Σάββατο 22 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ - ΓΣΕΕ
Στόχος η ανάπτυξη των αγώνων

Οι σύμβουλοι της ΔΑΣ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ανέπτυξαν τους στόχους του συνδυασμού και άσκησαν σκληρή κριτική στην τακτική της "συναίνεσης" και του "κοινωνικού εταιρισμού", που ακολουθεί η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας

Ανάπτυξη των ταξικών αγώνων. Οικοδόμηση των κοινωνικών συμμαχιών. Ενίσχυση της ταξικής κατεύθυνσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Συσπείρωση στη βάση όλων, χωρίς εξαίρεση, των απλών ανθρώπων της δουλιάς. Ενωμένη πάλη για τα προβλήματα. Αποκάλυψη των μεγάλων ευθυνών που έχουν για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ. Αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στα συνδικάτα.Γι' αυτά μόχθησε και μοχθεί η ΔΑΣ,σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι δέκα σύμβουλοί της στη ΓΣΕΕ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δυο χρόνων από το 28ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας.

"Με συνέπεια - σημειώθηκε - υπερασπίσαμε την ταξική γραμμή απέναντι στην άλλη γραμμή της ταξικής συναίνεσης, που όλες οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις υιοθετούν πλήρως".

Σχετικά με τις εξελίξεις στα δυο χρόνια που πέρασαν από το τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ, επισημάνθηκε ότι η εργατική τάξη δέχτηκε νέες επιθέσεις "από μια κυβέρνηση που υπηρετεί τυφλά τα μονοπωλιακά και πολυεθνικά συμφέροντα",άρχισε η πρακτική εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου" και οι βιομήχανοι πέτυχαν "σοβαρές ρυθμίσεις, εντείνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων".

Ο Γ. Μαυρίκος,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, τόνισε σχετικά με τη στάση την πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ότι "είναι αιχμάλωτη της "συναίνεσης", του "κοινωνικού διαλόγου" και της "συνυπευθυνότητας των εταίρων". Νιώθει συμμάχους της την κυβέρνηση, την ΚΟΜΙΣΙΟΝ, τον ΣΕΒ και αντιπάλους της τους ΕΒΕ και την αγροτιά. Στα απλά ελληνικά - σημείωσε - όλα αυτά σημαίνουν υποταγή στις επιλογές της άρχουσας τάξης και γι' αυτό τα καταγγέλλουμε".

Η δράση της ΔΑΣ

Μέσα από αρνητικούς συσχετισμούς, "τοποθετηθήκαμε πάντα με μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων", τόνισε ο Γ. Μαυρίκος για τη δράση του συνδυασμού, ενώ σαν στόχους του σημείωσε "την αναζωογόνηση των οργανώσεων, τη συσπείρωση των εργαζομένων, την ανάπτυξη των αγώνων και των διεκδικήσεων για την υπεράσπιση όλων των κατακτήσεων και την πάλη για τη διεύρυνσή τους".

Οι προτάσεις που κατέθεσε η ΔΑΣ τα προηγούμενα δυο χρόνια, αφορούσαν τις συλλογικές συμβάσεις, την ανεργία, το 35ωρο, το φορολογικό, τα εργοστάσια που λεηλατούνται, τις εργασιακές σχέσεις, την υπεράσπιση της πλήρους απασχόλησης, την απόκρουση των απολύσεων, την υπεράσπιση των ΔΕΚΟ, το ρόλο του ΟΑΕ, την επιβίωση και οργάνωση των ανέργων κ. ά.

Η ΓΣΕΕ απέναντι στους αγώνες

Τα στελέχη της ΔΑΣ εκτιμούν ότι "σφράγισαν" την περίοδο που πέρασε οι αγώνες των ναυτεργατών, των εκπαιδευτικών, των συνταξιούχων, των εργαζομένων στο εμπόριο, καθώς και των αγροτών.Οι αγώνες αυτοί στράφηκαν ενάντια σε στρατηγικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και συσπείρωσαν εργαζόμενους ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές. Ομως η ΓΣΕΕ - όπως αναφέρθηκε από τον Γ. Μαυρίκο - "είτε σφύριζε αδιάφορα, είτε ανοιχτά και προβοκατόρικα κατάγγελλε τους αγώνες, είτε παρακολουθούσε ως απλός θεατής, είτε εξαντλούσε το... ταξικό της χρέος στην έκδοση κάποιου ψηφίσματος. Τελικά υποβοηθούσε την κυβέρνηση να υλοποιεί τις πολιτικές της". Ανάλογη ήταν και η στάση της απέναντι στο μαράζωμα ή κλείσιμο των επιχειρήσεων ΛΑΡΚΟ, ΣΟΦΤΕΞ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, GOOD YEAR, ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ, ΜΙΣΚΟ, ΚΕΡΑΦΙΝΑ, ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΠΕΙΡΑΪΚΗ - ΠΑΤΡΑΪΚΗ και άλλων.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ,τόνισε ο γγ της Συνομοσπονδίας, "για την ανεργία, το μεγαλύτερο σήμερα εχθρό της εργατικής τάξης και τον κυριότερο σύμμαχο των εκμεταλλευτών", αποδέχτηκε τη "Λευκή Βίβλο".Μπροστά στις εργασιακές σχέσεις που ανατρέπονται, εξαντλεί τη δράση της στην "κατάρτιση". Συμφώνησε επίσης με τη διάθεση των πόρων του ΟΑΕΔ στους εργοδότες και "πρόσφατα αποδέχτηκε τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και ανέλαβε εργολαβικά την προώθησή τους".Οσο για το ασφαλιστικό,ακολουθεί την ίδια τακτική και ίσως επιχειρήσει να ανατρέψει το κοινό πόρισμα του 1992 ή ορισμένες πλευρές του.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καταγγέλθηκε και για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ,με το εξευτελιστικό περιεχόμενο, αλλά και για τη στήριξη του νόμου "περί εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ". Εντονη κριτική ασκήθηκε και για τη στάση της πλειοψηφίας απέναντι στα φαινόμενα αυταρχισμού, περιστολής των συνδικαλιστικών ελευθεριών, "στον φασιστικής νοοτροπίας "κοινωνικό αυτοματισμό"", αλλά και για τη συμμετοχή στην ΟΚΕ,με στόχο τη σταδιακή "ιδεολογική άμβλυνση του κινήματος της εργατικής τάξης", για τη μη αντίστασή της στις επιθέσεις σε ευρύτερα κοινωνικά δικαιώματα, όπως η παιδεία, η υγεία, η λαϊκή στέγη.

Ο γγ της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τις παρατάξεις που ψηφίζει, συμφωνεί: "Οτι η ΓΣΕΕ δεν είναι αυτή που θέλει και έχει ανάγκη η εργατική τάξη. Την ώρα που ο ΣΕΒ διεκδικεί, απαιτεί, επιβάλλει για λογαριασμό της τάξης που εκπροσωπεί, η ΓΣΕΕ συναινεί, υποχωρεί, υποτάσσεται". Κατέληξε, λέγοντας ότι "οι εργαζόμενοι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, θέλουν ΓΣΕΕ αποκούμπι, υποστηριχτή, οδηγό ταξικής πορείας, που θα δείχνει έμπρακτα πως ξέρει ότι σε αυτή την κοινωνία υπάρχουν δυο βασικές και αντίθετες τάξεις, των εκμεταλλευτών και των εκμεταλλευόμενων και ότι η ΓΣΕΕ είναι ξεκάθαρα στη μία πάντα, στη δική τους".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org