Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο "ασυγχώρητος" Βάνιας

Υπάρχει κάτι που δε συγχωρεί ακόμη και ο καλύτερος άνθρωπος. Υπάρχει κάτι που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει. Υπάρχει κάποιος που δεν πιστεύει στη θεία δίκη, ούτε στην ανθρώπινη δικαιοσύνη, γι' αυτό καταφεύγει στην αυτοδικία. Αυτός είναι ο Κλιντ Ιστγουντ,που με την ταινία του "Οι ασυγχώρητοι" απέσπασε τέσσερα Οσκαρ. Η σκληρή αυτή ταινία θα προβληθεί από το STAR στις 21.00, με πρωταγωνιστές τους Ιστγουντ, Ρίτσαρντ Χάρις και Τζιν Χάκμαν. Ενας διάσημος κυνηγός επικηρυγμένων, που άφησε το μισητό του επάγγελμα για να ζήσει ήρεμα κάνοντας τον γεωργό, μπαίνει στον πειρασμό για μια τελευταία αποστολή. Δυο καουμπόις, αφού απόλαυσαν τον αγοραίο έρωτα, χαράκωσαν τα πρόσωπα των γυναικών αναίτια, για να συμπληρώσουν την... απόλαυση, ίσως. Ο Ιστγουντ, με το ταξίδι του ήρωά του, κάνει μια απαισιόδοξη ταινία για το καλό και το κακό.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 23.30 "Σοκολάτα σε καυτό νερό" του Αλφόνσο Αράου. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Λάουρα Εσκεβίλ, σύζυγο του σκηνοθέτη, η ταινία αφηγείται τον έρωτα μιας κοπέλας για κάποιον νεαρό που, ενώ, και εκείνος την αγαπά αναγκάζεται να παντρευτεί την αδελφή της. Και πάλι η Λατινική Αμερική μας ξελογιάζει, μας συναρπάζει. Μας ταξιδεύει στη γη που το παρόν μπερδεύεται με το μέλλον, το μέλλον γίνεται ένα με το παρελθόν. Εκεί που το φανταστικό είναι υπαρκτό. Εκεί, που υπάρχει μια διάχυτη μαγική, δυνατή αγάπη. Ενας έρωτας δυνατός, διαχρονικός, που μετατρέπει τις παλιές, καθημερινές συνταγές της κουζίνας σε ελιξίριο του έρωτα. Εκεί που η τρέλα είναι ιερή, ο έρωτας δεν έχει όρια, όπου τίποτε δεν είναι αληθινό και ταυτόχρονα τίποτε δεν είναι ψεύτικο. Η ταινία δεν είναι τόσο επιτυχημένη όσο το βιβλίο, αλλά βλέπεται ευχάριστα.

Από την ΕΤ - 2 στις 23.30 "Ο θείος Βάνιας στο Μπρόντγουέι" του Λουί Μαλ. Ενας θίασος κάνει πρόβες για το ανέβασμα του "Θείου Βάνια", σε κάποιο θέατρο της Νέας Υόρκης. Λίγα αντικείμενα αποτελούν το ντεκόρ και στα σκηνικά. Ενα παγκάκι, ένα τραπέζι, μερικά φλιτζάνια τσαγιού. Το ντεκόρ και τα κοστούμια είναι λιτά, είναι τα καθημερινά σύγχρονα ρούχα που φορούν οι ηθοποιοί. Και όμως ο Μαλ καταφέρνει να παρασύρει το θεατή έξω από το Μπρόντγουέι, να τον πάει μακριά, στην απέραντη, μονότονη ρωσική επαρχία. Θα τον παρασύρει και θα του δώσει να γευτεί το πικρό χιούμορ του Τσέχοφ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ