Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
Καταψηφίστηκαν οι αντεργατικοί νόμοι

ΒΕΡΝΗ. -

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες την Κυριακή, για να πάρουν μέρος στα δημοψηφίσματα που έθεσε η κυβέρνηση που αφορούν προτεινόμενο νομοσχέδιο σχετικά με νέους εργατικούς νόμους, σχετικά με τους μετανάστες, καθώς επίσης και τη χορήγηση ηρωίνης στους τοξικομανείς.

Με ποσοστό 67% οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν το σχέδιο τροποποίησης του εργατικού νόμου, το οποίο είχε εγκρίνει η κυβέρνηση της χώρας νωρίτερα αυτό το χρόνο. Η έγκριση του σχεδίου τροποποίησης θα άνοιγε το δρόμο για περισσότερες υπερωρίες, την εργασία τα Σάββατα το βράδυ και τις Κυριακές και την άρση της απαγόρευσης να απασχολούνται οι γυναίκες στις νυχτερινές βάρδιες των εργοστασίων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και η Εκκλησία είχαν αντιταχθεί στην τροποποίηση αυτή μια και τόνισαν ότι η έγκρισή της θα έδινε υπερβολική έμφαση στα συμφέροντα των εργοδοτών.

Σχετικά με την πρόταση της Δημοκρατικής Ενωσης του Κέντρου για την ενίσχυση του αγώνα εναντίον της παράνομης μετανάστευσης οι Ελβετοί ψηφοφόροι την απέρριψαν με το 53,7% των ψήφων. Η πρόταση αυτή συνοψιζόταν σε ρύθμιση που προέβλεπε ότι ο μετανάστης που έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα δεν έχει δικαίωμα χορήγησης πολιτικού ασύλου. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα άλλα κόμματα του κοινοβουλίου αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Δημοκρατικής Ενωσης του Κέντρου, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο αριθμός των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο έχει μειωθεί στο ήμισυ τα τελευταία 4 χρόνια.

Ψηφίζοντας "ναι" στη συνέχιση του προγράμματος για τα ναρκωτικά, το 62,9% των ψηφοφόρων της Ζυρίχης εξασφάλισε μέχρι το τέλος του 1998 την ελεγχόμενη χορήγηση δόσεων ηρωίνης στους χρήστες. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε το 1994 από την πόλη της Ζυρίχης και σήμερα εφαρμόζεται σε 15 πόλεις της Ελβετίας με τη συμμετοχή 800 τοξικομανών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ