Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δε θα περάσει η υπονόμευση

Ανακοίνωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας

Δύο βδομάδες πριν τις φοιτητικές εκλογές και στις σχολές εκφράζεται έντονα πλέον η προσπάθεια διαφόρων δυνάμεων να πείσουν τους φοιτητές ότι οφείλουν να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από το να διεκδικούν. Αυστηρή προσήλωση στο στόχο δε δηλώνει μόνο η κυβέρνηση, αλλά και παρατάξεις που, κατ' όνομα τουλάχιστον, δηλώνουν διαφορετικές. Χαρακτηριστική για την κατάσταση που επικρατεί είναι η χτεσινή ανακοίνωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τη στάση της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ, αλλά και των διαφόρων "αριστεροανεξάρτητων" σχημάτων, που στόχο έχουν να παροπλίσουν και να υπονομεύσουν το φοιτητικό κίνημα. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Βρισκόμαστε σχεδόν δύο βδομάδες πριν τις φοιτητικές εκλογές και πληθαίνουν καθημερινά οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις του υπουργείου και της κυβέρνησης για την αντιμεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας. Οι ισχυρές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ στο χώρο του ΑΠΘ περί άλλα τυρβάζουν.

Πότε με χορούς και γλέντια, πότε με συζητήσεις για ανούσια ζητήματα, αφήνοντας πάντα τους ένοχους για τη σημερινή κατάσταση της νεολαίας στο απυρόβλητο, ζητούν την ψήφο των φοιτητών. Σε καμιά περίπτωση δεν προπαγανδίζουν τις θέσεις τους (γιατί άλλωστε, αφού έχουν το υπουργείο για αυτή τη δουλιά;) ή όταν το κάνουν, αυτές έχουν να κάνουν με τα χαλασμένα παράθυρα, τα ανεπαρκή όργανα και τολμούν να μιλήσουν και για τα απαρχαιωμένα συγγράμματα. Οι γενικές πολιτικές τους κατευθύνσεις δε βγαίνουν στον αέρα όχι μόνο γιατί ταυτίζονται, αλλά και γιατί γνωρίζουν καλά τι απάντηση θα εισπράξουν. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούν τους συσχετισμούς στα ΔΣ που ελέγχουν, για να μπλοκάρουν ή να εκφυλίσουν τις διαδικασίες διαλόγου και οργάνωσης των φοιτητών απέναντι στα νέα μέτρα, διαδικασίες που σχεδόν πάντα "υποκινούνται" από τις ΠΚΣ.

Ο φόβος και ο πανικός τους είναι τόσο μεγάλος απέναντι σε μια οργανωμένη αντίδραση του κινήματος στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, που ανοιχτά πλέον σαμποτάρουν τις όποιες ενέργειες γίνονται. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθειά τους να μην οριστεί το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 28/3 από το Σύλλογο του Φυσικού, ενώ ήδη ήταν ειλημμένη η απόφαση από τη γενική συνέλευση του συλλόγου.

Ουρά τους έχουν όλες τις ομαδούλες των "ανεξάρτητων", "ακομμάτιστων" απολίτικων σχημάτων, που πολλές φορές υπερβάλλουν σε έργα ενάντια στη λειτουργία και το συντονισμό των συλλόγων.

Τέλος, είναι πραγματικά να απορεί κανείς με τους άλλους "ανεξάρτητους" τα ΕΑΑΚ, που ούτε λίγο, ούτε πολύ βλέπουν και αυτοί κάθε είδους κινητοποίηση "υποκινούμενη" από τις ΠΚΣ (τι σας θυμίζει άραγε;) και δε συμμετέχουν σε αυτές (η αλήθεια είναι πως οι δυνάμεις τους είναι τόσο συρρικνωμένες που αδυνατούν), αλλά προσπαθούν, μέσα στην αγωνία τους να αρθρώσουν λόγο ύπαρξης, να τις καπηλευτούν (βέβαια χωρίς αποτελέσματα). Προσπαθούν δε να κερδίσουν πριν τις εκλογές ψηφοφόρους με διάφορους τρόπους, τη στιγμή μάλιστα που η παρουσία τους ήταν υποτονική μέσα στους συλλόγους όλο το προηγούμενο διάστημα. Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν κάποιες "πρωτοβουλίες πρωτοετών", που συχνά μεταλλάσσονται σε σχήματα των ΕΑΑΚ, αφού πρώτα αφομοιώσουν όσους έντεχνα "ψαρέψουν". Τι θα περίμενε άλλωστε κανείς από μια παράταξη που προσπαθεί και αυτή να ψαρέψει στο απύθμενο (γι' αυτούς) "πηγάδι της ανεξαρτησίας" των φοιτητών.

Η μόνη δύναμη προοπτικής στο φοιτητικό χώρο σήμερα είναι οι ΠΚΣ. Το αποδεικνύουν καθημερινά σε κάθε σύλλογο με την καταλυτική παρουσία τους, με την επιτυχημένη προσπάθειά τους, όπου το επιτρέπουν οι συσχετισμοί, να συσπειρώσουν μέσα στο σύλλογο τους φοιτητές και να τους βάλουν μπροστά στην πάλη για ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο, για ένα καλύτερο αύριο".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ