Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Η καλύτερη άμυνα είναι η πρόληψη"

Μιλά στο "Ρ" ο διευθυντής της Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχος Παύλος Δουκιατζάκης, και δίνει συμβουλές προς τους οδηγούς

- Πιστεύετε ότι η δραστηριοποίηση της Τροχαίας αρκεί για την αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων;

- Ασφαλώς δεν αρκεί μόνο η δική μας κινητοποίηση. Πρέπει να δραστηριοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι κρατικές υπηρεσίες, που είναι αρμόδιες για την κατασκευή, συντήρηση και σήμανση των δρόμων.

Αλλά, πάνω απ' όλα, πρέπει οι χρήστες των δρόμων - οδηγοί και πεζοί - να ευαισθητοποιηθούν και να μη θεωρούν τον κίνδυνο από τα τροχαία ατυχήματα ως φυσικό επακόλουθο της κυκλοφορίας. Ο άνθρωπος πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου. Να συμμορφώνεται ενσυνείδητα προς τις διατάξεις του ΚΟΚ και να μη γίνεται προσεχτικότερος, μόνο στη θέα του τροχονόμου, που είναι φυσικό να μη βρίσκεται παντού και πάντοτε.

- Πόσο μπορεί να βοηθήσει η Τροχαία στην πρόληψη των ατυχημάτων;

- Η βοήθεια είναι σημαντική. Πάνω απ' όλα με τις παρεμβάσεις στην κίνηση των οχημάτων εξασφαλίζεται μια ομαλή ροή της κυκλοφορίας, αλλά και με τη λελογισμένη εφαρμογή του ΚΟΚ.

Οπως δήλωσε πρόσφατα και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος, σκοπός μας δεν είναι μόνο η βεβαίωση και η καταγραφή των παραβάσεων, αλλά η αποτροπή των παραβάσεων και κυρίως εκείνων που οδηγούν σε τροχαία δυστυχήματα. Εκείνο, για παράδειγμα, που έχει σημασία δεν είναι να διαπιστώσουμε χίλιες παραβάσεις για αντικανονικό προσπέρασμα, αλλά να μη γίνονται αντικανονικά προσπεράσματα.

- Πώς θα το πετύχετε αυτό;

- Εμείς λέμε ότι η καλύτερη άμυνα είναι η πρόληψη. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας και αυτό θέλουμε να γίνει συνείδηση όλων των Ελλήνων.

Πριν μερικές μέρες άναυδη η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε ότι στην περιοχή της Λάρισας έχασαν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι, λόγω της ελλιπούς σήμανσης. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διέταξε να γίνει έρευνα μέσα σε 24 ώρες και να υποβληθούν αναφορές. Στο εθνικό δίκτυο της Αττικής διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σήμανση στα έργα που γίνονται επί των εθνικών οδών, δηλαδή στο ύψος της Μαγούλας (22ο χλμ. Αθηνών - Κορίνθου), κατά μήκος του Κηφισού, στο Καπανδρίτι, και στο 10ο χλμ. στη Μεταμόρφωση.

Οι οδηγοί όμως πρέπει να οδηγούν ούτως ή άλλως προσεχτικά και με μειωμένη ταχύτητα.

- Αυτές τις μέρες της μεγάλης εξόδου για τον εορτασμό του Πάσχα δεκάδες τροχονόμοι θα μοιράσουν στους εκδρομείς φυλλάδιο με τις ευχές σας.

- Αυτή η πρωτοβουλία επαναλαμβάνεται στις γιορτές των Χριστουγέννων και γενικά, όταν έχουμε μαζικές εξόδους από τα αστικά κέντρα. Ηδη το υπουργείο έχει τυπώσει και ειδικό φυλλάδιο.

- Τι θα συμβουλεύατε όσους θα μετακινηθούν αυτές τις μέρες;

- Πριν ξεκινήσουν να κάνουν ένα στοιχειώδη έλεγχο στο αυτοκίνητό τους και να βεβαιωθούν ότι διαθέτουν πυροσβεστήρα, τρίγωνο ασφαλείας, ρεζέρβα και το κουτί - φαρμακείο. Να μην οδηγούν, εφόσον έχουν καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά, έστω και σε μικρή ποσότητα. Να μην τρέχουν στο δρόμο. Ας καθυστερήσουν να φτάσουν στον προορισμό τους. Να μην κάνουν αντικανονικά προσπεράσματα, να μην κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, να φέρουν τις ζώνες ασφαλείας και οι δικυκλιστές τα κράνη.

Πάνω απ' όλα οι οδηγοί να έχουν πάντα υπόψη τους ότι κάποιος τους περιμένει και πρέπει να επιστρέψουν σώοι, όπως έφυγαν.

Εμείς ευχόμαστε φέτος να έχουμε σημαντική μείωση των ατυχημάτων όχι μόνο στην περιφέρειά μας, στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια.

Μ. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ