Σάββατο 22 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οργιο ασυδοσίας στο λιμάνι!

Δεκάδες ανασφάλιστοι εντοπίστηκαν μέσα σε δυο μέρες από ελέγχους του κεντρικού Λιμεναρχείου! Και επικίνδυνες εργασίες χωρίς άδεια!

Χρήση φλόγας, επικίνδυνες επισκευαστικές εργασίες χωρίς άδεια και εργασία 60 εργατοτεχνιτών χωρίς ασφάλιση,εντοπίστηκαν σε άλλα 16 πλοία από χτεσινό και προχτεσινό έλεγχο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά! Ανάλογες παραβάσεις είχαν διαπιστωθεί την περασμένη Τετάρτη και σε άλλα 10 πλοία. Οι έλεγχοι του Κεντρικού Λιμεναρχείου διενεργούνται με αφορμή τη φονική έκρηξη στο πλοίο ΕΥΓΕΝΙΑ.

Οπως αναφέρεται στα στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας: Στο φορτηγό πλοίο SEA WIND ο υπεύθυνος του συνεργείου με την επωνυμία Δεμέναγας ΑΕΒΕ, απασχολούσε δύο εργαζόμενους ανασφάλιστους, ενώ ο πλοίαρχος του πλοίου επέτρεψε σε συνεργείο να ξεκινήσει εργασίες στο πλοίο χωρίς να έχει εφοδιαστεί με σχετική άδεια από τη Λιμενική Αρχή. Στο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΞΠΡΕΣ οι υπεύθυνοι του συνεργείου Μ. Κιούκας - Γ. Αποστολάκης ΑΕ απασχολούσαν 3 εργαζόμενους ανασφάλιστους. Στο ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ εργάζονταν 11 εργατοτεχνίτες ανασφάλιστοι από τον υπεύθυνο του συνεργείου με την επωνυμίαΝΑΥΤΕΧΝΙΚΑ.Στο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΞΠΡΕΣ 2, ο εφοπλιστής απασχολούσε 19 άτομα για επισκευαστικές εργασίες χωρίς ασφάλιση. Στο AEGEAN GLORY βεβαιώθηκε παράβαση κατά του Τεχνικού Ασφαλείας. Στο ΙΡΙΝΑ ο πλοίαρχος απασχολούσε ανασφάλιστο. Στο LADY DEE ο πλοίαρχος απασχολούσε 5ανασφάλιστους.

Επίσης, στο ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ο πλοίαρχος υποχρέωσε το πλήρωμα να εκτελεί επισκευαστικές εργασίες με χρήση φλόγας χωρίς άδεια. Στο ΕΛΕΝΗ 6 ο υπεύθυνος του συνεργείου "Πλοιοψυκτική" απασχολούσε ανασφάλιστους, ενώ η πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ επέτρεψε σε συνεργείο να ανέβει για εργασίες στο πλοίο χωρίς να έχει εφοδιαστεί άδεια από το Λιμεναρχείο. Στο ORGULLO, ο υπεύθυνος του συνεργείου ΜΕΡΛΑΝΤ απασχολούσε 4 άτομα χωρίς ασφάλιση. Παράβαση καταγράφτηκε και εναντίον του πλοιάρχου. Στο COMETTA I ο πλοιοκτήτης υποχρέωσε εργαζόμενο να εκτελέσει επισκευαστικές εργασίες με χρήση φλόγας χωρίς άδεια. Στο ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΤ ΧΑΡΟΥΛΑ, ο υπεύθυνος του συνεργείου ΤΕΚΜΑ ΑΦΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΕΠΕ χρησιμοποιούσε ανασφάλιστους. Στο EMAQ HULI η εταιρία ΓΕΚΑΠ που εκτελεί τις εργασίες δεν είχε καν βιβλίο παρουσίας των εργαζομένων. Στο ΚΑΛΛΙΣΤΗ, ο υπεύθυνος του συνεργείου "Ντένις Γκανασούλης ΟΕ",με ευθύνη του πλοιάρχου, απασχολούσε 4 εργαζόμενους ανασφάλιστους. Στο ΝΑΪΑΣ ΕΞΠΡΕΣ ο υπεύθυνος του συνεργείου "Δεμέναγας ΕΠΕ" με ευθύνη και του πλοιάρχου απασχολούσε 5 εργαζόμενους ανασφάλιστους. Στο SPIRIT E οι υπεύθυνοι των συνεργείων Δεμέναγας και Πολικός δεν τηρούσαν βιβλία κατάστασης προσωπικού!

  • Εγκλημα χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής το δυστύχημα στον Σκαραμαγκά, που ήρθε να προστεθεί σε αυτό της Ζώνης του Περάματος.

Τονίζει πως "τόσο η Ενωση, όσο και μεμονωμένοι ηλεκτροτεχνίτες του ναυπηγείου, είχαμε επισημάνει τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο, οι υπεύθυνοι όμως κώφευαν και αδιαφορούσαν".

Τα εργατικά δυστυχήματα σε Πέραμα και Σκαραμαγκά καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,τονίζοντας ότι "δείχνουν τα δυο δυστυχήματα, το συνεχές έγκλημα εκ προμελέτης που διαπράττεται σε βάρος της εργατικής τάξης από το εγκληματικό δίδυμο κυβέρνησης και εργοδοσίας".

- Προκαταρκτική εξέταση ώστε να διερευνηθεί σε πόσους ελέγχους έχει προβεί η πενταμελής επιτροπή ελέγχων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, θα διενεργήσει ο Πταισματοδίκης Πειραιά, ύστερα από τη σχετική εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ι. Λαμπρόπουλου.Η έρευνα θα καλύψει τα έτη '96 και '97 και θα αναζητήσει τυχόν ευθύνες τόσο για την περίπτωση που δε λειτούργησε η επιτροπή όσο και για την περίπτωση που δεν προέβη σε κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ