Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΥΡΑ
Διογκώνεται το σκάνδαλο

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις αρχίζει να παίρνει το σκάνδαλο που ξέσπασε, όταν πριν από μερικές βδομάδες, μετά από τροχαίο ατύχημα, αποκαλύφθηκε ότι στο ίδιο αυτοκίνητο επέβαιναν ένας καταζητούμενος μεγαλοκακοποιός για εμπόριο ηρωίνης, μπλεγμένος με ακροδεξιές οργανώσεις, ένας ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, αλλά και ένας βουλευτής του κόμματος του Ορθού Δρόμου.

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και ηγέτιδας του κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, ζήτησαν, χτες, με αίτησή τους στην Εισαγγελία 80 μέλη του Κόμματος της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης. Με ξεχωριστές αλλά πανομοιότυπες αιτήσεις, τα μέλη του Κόμματος της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης ζητούν, τουλάχιστον, να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση σχετικά με την Τανσού Τσιλέρ, έναν πρώην υπουργό Εσωτερικών και έναν βουλευτή του κόμματός της. Στις αιτήσεις καταγγέλλεται η διαδικασία συγκάλυψης των "βρώμικων δραστηριοτήτων κυβερνητικών στελεχών" και υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η μοναδική ευκαιρία "διαλεύκανσης σωρείας περιπτώσεων δολοφονιών, λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων".

Ανάλογη επίθεση εξαπέλυσε κατά της τουρκικής κυβέρνησης του ισλαμιστή Ντεσμεντίν Ερμπακάν και ο Μεσούτ Γιλμάζ, ηγέτης του αντιπολιτευτικού κόμματος της Μητέρας Πατρίδας. Μιλώντας σε εντυπωσιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργάνωσαν οι οπαδοί του κόμματός του στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιλμάζ ζήτησε να ξεκαθαριστούν πλήρως οι σχέσεις της κυβέρνησης με τις ακροδεξιές οργανώσεις και με τον κόσμο των κακοποιών.

Νέα καταδίκη

Σε κάτι λιγότερο από 8 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκαν, από τουρκικό δικαστήριο, 4 πρώην βουλευτές του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, που, ήδη από το 1994 έχει τεθεί εκτός νόμου από τον Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Οι 4 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι παροχής βοήθειας προς τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ, πράξη "αντίθετη με τα συμφέροντα της χώρας". Αξίζει να σημειωθεί ότι, τουλάχιστον, άλλοι 15 βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος έχουν κριθεί ένοχοι των ίδιων κατηγοριών και 4 από αυτούς, ήδη, εκτίουν ποινή φυλάκισης 15 χρόνων στις τουρκικές φυλακές.

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε, χτες, διά μέσω του εκπροσώπου του, Σερμέτ Ατατσανλί, τις κατηγορίες κατά της Τεχεράνης, ότι παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στο τουρκικό έδαφος στους αντάρτες του ΡΚΚ. Η Τεχεράνη διέψευσε κατηγορηματικά τις τουρκικές κατηγορίες και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στα γεγονότα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ