωνα",σε μετάφραση Νίκης Τσιρώνη.Για το βιβλίο μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας Γιώργης Γιατρομανωλάκης,του οποίου επίμετρο με τίτλο "Η ερωτική μυθιστορία του ελληνικού μεσαίωνα από το 1987 ως σήμερα", περιλαμβάνεται στο βιβλίο, πληροφορώντας τον αναγνώστη ότι από την πρώτη έκδοση του βιβλίου (1987) μέχρι σήμερα η ελληνική μεσαιωνική μυθιστορία έγινε αντικείμενο πολλών βυζαντινολόγων, φιλολόγων και ερευνητών. Το βιβλίο περιέχει, επίσης, πολυσέλιδη βιβλιογραφία και ευρετήριο.
  • Ενδιαφέρουσα είναι η μελέτη του Κωστή Κωβαίου "Ολα κυοφορούνται μεσ' στη γλώσσα",υποτιτλισμένη "Δοκιμές στη Φιλοσοφία του WITTGENSTEIN".Το βιβλίο περιλαμβάνει δοκίμια που αντικατοπτρίζουν την ενασχόληση του συγγραφέα με τη φιλοσοφία του Βίτγκενστάιν.
  • "Χάθηκα τελικά/ για όλους τους ευεργέτες./ Καίγομαι σαν τσιγάρο/ σε χείλος νευρωτικό:/ Ενά με ψάχνουν παντού -/ περιμένω τη χαραυγή/ τη μεγάλη τύχη/ να παρατήσω τα πάντα ξαφνικά/ όλα όσα ο καιρός μου δίνει,/ και να ρίξω την πρωινή βόμβα/ του χαμόγελου,/ του μοναχικού ανθρώπου". Το προφητικό αυτό ποίημα ανήκει στον Ράντοβαν Βούκοβ Κάρατζιτς.Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, ασκείται με την ποίηση από παιδί. ""Εξ αμνημονεύτων χρόνων" και άλλα ποιήματα",τιτλοφορείται το βιβλίο ποιημάτων του (της περιόδου 1967 - 1990) που κυκλοφόρησε από τα "Ελληνικά Γράμματα" και τη Βαλκανική Ενωση Φιλίας,σε μετάφραση Στέφανου Σωτηρίου,προλογισμένο από τον ίδιο τον Κάρατζιτς και τους Μανώλη Γλέζο, Χρήστο Χαλαζία, Ζέλιντραγκ Νίκτσεβιτς.Το βιβλίο παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι Λ. Ζούκοβιτς (υπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας), Ρ. Λιούζικ (καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου) και Π. Μιχαλακάκος (πρόεδρος της Βαλκανικής Ενωσης Φιλίας).

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org