- ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. - Επικίνδυνα τεταμένη παραμένει η πολιτική κρίση στην ομοσπονδία της Ν. Γιουγκοσλαβίας. Και χτες, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν το κέντρο του... - 1996-12-03 00:00:00.0"/> - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. - Επικίνδυνα τεταμένη παραμένει η πολιτική κρίση στην ομοσπονδία της Ν. Γιουγκοσλαβίας. Και χτες, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν το κέντρο του... - 1996-12-03 00:00:00.0" /> Βαθαίνει η κρίση | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Βαθαίνει η κρίση
  • Παρά τις περιοριστικές ανακοινώσεις του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν και χτες στο κέντρο του Βελιγραδίου
  • Τουλάχιστον πέντε οπαδοί της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση "άγνωστης διάρκειας", χωρίς αναστολή και χωρίς την παρουσία των δικηγόρων τους την ώρα της δίκης. Τουλάχιστον άλλα τέσσερα άτομα καταζητούνται από τις αρχές για "βανδαλισμούς" στη διάρκεια διαδηλώσεων...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Επικίνδυνα τεταμένη παραμένει η πολιτική κρίση στην ομοσπονδία της Ν. Γιουγκοσλαβίας. Και χτες, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν το κέντρο του Βελιγραδίου παρά τα νέα περιοριστικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς και τις συλλήψεις - φυλακίσεις οπαδών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

"Δε φοβόμαστε. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να πάρουν μέρος σε νέες μαζικότερες διαδηλώσεις", τόνιζαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου σε ανακοίνωση που έστελναν σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Χιλιάδες από αυτούς διαδήλωναν τις πρώτες μεσημβρινές ώρες χτες, φορώντας κονκάρδες ή κρατώντας στα χέρια πανό που έγραφαν: "Δεν είμαστε φασίστες". Με τον τρόπο αυτό απαντούσαν στις προχτεσινές αιτιάσεις κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος που υποστήριζε ότι πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα καταστολής διαδηλώσεων φασιστών".

Ξένοι δημοσιογράφοι εκτιμούσαν ότι η συμμετοχή των φοιτητών και οπαδών της αντιπολίτευσης στις χτεσινές διαδηλώσεις που έγιναν στο κέντρο του Βελιγραδίου ξεπερνούσε τις 80.000. Ολα αυτά, παρά την κακοκαιρία (βροχή, χιονοπτώσεις) και παρά τη "διακριτική" παρουσία δύο θωρακισμένων οχημάτων της Αστυνομίας που "παρακολουθούσε" τις πορείες των διαδηλωτών λίγα μέτρα μακριά. Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το "Ασοσιέιτεντ Πρες", δεκάδες λεωφορεία της σερβικής αστυνομίας που κατέφταναν από διάφορα σημεία της χώρας, αποβίβαζαν εκατοντάδες άνδρες στο κέντρο του Βελιγραδίου. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στους ξένους δημοσιογράφους ότι ορισμένοι από τους αστυνομικούς έφεραν ασυρμάτους και καταλάμβαναν θέσεις σε οροφές ή στις εισόδους κτιρίων που βρίσκονταν σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας...

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες και σε άλλες πόλεις της Σερβίας.

Συλλήψεις και άλλα μέτρα της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς

Οι διαδηλώσεις οπαδών και στελεχών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντο" διαδραματίζονται στους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου επί 14 συνεχείς ημέρες, χωρίς, ωστόσο, μέχρι τότε επίσημη κυβερνητική αντίδραση. Ολα αυτά μέχρι το βράδυ της Κυριακής, οπότε το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιούσε σε ανακοίνωσή του ότι οι αρχές δε θα ανεχθούν πλέον "καμία εκδήλωση βίας" στης διάρκεια των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών αξίωσε από τις ηγεσίες κομμάτων της αντιπολίτευσης να ενημερώνουν τις αρχές "για τον τόπο και τη διάρκεια των διαδηλώσεων και να σέβονται όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις τους". Την ίδια στιγμή, και οι αστυνομικές αρχές του Βελιγραδίου προειδοποιούσαν ότι δε θα ανεχθούν πλέον "μη εξουσιοδοτημένες" από τις ίδιες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

Να σημαίνει άραγε αυτό την κατασταλτική επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων κατά των διαδηλωτών; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά σ' αυτό το ερώτημα, καθώς όλα εξαρτώνται από την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα μέσα στα επόμενα 24ωρα. Προς το παρόν, βέβαια, δε φαίνεται να υπάρχει κάποια διάθεση, ούτε από την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς, ούτε από τα κόμματα του συνασπισμού "Ζάγιεντο", ώστε να καταβληθούν κάποιες προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης...

Ομως, η προσπάθεια επιβολής ελέγχου και περιορισμού των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης δεν ήταν το μόνο μέτρο της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς...

Μετά τη διαδήλωση που έκαναν την Κυριακή οπαδοί της αντιπολίτευσης έξω από τα κτίρια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και των εφημερίδων "Μπόρμπα", "Πολίτικα" και "Βετσέρνιε Νοβόστι", συνελήφθησαν τουλάχιστον πέντε άτομα με την κατηγορία του "βανδαλισμού". Οι Γκόραν Μαρίνκοβιτς, Ζέλικο Οζέγκοβιτς, Λάμπρος Χουτελίδης (σύμφωνα με το ΑΠΕ πρόκειται για τον 34χρονο γιο πολιτικού πρόσφυγα), Ντομπρίβογιε Ντιόσεφ και Σράντιαν Κρέστιτς όχι μόνον συνελήφθησαν, αλλά και καταδικάστηκαν μάλλον με "συνοπτικές" διαδικασίες από δικαστήριο του Βελιγραδίου, επειδή βρέθηκαν ένοχοι για "βανδαλισμούς"(σύμφωνα με ανακοίνωση του "Ζάγιεντο" για τη ρίψη ενός ή δύο αυγών) κατά του κτιρίου της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας "Βετσέρνιγιε Νοβόστι".

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε καταδικάστηκαν σε φυλάκιση άνευ αναστολής, ο πρόεδρος του δικαστηρίου αρνήθηκε να ανακοινώσει τη διάρκεια κράτησης των καταδικασθέντων, ενώ δεν επιτράπηκε την ώρα της δίκης να παραστούν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων! Επιπλέον, από την Κυριακή, η εισαγγελία του Βελιγραδίου κίνησε διαδικασία δίωξης κατά τεσσάρων άλλων διαδηλωτών, βάσει υπονοιών για τη συμμετοχή τους σε "βιαιοπραγίες".

Εξάλλου, την Κυριακή το BBC μετέδωσε ότι Σέρβοι αστυνομικοί χειροδίκησαν επανειλημμένα σε βάρος ενός φοιτητή και μιας φοιτήτριας στη διάρκεια οκτάωρης ανάκρισης.

Ξένες αντιδράσεις

Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Βελιγράδι δεν πέρασαν χτες απαρατήρητες από ορισμένες ξένες χώρες, αλλά ούτε και από τον μεσολαβητή της διεθνούς κοινότητας για το Γιουγκοσλαβικό, Καρλ Μπιλντ.

"Η Σερβία πρέπει να πάρει μέτρα εκδημοκρατισμού και η κυβέρνηση του Προέδρου Μιλόσεβιτς πρέπει να αποσύρει κάθε απειλή για την καταστολή των διαδηλώσεων", δήλωσε χτες στη Λισαβόνα ο Καρλ Μπιλντ,εκφράζοντας τη "βαθιά ανησυχία" του για τα διαδραματιζόμενα στο Βελιγράδι και το "φόβο" ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Σερβία "θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις προσπάθειες εδραίωσης της ειρήνης στην πρώην Γιουγκοσλαβία".

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε χτες από την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς να μη χρησιμοποιήσει βία για την καταστολή των διαδηλώσεων και εξέφρασε την ανησυχία της "για τις τρέχουσες εξελίξεις που διαδραματίζονται στο Βελιγράδι μετά τις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοέμβρη".

Επίσης, η Γαλλία επέκρινε χτες τις σερβικές αρχές για τις συλλήψεις υποψηφίων που ανήκουν σε κόμματα της αντιπολίτευσης, συνιστώντας αυτοσυγκράτηση. Ο Ιβ Ντουτριό, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, δήλωσε συγκεκριμένα ότι "οι συλλήψεις υποψηφίων σε δημοτικές εκλογές δεν είναι κάτι που οδηγεί στον κατευνασμό", ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την ανησυχία του για τις προσπάθειες της σερβικής κυβέρνησης να επιβάλει στα ΜΜΕ "συσκότιση των ειδήσεων".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας χαρακτήρισε "πολύ ανησυχητική" την κατάσταση που επικρατεί στο Βελιγράδι μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη στη Σερβία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ