Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χρονικό» προαναγγελθέντος πολέμου

«Χρονικό ενός πολιορκημένου λαού. Γιουγκοσλαβία 1993-1996», τιτλοφορείται το βιβλίο του γαλλόφωνου Ελληνα συγγραφέα Δημήτρη Τ. Αναλις, το οποίο παρουσίασαν χθες οι εκδόσεις «Νέα Σύνορα» Α. Α. Λιβάνη. Το βιβλίο, μεταφρασμένο από τον Γιώργο Κ. Καλαμάντη, σε συνεργασία με τον συγγραφέα, προλογίζεται από τους Κώστα Βεργόπουλο και Πολ - Μαρί Κουτό, από τους οποίους ο πρώτος επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

«Στην καρδιά της Ευρώπης, η Ευρώπη εγκατέστησε την Αμερική με Τόμαχοκ και Απάτσι. Ειρωνεία της ιστορίας: Οι ονομασίες αυτές, που προέρχονται από την ιστορική γενοκτονία των Ινδιάνων, χαράζουν πολιτιστική ταυτότητα, ηθική, δίκαιο της Γηραιάς Ηπείρου. Υπήρξε ποτέ στην ιστορία ιμπεριαλιστική και αποικιοκρατική κατάκτηση, που να μην αιτιολογήθηκε με ηθικούς, θρησκευτικούς και πολιτικούς λόγους;» και παρακάτω τονίζει ότι πίσω από τις βαλκανικές συγκρούσεις «υφέρπει πάντα νέα κατανομή ισχύος στον ευρωπαϊκό χώρο. Εφ' όσον τα Βαλκάνια συνιστούν "γκρίζα" περιοχή της Ευρώπης, οι ρομφαίες της υψηλής ηθικής αποκαλύπτονται σύντομα κοινά μαχαιροπίρουνα φτηνής μοιρασιάς».

Ο συγγραφέας του βιβλίου, ο οποίος είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Επιτήρησης της Ομάδας Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων, εισαγωγικά αναφέρεται στην ίδρυση της Γιουγκοσλαβίας το 1920, ίδρυση που ποθούσαν και διεκδικούσαν όλοι οι λαοί της, Σέρβοι, Κροάτες, Σλοβένοι και την οποία αποδέχονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Κοινωνία των Εθνών. Από το 1991, όμως, η Ευρώπη και ο ΟΗΕ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αποφάσισαν να διασπαστεί μια χώρα σημαντική με το πολιτικό βάρος της και το μέγεθός της και να δημιουργηθεί μια πληθώρα αδύνατων ψευδοκρατών και ένα μουσουλμανικό κράτος εκ του μηδενός. Ο συγγραφέας σημειώνει σαν αποδεικτικό στοιχείο των αμερικανικών επιδιώξεων το γεγονός ότι τα τρία υπόγεια αεροδρόμια της Κροατίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και των Σκοπίων ανήκουν σήμερα στις Αμερικάνικες Ενοπλες Δυνάμεις, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και την καλλιέργεια, μέσω των ΜΜΕ, με τη συνενοχή και των διανουμένων, ενός νέου ρατσισμού, του αντισλαβισμού - κυρίως αντισερβισμού. Τέλος, θυμίζοντας τις αφετηριακές αιτίες των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, επισημαίνει και τους κινδύνους που εγκυμονεί για όλη την Ευρώπη η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ