Για το ΚΚΕ, η δημοκρατική αναβάθμιση του θεσμού της ΤΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον εκδημοκρατισμό του κράτους, της δημόσιας ζωής, με ριζικές αλλαγές στο οικονομικό, κοινωνικό πεδίο προς όφελος των εργαζομένων
"Η ανάπτυξη δεν μπορεί να ταυτίζεται με την ευμάρεια των οικονομικών δεικτών. Εχει περιεχόμενο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτιστικό, θεσμικό, πολιτικό. Και δεν μπορεί να γίνει δεκτό το πρόγραμμα των συνενώσεων που προωθείται με στόχο, όπως το ίδιο αναφέρει, την "... προσαρμογή της ελληνικής ΤΑ στις κατευθύνσεις του τοπικού πολιτικού και διοικητικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Δηλαδή, την τυφλή προσαρμογή σε κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα αυτό που οι υπερασπιστές της ΕΕ ονομάζουν, εύσχημα, "κοινωνικό δημοκρατικό έλλειμμα". Με απλά λόγια, ανεργία, λιτότητα, ανάκληση κοινωνικών κατακτήσεων, για τους εργαζόμενους, στρέβλωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, υπερκέρδη για τις πολυεθνικές".
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Ο ίδιος επισήμανε πως "προωθούνται μια σειρά διατάξεων που αφορούν και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με αυτές τις ρυθμίσεις προωθείται: Ο παραπέρα ασφυκτικός έλεγχος της Αυτοδιοίκησης. Το περιεχόμενο, οι στόχοι και η μορφή των προϋπολογισμών τους καθορίζονται από την κεντρική εξουσία. Προωθείται η λειτουργία μάνατζερ για την αξιοποίηση της περιουσίας τους, αλλά και για τον έλεγχό τους. Καταστρατηγείται παραπέρα ο νόμος 1828/89 για τα οικονομικά της ΤΑ. Η ΤΑ απομακρύνεται από τον πολιτικό έλεγχο των δικών της επιχειρήσεων. Η όποια μεταφορά αρμοδιοτήτων γίνεται σε βάρος της ΤΑ και των δημοτών. Και η κατάθεση από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης του προγράμματος "Ιωάν. Καποδίστριας" έρχεται να συμπληρώσει αυτό το πλέγμα των διατάξεων".
Ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε πως για το ΚΚΕ, η τοποθέτηση απέναντι σε διατάξεις, που αφορούν και την ΤΑ, βασίζεται στη συνολική αντίληψη για την ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα, προς όφελος των εργαζομένων και το ρόλο που πρέπει να παίξει σ' αυτήν την κατεύθυνση η ΤΑ. Σημείωσε πως "η ανάπτυξη δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς την ευρύτερη λαϊκή συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Χωρίς τον ολοένα αυξανόμενο κοινωνικό έλεγχο στην κατανομή των αποτελεσμάτων της.Επομένως, μας βρίσκει αντίθετους ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί επιχειρήματα, όπως: "... η ανασυγκρότηση των χωρικών ενοτήτων των ΟΤΑ αποτελεί κρατική υπόθεση, δεν είναι τοπική υπόθεση", ότι "... οι ΟΤΑ δεν αποφασίζουν για τη χωρική ανασύνταξή τους", για να καταλήξει πως "από την πολιτική των αναγκαστικών συνενώσεων δεν πρέπει να υπάρχει διέξοδος διαφυγής"".
Η ανάπτυξη - είπε ο Σπ. Χαλβατζής - είναι διαδικασία με συγκεκριμένο κοινωνικό περιεχόμενο που απαντά συγκεκριμένα στα ερωτήματα: Ποιος ελέγχει αυτήν την αναπτυξιακή διαδικασία; Ποια είναι τα αποτελέσματά της, πώς κατανέμονται και ποιοι ωφελούνται απ' αυτά; Η ανασυγκρότηση της ΤΑ, συνέχισε, δεν μπορεί να γίνει με αποσπασματικά και αναγκαστικά μέτρα. Η αποτυχία αντίστοιχων μέτρων στο παρελθόν, αλλά και η αποτυχία που προβλέπουμε για τα προτεινόμενα, οφείλεται στο ότι δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα και δεν αντιμετωπίστηκαν οι αιτίες: Ποιος και τι φταίει για την ερήμωση της υπαίθρου; Ποιος φταίει για την ανισόμετρη ανάπτυξη της περιφέρειας και τον υδροκεφαλισμό των αστικών κέντρων; Ανένηψαν όπως φαίνεται οι δυνάμεις, πέρα από το ΚΚΕ, που υποστήριζαν ότι αυτά τα φαινόμενα είναι σύμφυτα με το επικρατούν καπιταλιστικό σύστημα. Με την πολιτική που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται στα πλαίσια της κάθε φορά εξάρτησης της χώρας. Συμβιβάστηκαν με το μονόδρομο που οι ίδιοι, μακριά από τους εργαζόμενους, αποφάσισαν να υποστηρίζουν.
Ο Σπ. Χαλβατζής είπε, ακόμα, πως "δεν μπορεί να γίνουν δεκτές ρυθμίσεις, άσκηση κρατικής πολιτικής που κυνικά ομολογείται ότι: "Δε γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης", που τα όποια κίνητρα εξαντλούνται, όπως δηλώνεται: "... στο μέτρο που περιορίζονται στη διάπλαση της κοινωνικής συναίνεσης και με την προϋπόθεση ότι δεν ακυρώνουν την ουσία της πολιτικής αυτής"".
Αναφερόμενος στα οικονομικά που θα διατεθούν είπε ότι περιορίζονται σε λιγότερο από το μισό αυτών που διατίθονταν για εθελοντικές συνενώσεις, ίσως για να τιμωρήσουν τους κατοίκους. Επιπλέον, δε δίδονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά συνεχίζουν σταθερά να τα αφαιρούν από τους εξευτελιστικά χαμηλούς πόρους της ΤΑ. Πέρα από τα παρακρατηθέντα για τα έτη 1997 έως το 2001, θα αφαιρεθούν άλλα 266 δισ. Είπε επίσης πως "ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός του τοπικού πολιτικού συστήματος δείχνει το αντιδραστικό περιεχόμενό του, αφού δεν εφαρμόζεται η απλή αναλογική και προτείνονται μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Η τοπική αντιπροσώπευση διαστρεβλώνεται με τα μέτρα αυτά και υποβαθμίζεται με την κατάργηση των τοπικών Συμβουλίων από ΝΠΔΔ".
"Η προώθηση του προγράμματος αποσκοπεί στο να φτιαχτούν όργανα διοικητικά, ικανά να προωθήσουν και να εφαρμόσουν τις οδηγίες για ιδιωτικοποίηση, ανταποδοτικότητα, πρόσθετη φορολογία", επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής και σημείωσε: "Για μας, η δημοκρατική αναβάθμιση του θεσμού της ΤΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον εκδημοκρατισμό του κράτους, της δημόσιας ζωής, με ριζικές αλλαγές στο οικονομικό, κοινωνικό πεδίο προς όφελος των εργαζομένων".
Ο Σπ. Χαλβατζής κατέληξε πως η θέση του ΚΚΕ για τις συνενώσεις "συνδυάζεται με τη γενικότερη ανάπτυξη της περιφέρειας, με μέτρα για τον εκδημοκρατισμό του θεσμού. Στηρίζεται στην ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των ΟΤΑ και των εργαζομένων στην περιοχή και την ΤΑ. Προϋποθέτει τη συναίνεση των κατοίκων που μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους, ακόμη και με τοπικά δημοψηφίσματα και όχι βέβαια με τη συμφωνία των Συμβουλίων. Εδραιώνεται στην εφαρμογή κριτηρίων και κινήτρων: Αναπτυξιακών, για την παραγωγική ανασυγκρότηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της κάθε περιοχής και της χώρας. Κοινωνικών για την ικανοποίηση των κοινωνικών απαιτήσεων των εργαζομένων. Και οικονομικών για τη σχεδιασμένη χρονικά και ποσοτικά αντιμετώπιση των αναγκαίων επενδύσεων των περιοχών και όχι του διοικητικού μηχανισμού μόνον".