Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
«Πάμε προς τα πίσω»

Αποσπάσματα από την ομιλία του στο διήμερο

Την επιτακτική ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, να μην περιοριστεί σε μια συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά να επεκταθεί σε άλλα θέματα που πρέπει να έχει όχι απλώς λόγο, αλλά υποχρέωση για παρέμβαση και δράση - όπως είναι τα δημοκρατικά δικαιώματα, το περιβάλλον, τα δάση, η υγεία, η παιδεία - υπογράμμισε στην ομιλία του, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Κι αυτό γιατί - όπως συμπλήρωσε ανάμεσα σε άλλα - το διήμερο πραγματοποιείται σε μία εποχή που εντείνεται η εξάρτηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα, έχουμε καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων στην οικονομία που αναιρούν κοινωνικά δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις. Γιατί - συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής - «η ιστορία έχει αποδείξει ότι η ΤΑ μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στην κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας, στην ανάδειξη και υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, στην ανάπτυξη της χώρας με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του. Κι αυτό ξεχνιέται από τους αιρετούς».

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές προθέσεις και προτάσεις ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε πως προωθείται: Η απομάκρυνση του κράτους από την υποχρέωση να εξασφαλίζει τους πόρους της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και η εισαγωγή με εύσχημο τρόπο της πρόσθετης φορολογίας των δημοτών. Η μη κατοχύρωση της απλής αναλογικής για την εκλογή των οργάνων του θεσμού. Η δυνατότητα ανάθεσης στην ΤΑ αρμοδιοτήτων που είναι αποκλειστικής ευθύνης του κράτους, με την οποία θα μπορεί να διευκολυνθεί η διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της παιδείας, της υγείας, κλπ. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στον κοινό νομοθέτη να προχωρήσει στην κατάργηση των κοινοτήτων. Ενώ - όπως συμπλήρωσε - ουσιαστικά έχουμε συνταγματική απαγόρευση για ΤΑ τρίτου βαθμού.

Ακολούθως ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε τις προτάσεις του Κόμματος ενόψει τις συνταγματικής αναθεώρησης, επισημαίνοντας παράλληλα πως «στο υπάρχον Σύνταγμα έχουν αποτυπωθεί ορισμένες θετικές διατάξεις κάτω από την πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι όλα τα θετικά στοιχεία εξαλείφονται, ακρωτηριάζονται. Πάμε προς τα πίσω». Συγκεκριμένα, όπως είπε, με την αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να προωθηθούν τα παρακάτω: Κατοχύρωση του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, δηλαδή σε επίπεδο Νομαρχιών και της τρίτης βαθμίδας ΤΑ, δηλαδή Περιφέρειας. Είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση των κοινοτήτων.

Κατοχύρωση του τεκμηρίου αρμοδιότητας και χωρίς αμφισβητήσεις η ευθύνη για τις τοπικές υποθέσεις να ανήκει στην ΤΑ. Κατοχύρωση συνταγματικά των αντίστοιχων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι η επιβολή πρόσθετης φορολογίας σε βάρος των δημοτών που εφαρμόζεται και προωθείται η παραπέρα επέκτασή της.

Η συνταγματική κατοχύρωση διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας. Κατάργηση του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων της ΤΑ από την κυβέρνηση που γίνεται σήμερα από ειδικές επιτροπές και τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας και η ανάθεση του ελέγχου αυτού στα διοικητικά δικαστήρια. Εκλογή όλων των συλλογικών οργάνων των βαθμίδων (δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια, ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ, κλπ.) με την απλή αναλογική. Κατοχύρωση του δημόσιου και καθολικού χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχουν οι ΟΤΑ στους πολίτες με απαγόρευση ιδιωτικοποίησής τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ