Τρίτη 15 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Δημοτικές εκλογές

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. -

Σημαντικές καθυστερήσεις και παρατυπίες χαρακτηρίζουν τις δημοτικές εκλογές στην Κροατία που διεξήχθησαν την Κυριακή, αναγκάζοντας έτσι τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών να δώσουν μια μέρα ακόμα παράταση.

Μέχρι χτες το βράδυ, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης φαινόταν να προπορεύεται του κόμματος Κροατική Δημοκρατική Ενωση του Προέδρου Φράνιο Τούτζμαν, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά χτες το βράδυ.

Τα αποτελέσματα αυτά ανατρέπουν προηγούμενες εκτιμήσεις της κρατικής εκλογικής επιτροπής, κατά την οποία το κόμμα του Τούτζμαν επικρατούσε του συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και των Σοσιαλφιλελευθέρων με μικρή διαφορά.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Ιβάν Μίρκονιτς, ανακοίνωσε αργά χτες ότι οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν το 24,1% των ψήφων, οι Σοσιαλφιλελεύθεροι 12,58% και συνολικά συγκεντρώνουν ποσοστό 36,7% έναντι 35,67% που συγκεντρώνει το κόμμα Κροατική Δημοκρατική Ενωση (HDZ) του Τούτζμαν.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι η αντιπολίτευση θα κερδίσει το μεγάλο και ισχυρό δήμο της κροατικής πρωτεύουσας, καθώς το κόμμα του Τούτζμαν εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος συλλέκτης ψήφων και οι αντίπαλοί του μάλλον δε θα καταφέρουν να σχηματίσουν μια βιώσιμη πλειοψηφία.

Οι Σέρβοι της Ανατολικής Σλαβονίας έλαβαν μέρος για πρώτη φορά σε κροατικές εκλογές, αλλά η ψηφοφορία συνεχίστηκε και χτες εξαιτίας σημαντικών καθυστερήσεων που σημειώθηκαν την Κυριακή.

Ο Κροάτης Πρόεδρος δήλωσε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα αποδεικνύουν πως "είμαστε το βασικό και ισχυρότερο κόμμα στην κροατική ιστορία. Οποιος είναι εναντίον του HDZ, είναι εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Κροατίας".

Στις εκλογές, τα 3,8 εκατομμύρια ψηφοφόρων της χώρας καλέστηκαν να εκλέξουν επίσης και τους αντιπροσώπους στα περιφερειακά συμβούλια και τους 63 από τους 68 αντιπροσώπους στη Σόμπορ (Ανω Βουλή του κροατικού Κοινοβουλίου. Οι άλλοι πέντε αντιπρόσωποι διορίζονται απ' ευθείας από τον Πρόεδρο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ