Σάββατο 22 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑΣ
Ακρως επικίνδυνος!

Εκπληκτοι, από τη σωρεία παραβάσεων και παραλείψεων, έμειναν επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έκαναν σχετικό έλεγχο, ύστερα από αίτημα της ΠΕΜΕΝ!

Πιστοποιητικά αξιοπλοϊας - "μαϊμούδες", καθώς επίσης και σοβαρές παραβάσεις και παραλείψεις στη λειτουργία του Ελληνικού Νηογνώμονα,είναι ορισμένες από τις παρατηρήσεις που σημείωσαν, έκπληκτοι, οι τέσσερις απεσταλμένοι του επιτρόπου Μεταφορών κ. Κίνοκ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ήρθαν στην Ελλάδα για να ελέγξουν αν ο Οργανισμός αυτός πληρεί τις προϋποθέσεις που τίθενται από σχετική οδηγία της ΕΕ για την αναγνώριση των Νηογνωμόνων! Οι τέσσερις ήρθαν στην Ελλάδα μετά από τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το πόρισμα που ετοιμάζουν θα είναι καταπέλτης.

Οι τέσσερις επιθεωρητές Γκόρντον Τόμσον από την Αγγλία, Αλεσάνδρα Ζαπιέρη από την Ιταλία, Εδουάρδος Κρουζ Ιτουρλεάτα από την Ισπανία και Λ. Βαν Ντε Βελ από το Βέλγιο, συνέλεξαν πληροφορίες και για τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί σε βάρος του Οργανισμού από συγγενείς των πνιγμένων του σαπιοκάραβου πλοίου ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ,το οποίο, ενώ διέθετε πιστοποιητικά αξιοπλοϊας από τον Ελληνικό Νηογνώμονα, βούλιαξε το 1994 καταμεσής του Ατλαντικού, παρασύροντας μαζί του και 27 ναυτικούς! Ο σχετικός σχολιασμός των επιθεωρητών αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας που εκδίδει ο Οργανισμός έχουν σκοπό το κέρδος και όχι την προστασία της ζωής των ναυτικών.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει ήδη αναγνωρίσει τον Οργανισμό! Μάλιστα, στο πρακτικό της συνεδρίασης της σχετικής Επιτροπής του ΥΕΝ για την αναγνώριση του Νηογνώμονα, με ημερομηνία 23 Φλεβάρη, αναγράφονται τα εξής: "... Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας πληρεί τα κριτήρια του Παραρτήματος της Οδηγίας 94/57/ΕΚ της ΕΕ και εισηγούμεθα την αναγνώρισή του από τη χώρα μας, σύμφωνα με το άρθρο 4 της ανωτέρω Οδηγίας"! Το πρακτικό υπογράφεται από δύο πλοιάρχους του Λιμενικού Σώματος και έναν μηχανολόγο ηλεκτρολόγο!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στον αέρα» η ασφάλεια εκατοντάδων πλοίων(10/1/2009)
Είχε πουληθεί για παλιοσίδερα!(9/10/2001)
Πλαστογραφίες για να καλύψουν τις ευθύνες τους(11/7/2001)
Δολοφονία εν ψυχρώ!(13/10/2000)
Και... ευρωπαϊκά πιστοποιητικά στο "Νηογνώμονα"(2/3/1996)
Πλώρη για "ευρωπαϊκών" προδιαγραφών ναυάγια(4/1/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org