Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διχάζει η "επιθεώρηση" τους δικαστές

Με οριακή πλειοψηφία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τάχθηκε χτες υπέρ του σημερινού τρόπου που διορίζονται οι επιθεωρητές και τοποθετείται ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των δικαστηρίων. Επίσης, η Ολομέλεια έκρινε ότι για τις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών λειτουργών δεν προϋποτίθεται ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ αντίθετα τάχθηκε υπέρ του όγδοου αντιπροέδρου στον Αρειο Πάγο.

Αφορμή για τη σύγκληση της Ολομέλειας ήταν το νέο νομοσχέδιο του Ε. Γιαννόπουλου,σύμφωνα με το οποίο καταργείται η θέση του προϊστάμενου της Επιθεώρησης των δικαστηρίων και τη θέση του θα πάρει τριμελές όργανο από τους τρεις αρχαιότερους επιθεωρητές.

Ουσιαστικά, το θέμα αυτό διχάζει τους δικαστικούς λειτουργούς. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με χτεσινή ανακοίνωσή της τάχθηκε υπέρ των ρυθμίσεων Γιαννόπουλου. Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας τάχθηκε κατά του περιεχομένου του νομοσχεδίου, ενώ ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Π. Δημόπουλος υποστήριξε τις αλλαγές που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο.

Ωστόσο, το βασικό ζήτημα της όλης υπόθεσης είναι οι παρεμβάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη και η πρόθεσή τους να τη χρησιμοποιούν κάθε φορά όπως τους συμφέρει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ