Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Με το κεφάλι ψηλά

Με τα αιτήματά τους δικαιωμένα οι Γάλλοι οδηγοί φορτηγών έληξαν τη 12ήμερη απεργία τους

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με το κεφάλι ψηλά και τα αιτήματά τους δικαιωμένα αποχώρησαν από τα οδοφράγματά τους, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι Γάλλοι οδηγοί φορτηγών λήγοντας την 12ήμερη απεργία τους. Η κυκλοφορία στις κύριες οδικές αρτηρίες της χώρας γίνεται, πλέον, με κανονικό ρυθμό και οι ελλείψεις σε τρόφιμα και σε καύσιμα, που είχαν γίνει αισθητές σε πολλές πόλεις, αποκαθίστανται αργά αλλά σταθερά.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν οι οδηγοί φορτηγών παρά την ταλαιπωρία τους. Το εγχείρημά τους ήταν καλά οργανωμένο και διήρκεσε 12 ημέρες. Ακολουθώντας το αρχικό σχέδιό τους, επιχείρησαν και πέτυχαν την "κυκλωτική κίνηση" αποκλεισμού της χώρας, που την ονόμασαν "επιχείρηση σαλιγκάρι". Εμειναν 12 μερόνυχτα μέσα στα φορτηγά τους, στη μέση των αυτοκινητόδρομων κάτω από τη δυνατή βροχή και το τσουχτερό κρύο. Τους ασκήθηκαν παντός είδους πιέσεις, η κυβέρνηση υποχώρησε σε μερικά από τα αιτήματά τους για να τους "γλυκάνει", άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απείλησαν με οικονομικές κυρώσεις τη χώρα επειδή τα φορτηγά τους είχαν αποκλειστεί στους γαλλικούς δρόμους, τα χρήματά τους τελείωναν. Οι Γάλλοι οδηγοί φορτηγών, όμως, έμειναν αμετακίνητοι μέχρι και την τελευταία στιγμή και δεν κατευνάστηκαν από τις μερικές κυβερνητικές υποχωρήσεις. Διεκδίκησαν τα μέγιστα και τα πέτυχαν.

Συμπαράσταση και αλληλεγγύη

Βέβαια, στο πλευρό τους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, εκτός από τα οργανωμένα εργατικά συνδικάτα τους, πολλοί άλλοι εργασιακοί κλάδοι αλλά και απλοί πολίτες. Ετσι, διήμερες ή 24ωρες απεργίες σε ένδειξη συμπαράστασης αλλά και προς διεκδίκηση δικών τους αιτημάτων πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι κάτοικοι της επαρχίας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των απεργών προσφέροντάς τους τρόφιμα και ξύλα για να ζεσταθούν.

Δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα, έστω και αν, αξίζει να το σημειώσουμε, ήταν ιδιαιτέρως μεμονωμένα. Στην αρχή της δεύτερης εβδομάδας της απεργίας ένας νεαρός απεργός έχασε τη ζωή του και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά όταν ένας εξοργισμένος παραγωγός προσπάθησε να περάσει με το τρακτέρ του μέσα από το οδόφραγμα των οδηγών φορτηγών. Το τραγικό συμβάν, που σημειώθηκε στη Νορμανδία, ενδυνάμωσε την ενότητα και την αποφασιστικότητα των απεργών που αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους έστω και αν, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζιπέ "φαίνεται ικανός να μας αφήσει να πεθάνουμε εδώ, στο δρόμο".

Η πρώτη ημέρα του Δεκέμβρη βρήκε τους Γάλλους οδηγούς φορτηγών δικαιωμένους και τους δρόμους της χώρας ανοιχτούς. Διεκδίκησαν ένα πακέτο αιτημάτων στο σύνολό του και το κέρδισαν. Πέτυχαν να μειωθεί το όριο συνταξιοδότησής τους από τα 60 χρόνια στα 55, εξασφαλίζοντας ότι ένας οδηγός που βγαίνει στη σύνταξη και έχει συμπληρώσει 25 χρόνια πλήρους εργασίας θα συνταξιοδοτείται με το 75% του μισθού του. Πέτυχαν να μη χάνουν τα μεροκάματά τους και τις ώρες εργασίας τους σε περιόδους ασθένειας, ενώ εξασφάλισαν και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Πέτυχαν να μην εργάζονται καθόλου τις Κυριακές. Εξασφάλισαν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα ακόμα και για τις εταιρίες που απασχολούν λιγότερους από 8 οδηγούς και οι οποίες αποτελούν το 88% του κλάδου. Πέτυχαν να συμπεριληφθούν μέσα στις ώρες εργασίας τους όλες οι ώρες φορτώματος και ξεφορτώματος των προϊόντων που μεταφέρουν, καθώς και οι καθυστερήσεις που μπορεί να έχουν στα λιμάνια ή στα σύνορα. Πέτυχαν να αυξηθεί ο μισθός τους και να είναι ανάλογος του πλήρους ωραρίου εργασίας και όχι μόνο των ωρών οδήγησης, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Απέρριψαν το χρηματικό πριμ των 1.500 φράγκων, που τους προσέφεραν ως αντάλλαγμα οι εργοδότες τους για να εγκαταλείψουν τα οδοφράγματα. Πέτυχαν να τους καταβάλλονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

Οι Γάλλοι οδηγοί φορτηγών έληξαν την απεργία τους, το περασμένο Σαββατοκύριακο, νικητές. Η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει και μαζί της και το σύνολο της εργοδοσίας. Η κυβερνητική μεσολάβηση, που είχε ως στόχο να πετύχει ορισμένες συμβιβαστικές λύσεις και ικανοποιώντας ορισμένα από τα αιτήματα των απεργών να περάσει "στο χρονοντούλαπο" όλα τα υπόλοιπα, απέτυχε. Οι απεργοί τα διεκδίκησαν όλα και τα κέρδισαν με την επιμονή, την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ