Σήμερα αναμένεται η αναχώρηση του πρώτου τμήματος για Αλβανία
Σε παζάρι στρατολόγησης μισθοφόρων εξελίχθηκε η όλη υπόθεση της συγκρότησης του ελληνικού εκστρατευτικού Σώματος που στέλνεται στην Αλβανία. Ενα εκατοδόλαρο την ημέρα, κατά μέσα όρο, για κάθε "εθελοντή", πέραν του τακτικού μισθού του, και 1.000 δολάρια ως εφάπαξ ενίσχυση στον καθένα, που καταβλήθηκε χτες, είναι η "σημαία" του υπουργείου Αμυνας κάτω από την οποία, όπως υπερηφανεύεται η ηγεσία του, στρατιωτική και πολιτική, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από χίλιοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και πενταετείς οπλίτες του Ελληνικού Στρατού, προκειμένου να πάρουν μέρος στην πολυεθνική δύναμη,για την Αλβανία.
Η Ελληνική Δύναμη Αλβανίας (ΕΛΔΑΛ), όπως θα ονομάζεται επίσημα το ενισχυμένο ελληνικό τάγμα, είναι έτοιμη και από ώρα σε ώρα αναμένεται η αναχώρησή της για την Αλβανία. Σύμφωνα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Μ. Παραγιουδάκη, που χτες ενημέρωσε τους στρατιωτικούς συντάκτες σήμερα ή αύριο αναμένεται η αναχώρηση των πρώτων τμημάτων και το σύνολο της ελληνικής δύναμης προβλέπεται να έχει καταφτάσει στην Αλβανία την ερχόμενη, Τρίτη 22 Απρίλη. Η ακριβής ημέρα και ώρα αναχώρησης εξαρτάται από τις δυνατότητες του αεροδρομίου των Τιράνων και των λιμανιών Αυλώνας και Δυρραχίου να τους υποδεχτούν. Η αναχώρηση, σύμφωνα με τα τελευταία σχέδια, θα γίνει με μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο άλλος λόχος, που θα είναι ο προπομπός της κύριας δύναμης του τάγματος, το οποίο θα πάει στα Τίρανα θα μεταφερθεί με δύο έως τρία δρομολόγια μεταγωγικών αεροσκαφών C-130. Θα εγκατασταθεί στις παρυφές της πόλης νότια των Τιράνων σε στρατόπεδο της αλβανικής πολεμικής αεροπορίας. Το υπόλοιπο της δύναμης, που σε πρώτη φάση συνολικά θα αποτελείται από 87 αξιωματικούς και 630 υπαξιωματικούς και πενταετείς οπλίτες, θα μεταφερθεί μέχρι τις 22 του μηνός στο Δυρράχιο με αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού. Η δύναμη θα πάρει μαζί της βαριά οχήματα ανάμεσά τους και 17 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, 20 περίπου εξοπλισμένα τζιπ. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο αρχηγός ΓΕΣ δε θα μεταφερθεί υλικό, το οποίο θα μπορεί να λογιστεί ότι είναι υλικό που θα κάνει πόλεμο, όπως π.χ. θα ήταν τα άρματα μάχης (τανκ), αλλά μόνο οχήματα για την προστασία του προσωπικού, το οποίο θα είναι και εφοδιασμένο με αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Με βάση τους κανόνες εμπλοκής, όπως διευκρινίστηκε, ο κάθε άνδρας της δύναμης θα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το όπλο του, το οποίο όμως δε θα το κρατάει γεμάτο, αλλά θα κρατάει τις σφαίρες. Σχετικά με τη συμμετοχή στην αποστολή ο αρχηγός του ΓΕΣ απέφυγε να μιλήσει για εθελοντική, αλλά τόνισε ότι κανείς δεν είναι υποχρεωτικά, για να προσθέσει ότι υπάρχουν αιτήματα εθελοντικής συμμετοχής ακόμα και από στρατεύσιμους. Να σημειωθεί ότι μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατευσίμων αλλά και γυναικών.
Πάντως, παρ' όλα όσα λέγονται περί αποστολής στα πλαίσια του ΟΗΕ και άλλα παρόμοια η ΝΑΤΟική ταυτότητα δεν κρύβεται. Στο εγχειρίδιο, που μοιράστηκε στα μέλη της αποστολής στο κεφάλαιο περί ασφάλειας προσωπικού, ανάμεσα στα άλλα καλούνται να φέρουν ανά πάσα στιγμή τις ταυτότητες "για λόγους επακριβούς εξακρίβωσης ατόμων ως μελών της αποστολής του ΝΑΤΟ".
Οσον αφορά τις αποδοχές ο αντισυνταγματάρχης θα παίρνει 3.300 δολάρια το μήνα, ο ταγματάρχης 3.000, δηλαδή 810.000 δραχμές το μήνα, ο λοχαγός 2.700 δολάρια και όλοι οι άλλοι από το υπολοχαγό μέχρι το μικρότερο βαθμό, ακόμα και τον στρατιώτη, αν πάει, θα παίρνουν 2.400 δολάρια δηλαδή 648.000 δραχμές το μήνα.
Την Κυριακή το πρωί στο 601ο Τάγμα Πεζικού, στο στρατόπεδο "Χατζηιωάννου" στη Νέα Σάντα Κιλκίς,όπου συγκροτήθηκε και εκπαιδεύτηκε η ΕΛΔΑΛ πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή αναχώρησης της δύναμης, όπου μίλησε ο αρχηγός του ΓΕ Στρατού Μ. Παραγιουδάκης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες και ότι πιθανόν οι στρατιώτες να αντιμετωπίσουν κινδύνους. Βροχερός καιρός έξω από το στρατόπεδο και κατήφεια μέσα, επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης. Ο αρχηγός του ΓΕΣ ευχαρίστησε τους στρατιώτες για την επιλογή τους και μίλησε στη συνέχεια με τους συγγενείς των στρατευμένων. Οι γονείς και οι συγγενείς δεν έκρυβαν την αγωνία και την ανησυχία τους. Οι περισσότεροι έλεγαν ότι ξαφνιάστηκαν από την απόφαση που πήραν τα παιδιά τους να πάνε στην Αλβανία και παραπονιούνταν ότι δεν τους ρώτησαν.
Οι ίδιοι οι εθελοντές δικαιολόγησαν την απόφασή τους να δηλώσουν συμμετοχή, λέγοντας ότι "ζητάμε την περιπέτεια", "θέλουμε να ζήσουμε κάτι διαφορετικό". Αλλοι είπαν ότι το οικονομικό κίνητρο ήταν βασικό για την επιλογή τους.