Σάββατο 22 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ενδιαφέρον και η εξήγησή του

Ισως, πολλοί νομίζουν ότι το ιδιαίτερα έντονο και πολύμορφο ενδιαφέρον της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης, για τις εξελίξεις στην Αλβανία, οφείλεται στο γεγονός της γειτνίασής τους και μόνο. Αντε και στην ελληνική μειονότητα, που ζει στο νότο κυρίως αυτής της χώρας, για τη δική μας κυβέρνηση.

Η αλήθεια, όμως, είναι λίγο διαφορετική. Το ενδιαφέρον, τόσο των Ελλήνων όσο και των Ιταλών κυβερνώντων οφείλεται, πρώτα και κύρια, στην ύπαρξη και τη δράση στη γειτονική μας χώρα αντίστοιχων οικονομικών συμφερόντων, όπως και σε ακόμη μεγαλύτερους σχετικούς στόχους και προοπτικές. Ηδη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ιταλικές επενδύσεις στην Αλβανία έφταναν το 1994, στο 50% του συνόλου των ξένων επενδύσεων και οι ελληνικές - δεύτερες στη σειρά - στο 22%.

Αλλωστε, το τέτοιο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από χρόνια και παρά τα όσα λέγονταν περί βοήθειας στον αλβανικό λαό, ο πραγματικός στόχος του ήταν και παραμένει η πολύμορφη στήριξη και ενίσχυση των επιχειρηματιών, φορέων της περιβόητης οικονομικής διείσδυσης. Απόδειξη γι' αυτό, το γεγονός πως για τις ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία ισχύει ο περί κινήτρων νόμος 1892/90, όπως ακριβώς, αν αυτές γίνονταν στην Ελλάδα..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ