Τρίτη 15 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Παρέλυσε η πρωτεύουσα από τη μαζική απεργία

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Εικόνα νεκρής πόλης παρουσίασε η πρωτεύουσα Κινσάσα του Ζαϊρ, όταν σχολεία, μαγαζιά, μαζικές συγκοινωνίες, επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά, και στους δρόμους της πόλης κυκλοφόρησαν μόνο ελάχιστα ιδιωτικά αυτοκίνητα. Οι κάτοικοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ανταρτών για πίεση προς τον Μομπούτου ώστε να παραιτηθεί, συμμετείχαν στη μαζική απεργία που είχε κηρύξει η αντιπολίτευση και, εκδηλώνοντας την υποστήριξή τους στους εξεγερμένους αντάρτες του Λοράντ Καμπίλα, συμμετείχαν κατά χιλιάδες στην αντικυβερνητική διαδήλωση. Επεισόδια σημειώθηκαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας που είχαν παραταχθεί σε όλη την πόλη και κυρίως κοντά στο αεροδρόμιο Νζίλι, μετά από κυβερνητικές εντολές. Οι δυνάμεις ασφαλείας κράτησαν μία σχετικά ήπια στάση, σε αντίθεση με τη βίαιη καταστολή της διαδήλωσης της προηγούμενης βδομάδας.

Παράλληλα, οι αντάρτες εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις μετά την "παύση των εχθροπραξιών" που είχαν κηρύξει μονομερώς, δίνοντας στον Μομπούτου προθεσμία τριών ημερών, μέχρι την Κυριακή, για να παραιτηθεί. Πρόταση που ο Μομπούτου απέρριψε, αλλά δέχτηκε να συναντηθεί για απευθείας συνομιλίες με τον Καμπίλα. Οι ανταρτικές ομάδες της "Εθνικής Συμμαχίας" κατέλαβαν άλλες δύο πόλεις το Σάββατο, την Κανάνγκα, πρωτεύουσα του ανατολικού Κασάι, και το Κολουέζι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σάμπα, χωρίς να υπάρξει ουδεμία αντίσταση από τον έτσι κι αλλιώς αποδιοργανωμένο κυβερνητικό στρατό και συνεχίζουν την επέλασή τους προς στην πρωτεύουσα. Ο ηγέτης των αντικυβερνητικών ανταρτών Λοράν Καμπίλα αναμενόταν χτες στο Λουμπούμπασι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ζαϊρ, που καταλήφθηκε από τους αντάρτες την περασμένη Τετάρτη, όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός των ανταρτών "Η φωνή του λαού". Ο Καμπίλα αναμένεται να επισκεφθεί και τη Νότια Αφρική, για τη συνέχιση των επαφών με μέλη της κυβέρνησής της, χώρα που έχει αναλάβει πρωτοβουλία να μεσολαβήσει, ώστε να τερματιστεί η κρίση στο Ζαϊρ. Στο μεταξύ, ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών της "Εθνικής Συμμαχίας", Μπιζίμα Καράχα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δώσουν δεύτερη ευκαιρία στον Μομπούτου και κανενός είδους διαπραγμάτευση για κατάπαυση του πυρός δε θα υπάρξει, πριν ο Μομπούτου απομακρυνθεί οριστικά από την εξουσία, αλλά και από τη χώρα. Συνεχίζοντας, ο Καράχα δήλωσε ότι η αντικατάσταση του πρωθυπουργού, Ετιέν Τσισεκέντι, αποτελεί πράξη βίας που μόνο με βία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο Μομπούτου έπαυσε την προηγούμενη βδομάδα τον Τσισεκέντι, όταν εκείνος εκδήλωσε την υποστήριξή του προς τους αντάρτες και ζήτησε από τον Σέσε Σέκο Μομπούτου να παραιτηθεί.

Οι αντάρτες που έχουν καταλάβει το ανατολικό Ζαϊρ, εδάφη που αποτελούν το 50% της χώρας, έχουν αρχίσει να διορίζουν προσωρινούς διοικητές και να έρχονται σε επαφή με τις ξένες εταιρίες που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Χτες μάλιστα, ανακοίνωσαν τον Μουάνα Νάνγκα, σαν υπουργό Οικονομικών. Οπως οι ίδιοι δηλώνουν, η κατάσταση βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους και σποραδικά μόνο επεισόδια βιαιοπραγιών και λεηλασιών σημειώνονται από ομάδες που ανήκαν μέχρι πρότινος στον κυβερνητικό στρατό.

Ενώ η κατάσταση στο Ζαϊρ εξελίσσεται ραγδαία, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να πιέσει τον ηγέτη των ανταρτών, Λοράν Καμπίλα, να αποδεχτεί εκεχειρία και λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων, για τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα του. Ο Ανάν εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη του ειρηνευτικού σχεδίου πέντε σημείων που ενεκρίθη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, καθώς δεν υπάρχει σταθερή κατάπαυση του πυρός. Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε χτες, αναφέρει ότι: "Κάνω έκκληση σε όλα τα κράτη - μέλη να πιέσουν τον Καμπίλα και τους υποστηρικτές του στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, ώστε να επιδιώξουν μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων με την επιβολή εκεχειρίας και συστηματικών διαβουλεύσεων για το μέλλον του Ζαϊρ" και πρόσθεσε ότι η χώρα αυτή βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες πολιτικές αλλαγές, αλλά καμιά διαρκής λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα. Οσον αφορά την εκκένωση των ξένων πολιτών, λόγω του κινδύνου επίθεσης στην Κινσάσα, που είχε διαταχθεί από τον Οργανισμό, ξεκίνησε, με πρώτους τους Ιάπωνες υπηκόους να εγκαταλείπουν το Ζαϊρ. Οι 12.000 Αμερικανοί πεζοναύτες που βρίσκονται στην περιοχή ετοιμάζονται για επιχείρηση διάσωσης περίπου 1.200 Αμερικανών, αλλά και ξένων υπηκόων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ