Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Πόλεμος στο Μπουρούντι, ηφαιστειακές εκρήξεις στο Ανατολικό Ζα'ϊρ

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ. -

Μολονότι η κρίση στο Ανατολικό Ζαϊρ φαίνεται να εκτονώνεται, δε συμβαίνει το ίδιο και με το γειτονικό Μπουρούντι. Τα τελευταία 24ωρα, έχει ανάψει ο εμφύλιος πόλεμος, ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα που στελεχώνονται και διοικούνται από μέλη της φυλής Τούτσι και αντάρτες της φυλής των Χούτου. Οι χτεσινές πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν ότι από το βομβαρδισμό νότιων προαστίων της μπουρουντιανής πρωτεύουσας, Μπουζουμπούρα, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 πολίτες!

Η είδηση για το θάνατο των 37 Μπουρουντιανών πολιτών έφθασε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετά από καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων. Αντίθετα, εκπρόσωπος του στρατού στο Μπουρούντι ισχυρίστηκε ότι στη διάρκεια "μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης", που έγινε την περασμένη Παρασκευή, έχασαν τη ζωή του δεκάδες "αντάρτες" και όχι πολίτες...

Πάντως, χτες, το "Παγκόσμιο Πρόγραμμα για τα Τρόφιμα" των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι η έλλειψη τροφίμων και οι μάχες μπουρουντιανών κυβερνητικών στρατευμάτων και ανταρτών προκαλούν νέα κύματα προσφύγων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της παραπάνω οργάνωσης του ΟΗΕ, μέσα στον τελευταίο μήνα οι συγκρούσεις στο Μπουρούντι έχουν κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα κρίσιμη κυρίως στις νότιες Μπουρουντιανές επαρχίες Καγιάντζα, Μπουρούρι και Ρουγίγκι.

Προέλαση ανταρτών στο Ζαϊρ και ηφαιστειακές εκρήξεις

Ανώτατος διοικητής των ανταρτικών δυνάμεων στο Ανατολικό Ζαϊρ δήλωσε ότι άνδρες του εισέβαλαν και ελέγχουν μερικώς την πόλη Κισανγκάνι. Ο διοικητής των ανταρτών, Τζον Καμπούνγκα, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις της "Συμμαχίας για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ" ελέγχουν και τα ορυχεία χρυσού και διαμαντιών στη νοτιοανατολική πόλη Καμιτούνγκα.

Λίγες ώρες πριν, είχε προηγηθεί ο "πόλεμος" ανακοινώσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Ζαϊρ και της Ουγκάντα. Το Ζαϊρ υποστήριζε ότι στρατεύματα της Ουγκάντα εξαπόλυσαν επιθέσεις κατά των ανατολικών περιοχών της χώρας, Κασίντι και Μπένι, υπό το πρόσχημα ότι καταδιώκουν τους αντάρτες του "Συνασπισμένου Δημοκρατικού Μετώπου". Αντίθετα, η κυβέρνηση της Ουγκάντας διέψευσε τις παραπάνω καταγγελίες αρνούμενη ότι στρατιώτες της χώρας αυτής κατέλαβαν τη ζαϊρινή πόλη Μπένι.

Στο μεταξύ, ακόμη πιο δύσκολος άρχισε να γίνεται για ορισμένες χιλιάδες Ρουαντέζους πρόσφυγες της φυλής των Χούτου ο δρόμος του επαναπατρισμού, καθώς από προχτές άρχισε να εκρήγνυται το ηφαίστειο Νιαμουλαγκίρα που είναι κοντά στην πόλη Γκόμα του Ανατολικού Ζαϊρ.

Η έκρηξη άρχισε το μεσημέρι της Κυριακής και μέχρι χτες το απόγευμα είχε δημιουργηθεί ένα μονοπάτι λάβας μήκους δεκάδων χιλιομέτρων που προκάλεσε εστίες πυρκαγιάς στα τροπικά δάση της περιοχής.

Το Νιαμουλαγκίρα βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα δυτικά των εγκαταλειμμένων προσφυγικών στρατοπέδων "Κιτάλε" και "Καχίντο". Λάβα και καπνοί από δηλητηριώδη αέρια είναι ορατά από την πόλη Γκόμα. Κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ρουάντας, Κιγκάλι, (200 χλμ από το ηφαίστειο Νιαμουλαγκίρα) ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι εξαιτίας της ενεργοποίησης του ηφαιστείου, ο ορίζοντας είναι κόκκινος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ