Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ - ΠΑΟ 0 - 0 (5 - 3 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ)
Παιδί με ατσάλινα... πόδια

Ο Η. Ατματζίδης χάρισε στην "Ενωση" το 10ο κύπελλο στην ιστορία της

Ο Ηλίας Ατματζίδης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του χτεσινού... περιπετειώδους τελικού του Κυπέλλου, όπου η ΑΕΚ ήταν η θριαμβεύτρια επί του Παναθηναϊκού στην άχαρη διαδικασία των πέναλτι με απόλυτη επιτυχία (0 - 0 κανονικός αγώνας και παράταση 5 - 3). Ο διεθνής τερματοφύλακας ήταν αυτός που στο τελευταίο χτύπημα με τη βοήθεια του... δοκαριού νίκησε τον Γιόζεφ Βάντσικ και έστειλε στα ουράνια τους φίλους της Ενωσης που βρέθηκαν χτες στο φαληρικό στάδιο.

Ηταν ένας τελικός που μπορεί να μη διεκδικεί δάφνες ποιότητας, όμως περίσσευε το πάθος, το πείσμα, αλλά και η δίψα των "μονομάχων" για την κατάκτηση του τροπαίου. Αλλωστε όλοι ήξεραν ότι ο αγώνας είναι περίπου οριακός και για τους δυο. Η τελευταία που γέλασε ήταν η "κιτρινόμαυρη" ομάδα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η ΑΕΚ ξεκίνησε δυνατά το ματς και στα πρώτα 20 λεπτά έκλεισε τους "πράσινους" στα καρέ τους. Ομως είχαν μια φλύαρη υπεροχή. Το "τριφύλλι" ισορρόπησε και είχε δυο καλές στιγμές στο 39 και το 43 με Βαζέχα και Κόλα, όμως εξουδετερώθηκαν από τον Ατματζίδη.

Στην επανάληψη ήταν η σειρά των παικτών του Βελιμίρ Ζάετς να πάρει τα ηνία του ματς. Οι ευκαιρίες δεν έλειψαν ένθεν κακείθεν. Η κορυφαία ήρθε για τον ΠΑΟ στο 71 όταν ο Αλέξης Αλεξούδης σε ένα τετ α τετ με τον Ατματζίδη σημάδεψε το σώμα του τερματοφύλακα. Ετσι ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Αν μια ομάδα δικαιούται να ομιλεί αυτή είναι η ΑΕΚ, που θα μπορούσε να είχε καθαρίσει τον αγώνα στο 114. Στο λεπτό αυτό Νικολαϊδης, Κοπιτσής και Κωστένογλου από θέση βολής "κατάφεραν" να χάσουν την ευκαιρία του αγώνα.

Στη διαδικασία της "ρώσικης ρουλέτας" που είναι τα πέναλτι η ΑΕΚ απόλυτα εύστοχη ήταν η νικήτρια. Για την ιστορία οι πέντε που ευστόχησαν ήταν; Κοπιτσής, Μπορμπόκης, Νικολαϊδης, Ντόμπος, Ατματζίδης. Για τον Παναθηναϊκό: Κωνσταντινίδης, Γ. Χ. Γεωργιάδης και Μάρκος. Μοιραίος ο Κριστόφ Βαζέχα που σημάδεψε το δοκάρι στο δεύτερο πέναλτι.

Από την κυπελλούχο Ελλάδας για το 1997 κορυφαίος δικαιωματικά ο Ατματζίδης, όχι μόνο για την εκτέλεση του τελευταίου πέναλτι αλλά και για τη γενική παρουσία του κάτω από τα δοκάρια. Σταθερότατος, ενέπνεε απόλυτη εμπιστοσύνη.

Θετική παρουσία είχε ο Κετσπάγια, όμως έμεινε από δυνάμεις στην παράταση. Αθόρυβος αλλά ουσιώδης ο Κωστένογλου, ενώ υστέρησαν οι Κωστής, Μπατίστα.

Ο νεαρός Αλεξόπουλος ξεχώρισε από τον ΠΑΟ, αφού κατάφερε να εξουδετερώσει τον Μπατίστα. Καλή παρουσία και για τους Κολιτσιδάκη, Γκούμα. Ο Βαζέχα έχει χάσει τη... σπιρτάδα του, ενώ ο Αλεξούδης τα χάλαγε στην τελική προσπάθεια. Καλή σε γενικές γραμμές η διαιτησία του Αθηναίου Γιώργου Ψυχομάνη, αν και δεν του έτυχε η δύσκολη φάση. "Κιτρίνισε" τους Αλεξόπουλο, Μπορμπόκη, Μάρκο, Κετσπάγια, Κασάπη, Γκούμα, Ουζουνίδη, Κοπιτσή. Απέβαλε με δεύτερη κίτρινη τον Θανάση Κολιτσιδάκη.

ΑΕΚ: Ατματζίδης, Μπορμπόκης, Κασάπης, Μανωλάς, Κωστένογλου, Μαχαιρίδης, Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μπατίστα (98 Μαρτσέλο, 120 Ντόμπος) Κωστής (81 Κοπιτσής), Νικολαϊδης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ. Χ. Γεωργιάδης, Αλεξόπουλος (105 Κωνσταντινίδης), Κολιτσιδάκης, Μάρκος, Κόλα (97 Καπουράνης), Βαζέχα, Αλεξούδης (109 Νασιόπουλος), Γκούμας.

Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ