• "Εδώ αναγεννηθήκαμε", λένε οι γονείς
  • - Οι γονείς και τα παιδιά της Θεραπευτικής Κοινότητας Διάβαση έστειλαν το δικό τους αναστάσιμο μήνυμα το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη διοργάνωση μιας έκθεσης με πολλά χειροποίητα πασχαλιάτικα δώρα... - 1997-04-25 00:00:00.0"/>
  • "Εδώ αναγεννηθήκαμε", λένε οι γονείς
  • - Οι γονείς και τα παιδιά της Θεραπευτικής Κοινότητας Διάβαση έστειλαν το δικό τους αναστάσιμο μήνυμα το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη διοργάνωση μιας έκθεσης με πολλά χειροποίητα πασχαλιάτικα δώρα... - 1997-04-25 00:00:00.0" /> "Διάβαση" στη ζωή | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 28
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    "Διάβαση" στη ζωή
    • Μια έκθεση στη Θεραπευτική Κοινότητα "Διάβαση"
    • "Εδώ αναγεννηθήκαμε", λένε οι γονείς

    Οι γονείς και τα παιδιά της Θεραπευτικής Κοινότητας "Διάβαση" έστειλαν το δικό τους αναστάσιμο μήνυμα το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη διοργάνωση μιας έκθεσης με πολλά χειροποίητα πασχαλιάτικα δώρα και γλυκά.

    Δεν είναι σχήμα λόγου το αναστάσιμο μήνυμα όταν αναφέρεται σε μια θεραπευτική κοινότητα. Η απεξάρτηση απ' τα ναρκωτικά είναι μια απόφαση και διαδικασία μετάλλαξης της ζωής του χρήστη, αλλά και αλλαγής για ολόκληρη την οικογένειά του. "Εδώ αναγεννήθηκα", μας είπε ο Νίκανδρος Παγωμένος,μέλος του προγράμματος οικογένειας.

    Οι γονείς γιορτάζουν δυο φορές το χρόνο τα γενέθλια των παιδιών τους: Τη μια φορά την ημερομηνία γέννησής τους και την άλλη την ημερομηνία ένταξης των παιδιών στο θεραπευτικό πρόγραμμα. Η "Διάβαση" είναι ένα απ' τα πολυφασικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ με στόχο την απεξάρτηση. Σκοπός της έκθεσης - που φιλοξενήθηκε στο πολιτιστικό στέκι της "Διάβασης" - ήταν να γίνει γνωστή η προσπάθεια που γίνεται στην κοινότητα, αλλά και για να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα. Μια έκθεση που θα φέρει κάποια έσοδα στην κοινότητα είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη.

    Φέτος, όμως, τα έσοδα της έκθεσης είναι απολύτως αναγκαία, καθώς η κυβέρνηση προχώρησε σε άγριες περικοπές προς τις θεραπευτικές κοινότητες. Το ΚΕΘΕΑ για το 1997 είχε ζητήσει επιχορήγηση τριών δισ. δραχμών, αλλά η κυβέρνηση ενέκρινε το ποσό των 940 εκατ. με τον προϋπολογισμό και άλλων 360 εκατ. δραχμών στις 9.4.1997. Με τα 2,7 δισ. που έκοψε η κυβέρνηση το ΚΕΘΕΑ θα λειτουργούσε τις υπάρχουσες δομές του και θα προχωρούσε στην ανάπτυξη νέων προγραμμάτων.

    Οι γονείς βέβαια και τα παιδιά δεν το βάζουν κάτω. Μέσα άλλωστε απ' τα προγράμματα οικογένειας δυναμώνει η θέλησή τους να μείνουν ζωντανά τα παιδιά τους. "Οσο τα πόδια μας κινούνται, εμείς θα είμαστε εδώ. Αυτό είναι το σπίτι μας. Μέσα από την κοινότητα τα παιδιά μας ξαναγεννιούνται. Από κει που ήταν χαμένα πλάσματα, έμαθαν να είναι υπεύθυνα, να προγραμματίζουν τη ζωή τους, να βαδίζουν σε άλλες βάσεις", τόνισε η Νότα Συμεωνίδου,απόφοιτος του προγράμματος οικογένειας.

    "Το πρόγραμμα οικογένειας είναι μια ευκαιρία να βγει κανείς από την απομόνωσή του, να προσφέρει στην κοινότητα και στον εαυτό του", τόνισε η Λίτσα Παπαχρήστου,απόφοιτος και αυτή του προγράμματος οικογένειας. "Εδώ δε δίνει μόνο κάποιος, συνέχισε, αλλά παίρνει και πολλά πράγματα. Ξαναβρήκε η ζωή μας νόημα. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται να πλησιάσει το πρόβλημα των ναρκωτικών. Δεν έχουμε άλλο τρόπο άμυνας από το να δομήσουμε μια σωστή οικογένεια. Αυτό θα γίνει μέσα από την ενημέρωση των κοινοτήτων. Εδώ υπάρχουν αυτοί που έζησαν το πρόβλημα και θα πουν μόνο αλήθειες".

    Ο Νίκανδρος Παγωμένος είπε: "Ζούμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Πριν έρθω δεν είχα καμιά ενημέρωση. Οταν το πρόβλημα είναι στην πόρτα του διπλανού σου, είναι σαν να το έχεις μέσα στο σπίτι σου και ας μην το γνωρίζεις. Από τη στιγμή που το πρόβλημα είναι κοινωνικό, είναι και δικό σου".

    Ελένη ΠΑΤΟΥΛΙΑ


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ