Σάββατο 22 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των Βιομηχανικών Περιοχών

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή για τις ΒΙΠΕ

Παρέμβαση για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ), την οποία έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, έκανε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν και υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος, Μήτσος Κωστόπουλος και Σταύρος Παναγιώτου. Στην Ερώτηση, η οποία απευθύνεται στην υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, σημειώνονται τα εξής:

"Οπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 742/77 (ΦΕΚ 319/Α/77) περί Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ), η οργάνωση και η εκμετάλλευση των ΒΙΠΕ, ανήκει αποκλειστικά στην Εθνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΒΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλάζει το παραπάνω σχετικό θεσμικό πλαίσιο και το δικαίωμα αυτό παραχωρείται και στους ιδιώτες, οδηγώντας ουσιαστικά στην ιδιωτικοποίηση της ΒΙΠΕ.

Οι αλλαγές αυτές προωθούνται προκειμένου να υλοποιηθούν οι σχετικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία μάλιστα χρηματοδοτεί και σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 60% τις σχετικές επενδύσεις.

Με τις αλλαγές αυτές ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας που προχωρεί σε μια τέτοια επένδυση παίρνει επιδότηση 90%, αρκεί να εμφανίσει ότι στην "επένδυση" συμμετέχει με το 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων, ποσοστό που μόνο το μισό κρίνεται απαραίτητο να καταβληθεί ως χρηματική προκαταβολή. Ουσιαστικά δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματίες να κάνουν "επενδύσεις" χωρίς κεφάλαια.

Ερωτάται η κ. υπουργός εάν έχουν βάση τα παραπάνω και αν ναι, τι θα εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ο μέχρι σήμερα απολογισμός της πολιτικής των κινήτρων, δεν ήταν αναμενόμενος και η παραχώρηση και άλλων προνομίων προς τους μεγαλοβιομηχάνους το μόνο που θα έκανε, θα ήταν να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών κερδοσκοπίας από μεριάς τους;".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ