Τις προθέσεις του να "τα βρει" με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει ο υπουργός Πολιτισμού, μέσω των απαντήσεών του
"Προτίθεμαι να κάνω αποδεκτή τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, σχετικά με τη Ροτόντα, έτσι ώστε να καταστεί υπουργική απόφαση... Το μνημείο ανοίγεται σε τρεις λειτουργικές και τρεις κοσμικές χρήσεις... ".Αυτό δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος,στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Παναγιώτου.Ο βουλευτής, επιμένοντας στο γεγονός ότι η Ροτόντα αποτελεί πολιτιστικό αγαθό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ρωτούσε αν προτίθεται ο υπουργός Πολιτισμού "να πάρει μέτρα ώστε να μην αλλάξει το μέχρι τώρα καθεστώς, αλλά και η χρήση του μνημείου".
Ωστόσο, ο Ε. Βενιζέλος χρησιμοποίησε τα γνωρίσματα των ...πυθικών χρησμών,προκειμένου να απαντήσει και επιπλέον φρόντισε να κρατήσει ίσες αποστάσεις με σαφείς κλίσεις προς την πλευρά της Μητρόπολης, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ επέρριψε ίσες ευθύνες στις δύο πλευρές (Μητρόπολη - Αρχαιολογική Υπηρεσία) για το κλίμα αντιδικίας που δημιουργήθηκε. Προέβη, δε, σε αυθαίρετα συμπεράσματα - άλλοθι του τύπου "η αντιδικία είχε ως αποτέλεσμα να μην καθίσταται εφικτή η προστατευτική παρέμβαση των υπηρεσιών σε πολλά βυζαντινά μνημεία",θαρρείς και το ΥΠΠΟ δεν έχει το απόλυτο δικαίωμα προστασίας των μνημείων. Αρκεί να θέλει να το χρησιμοποιήσει χωρίς να "φοβάται" μήπως και "σπάσει τ' αυγά" με την Εκκλησία. Προέβη, επίσης, και σε αντιεπιστημονικά ιδεολογήματα,όπως "η λατρευτική χρήση είναι γνωστή και από σωζόμενο διάκοσμο. Αλλωστε, η Ροτόντα είναι διάσημη για τα ψηφιδωτά της, στη βιβλιογραφία, αλλιώς θα υπαγόταν στην αρμοδιότητα της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και όχι της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όπου και υπάγεται"!!
Το ύψιστο, όμως, επιχείρημα είναι η πρότερη λατρευτική χρήση της Ροτόντας.Αλλά, όπως, σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αντώνης Μανιτάκης,στην ημερίδα για τη Ροτόντα "η ιστορία δε δημιουργεί δίκαιο, ούτε η επίκληση ιερών κανόνων είναι σε θέση να καταργεί νόμους του κράτους και να παραμερίζει αποφάσεις της διοίκησης".Διότι με τη λογική της Εκκλησίας ο οποιοσδήποτε θα εδικαιούτο να ζητήσει επαναφορά των λατρευτικών πράξεων στον... Παρθενώνα.
Επιμελώς αποκρύπτεται ότι η Ροτόντα περιλαμβάνεται στα οχτώ βυζαντινά μνημεία που στις 5/7/13 χαρακτηρίστηκαν "εθνικά μνημεία".Αυτό με βάση τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο σημαίνει ότι η Ροτόντα ανήκει στο κράτος.Με ξεχωριστές αποφάσεις είναι δυνατόν για τα μνημεία να διασαφηνιστεί ποιος έχει την εξουσία χρήσης. Ετσι, μπορεί ο Αγιος Δημήτριος να έχει τακτική λατρευτική χρήση, διατηρώντας, όμως, το κράτος το δικαίωμα κατοχής, αλλά για τη Ροτόντα ουδέποτε συνέβη αυτό, εξαιτίας του ιδιαίτερου ιστορικού της χαρακτήρα.Μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια η Μητρόπολη συμμορφωνόταν με την απόλυτη εξουσία χρήσης και κτήσης που έχει το κράτος και την υποχρέωσή της να ζητάει άδεια. Συνεπώς το ερώτημα είναι: Γιατί μετά από 80 χρόνια ανέσυρε θέμα χρήσης; Προς τι ο καυγάς;Μήπως σχετίζεται με την παράγραφο της κανονιστικής πράξης της Εκκλησίας που μιλάει για εκμετάλλευση "πασών των εκ της κινητής και ακινήτου περιουσίας του Ι. Προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Γεωργίου προσόδων";
Να αναφερθεί ότι η ισομερής (3 και 3) παραχώρηση γίνεται προκειμένου να διερευνηθεί η υλική αντοχή του μνημείου.Ηδη έγινε η πρώτη εκδήλωση στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ενώ η Διεύθυνση Συντήρησης από την Τετάρτη έχει τοποθετήσει τα ειδικά μηχανήματα μετρήσεων. Μετά το πέρας ενός μήνα, η Διεύθυνση θα πάρει τις πρώτες μετρήσεις που καταγράφηκαν στη δισκέτα.
Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ