Τρίτη 15 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εξαρση εγκληματικής και τρομοκρατικής δράσης

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Το κύμα τρομοκρατικών και παράνομων ενεργειών δε σταματάει στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ετσι, το Σάββατο πρωί ένας 19χρονος φαντάρος στρατιωτικού τμήματος, που εδρεύει κοντά στη Μόσχα, έκλεψε ένα αυτόματο "Καλάσνικοφ", 180 σφαίρες και λιποτάκτησε. Πέρασε τη νύχτα στην είσοδο ενός σπιτιού, αλλά όταν ο ένοικος του σπιτιού τον αντιλήφθηκε, ο στρατιώτης τον πυροβόλησε. Τρία 24ωρα τώρα αστυνομικές δυνάμεις, στρατιωτικές περιπολίες και δυνάμεις των ειδικών υπηρεσιών χτενίζουν τη Μόσχα και τη γύρω περιοχή για τη σύλληψη του επικίνδυνου δράστη. Από την τηλεόραση γίνονται εκκλήσεις να παραδοθεί οικειοθελώς.

Σε άλλο σημείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Νταγκεστάν, οι 30 επιβάτες του λεωφορείου, που κρατούσε ομήρους ένας ένοπλος εγκληματίας, αφέθηκαν ελεύθεροι. Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει από τη Μαχατσχάλα, πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, για το Κιζλιάρ, στο Βορρά, όταν ο δράστης το κατέλαβε και ανάγκασε τον οδηγό να επιστρέψει στο αεροδρόμιο. Ο ένοπλος ήταν οπλισμένος με χειροβομβίδα και ένα αυτόματο "Καλάσνικοφ". Ζητούσε ένα ελικόπτερο και 100.000 δολάρια για να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους. Εγιναν διαπραγματεύσεις μεταξύ του δράστη και αξιωματούχων του υποργείου Εσωτερικών του Νταγκεστάν. Προς το βράδυ, χτες, η Αστυνομία του Νταγκεστάν συνέλαβε τον ένοπλο πειρατή μετά την απελευθέρωση όλων των ομήρων, οι οποίοι είναι σώοι και αβλαβείς. Σημειώνουμε ότι τέτοιου είδους πειρατείες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην ταραγμένη περιοχή του Βορείου Καυκάσου. Στις περισσότερες απ' αυτές εμπλέκονται Τσετσένοι αυτονομιστές. Το Σεπτέμβρη, ένοπλος με χειροβομβίδα κατέλαβε επίσης λεωφορείο στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσχάλα και ζήτησε από τις αρχές ελικόπτερο. Τελικά κατέφυγε με αυτοκίνητο στην Τσετσενία μετά την απελευθέρωση των ομήρων και παίρνοντας μαζί του για ασφάλεια έναν τοπικό αξιωματούχο.

Απειλές για τρομοκρατικές επιθέσεις

Ο γνωστός Τσετσένος τρομοκράτης Σαλμάν Ραντούγεφ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει τη σημερινή τσετσενική ηγεσία και αυτοαποκαλείται "διοικητής του στρατού του στρατηγού Ντουντάγεφ", έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ετοιμάζει μια σειρά τρομοκρατικές πράξεις στο έδαφος της Ρωσίας. Η ρωσική πλευρά ζήτησε πολλές φορές από τον Πρόεδρο της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ, να λάβει μέτρα κατά του Ραντούγεφ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη βδομάδα από έκρηξη νάρκης ο Ραντούγεφ τραυματίστηκε σοβαρά. Στο μεταξύ, ο Μασχάντοφ μετέβη ως προσκυνητής στους άγιους μουσουλμανικούς τόπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ