Σοβαρότατα προβλήματα στην εφαρμογή της "ειρήνης" τύπου Ντέιτον για ΝΑΤΟ - ΗΠΑ. Πρόσχημα για ανανέωση της στρατιωτικής παρουσίας
Η παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων είναι ειλημμένη σχεδόν απόφαση να διατηρηθεί και όπως όλα δείχνουν δε μένει παρά η τυπική έγκριση γι' αυτό. Στα πλαίσια της ψευδεπίγραφης "ειρήνης" που αποφασίστηκε στο Ντέιτον των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς "πυλώνες" τους τόσο στη Βοσνία, όσο και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Σύμφωνα μάλιστα και με την τρέχουσα ειδησεογραφία, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γ. Κρίστοφερ, έχει στείλει σχετική επιστολή στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το θέμα αυτό, μια και ως γνωστόν στη Βοσνία υπάρχει και ελληνική στρατιωτική αποστολή. Ιδιαίτερα διαφωτιστική ως προς τις ΝΑΤΟϊκές προθέσεις, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στη Βοσνία, ήταν η συζήτηση που είχαμε για το θέμα με τον Ορ. Κολοζώφ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης:
- Η προθεσμία παρουσίας ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, συγκεκριμένα στη Βοσνία, λήγει στο τέλος του 1996, ποιοι είναι οι μετέπειτα προσανατολισμοί τους;
- Η απόφαση στην οποία προσανατολίζεται το ΝΑΤΟ, είναι η ανανέωση στα πλαίσια της IFOR, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Η προθεσμία λήγει στο τέλος του χρόνου και θα αποφασιστεί η ανανέωση. Εχει ενδιαφέρον η συζήτηση που έγινε γύρω από αυτό το θέμα στις επιτροπές, σχετικά με το ποιες είναι οι δυσκολίες που βρίσκει η υλοποίηση της Συμφωνίας Ντέιτον. Οταν υπογράφτηκε η Συμφωνία, εμείς είχαμε επισημάνει ότι έχει τα χαρακτηριστικά μιας προσωρινής ανακωχής. Πως αυτό οφείλεται στο ότι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μερών που αποτελούν τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Είναι μία από τα πάνω απόφαση που επιβλήθηκε με τη δύναμη των όπλων, σε όλες τις πλευρές, ιδιαίτερα στους Σέρβους. Αυτό σήμερα φαίνεται σε όλη του την έκταση.Οι Αμερικανοί, οι παράγοντες του ΝΑΤΟ, αρχίζουν να διαμαρτύρονται και να γκρινιάζουν, να ανησυχούν και να χρεώνουν στους "Βόσνιους" - με αυτό τον όρο εννοούν και τις 3 πλευρές - ότι δεν προσφέρουν ώστε να υλοποιηθούν όσα αποφασίστηκαν στο Ντέιτον και οι διαδικασίες "ομαλοποίησης και ανοικοδόμησης της χώρας" έχουν μεγάλη καθυστέρηση. Από εκεί πηγάζει και η εκτίμηση να παραμείνουν τα στρατεύματα εκεί πέρα. Εκείνο που τους ανησυχεί είναι ότι ακόμα δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μία κατάσταση που να είναι ολοκληρωτικά υποταγμένη στα δικά τους σχέδια.Στο σύνολό τους, οι τρεις αυτές πλευρές που αποτελούν το κράτος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, δε συνεργάζονται με τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ για να εφαρμόσουν τις συμφωνίες. Στην Επιτροπή Οικονομικών, έγινε μια πολύ ζωηρή συζήτηση για αυτό το θέμα, επιρρίφθηκαν ευθύνες στους "Βόσνιους", χρέωσαν συνολικά στην ηγεσία των "Βοσνίων" το θέμα αυτό, αναρωτιούνται κατά πόσο είναι σε θέση αυτές οι ηγεσίες να εφαρμόσουν αυτές τις συμφωνίες και όπως φάνηκε θα θέλανε να αναδείξουν νέες ηγεσίες, που όμως αυτή τη στιγμή δε φαίνονται στον ορίζονται σε κανένα από τα 3 μέρη. Στη συζήτηση δε φάνηκε να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε καμία από τις τρεις πλευρές. Καταλαβαίνει κανείς ότι το σχέδιο εφαρμογής των αποφάσεων του Ντέιτον, η εξασφάλιση της κυριαρχίας του ΝΑΤΟ, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ανέφερα αυτά, για να δει κανείς ότι το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, θα αξιοποιήσουν όλα αυτά τα επιχειρήματα σαν πρόσχημα για να ανανεώσουν την παρουσία τους στην περιοχή. Στρατιωτική παρουσία που δεν "κοιτάζει" μόνο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αλλά συνολικά στα Βαλκάνια και πέρα από εκεί ακόμα. Οι 50.000 στρατού, που υπάρχουν εκεί, αποτελούν ουσιαστικά μια μεγάλη δύναμη που επηρεάζει τα πράγματα, τις πολιτικές, εσωτερικές υποθέσεις των βαλκανικών κρατών. Αποτελεί μια πίεση προς τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις".
- ΝΑΤΟικές δυνάμεις υπάρχουν όμως και στην ΠΓΔΜ...
- Μέσα στα ίδια πλαίσια πρέπει να δούμε και την απόφαση να ανανεωθεί η αμερικανική δύναμη που είναι εγκαταστημένη στην ΠΓΔΜ. Οι ΗΠΑ σε καμιά περίπτωση δε θέλουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις που έχουν κερδίσει, σε σχέση και με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους. Θα αξιοποιήσουν αυτήν την παρουσία τους για να προωθήσουν το δικό τους σύστημα στην περιοχή, αυτό που ονομάζουν "Νέα Τάξη Πραγμάτων". Δεν εννοώ μόνο τα Βαλκάνια, αλλά την Εγγύς και Μέση Ανατολή, μέχρι και τον Περσικό Κόλπο.