Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές προχωρά η ψήφισή του

Χωρίς η κυβέρνηση να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές, προχώρησε χτες στη Βουλή η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την ασφάλιση των αγροτών. Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, εξέφρασε για μια ακόμη φορά την αντίθεση του Κόμματος στη φιλοσοφία και τη λογική του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να απαλλαγεί το κράτος από τα 300 δισ. δρχ. που καταβάλλει το χρόνο για την πληρωμή των βασικών συντάξεων του ΟΓΑ και να φορτώσει το κόστος αυτό στις πλάτες των αγροτών. Ακόμη κι αν καταβληθεί η κρατική εισφορά στο νέο φορέα, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, το κράτος πάλι θα είναι κερδισμένο - και ζημιωμένοι οι αγρότες, αφού θα απαλλαγεί από τα τριακόσια δισ. και στην καλύτερη των περιπτώσεων για τους αγρότες θα καταβάλλει για τις βασικές συντάξεις μόνο 70 δισ.

Αναφερόμενος στα άρθρα του νομοσχεδίου, ο Αχ. Κανταρτζής μεταξύ άλλων τόνισε:

- Η λεγόμενη λογιστική αυτοτέλεια, δε διασφαλίζει τη μεταφορά πόρων από τα αποθεματικά του νέου φορέα για την πληρωμή των σημερινών συντάξεων, αφού δίνεται η ευχέρεια με το πρόσχημα της συμμετοχής στις δαπάνες του ΟΓΑ.

- Δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες με την υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών σε σύγκριση με τις σημερινές. Ετσι η πολιτική αυτή οδηγεί στο ξεκλήρισμα τη μικρή και μεσαία αγροτιά.

- Η αγρότισσα μένει έξω από το ασφαλιστικό σύστημα που δημιουργείται, ενώ οι παροχές, παρά το υψηλό ασφάλιστρο θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές.

- Δε διασφαλίζεται από πουθενά ότι το κράτος θα καταβάλει την εισφορά του στο νέο φορέα, αφού παρά τις τροποποιήσεις που επέφερε η κυβέρνηση διατηρείται στο νομοσχέδιο η διάταξη που προβλέπει ότι ο τρόπος απόδοσης της εισφοράς ορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ