Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΘΕΩΝΑΣ
Σε αντιλαϊκή κατεύθυνση η Σύνοδος Κορυφής του Δουβλίνου

Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

"Ενα ακόμα βήμα για την εδραίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης της φτώχειας και της ανεργίας", χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς τη Σύνοδο Κορυφής του Δουβλίνου, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

"Οι ηγέτες των χωρών - μελών της Ενωσης, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αγνοώντας τα έντονα συναισθήματα απογοήτευσης, αλλά και αγανάκτησης των Ευρωπαίων πολιτών, προχωρώντας στην αποδοχή του αντιλαϊκού "συμφώνου σταθερότητας", αδιαφόρησαν για τις δραματικές συνέπειες στον παραγωγικό ιστό, στην απασχόληση και την κοινωνική προστασία σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα τις πιο φτωχές, επέμειναν στην επιβολή των λεγόμενων πολιτικών "εξυγίανσης", δηλαδή της έντονης μονόπλευρης λιτότητας, της περαιτέρω απορύθμισης της αγοράς εργασίας και της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής που στραγγαλίζει την ανάπτυξη".

Π Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "η Σύνοδος Κορυφής του Δουβλίνου συντείνει στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες των λαών της Ευρώπης, που αγωνίζονται για την ειρήνη και την κοινωνική ευημερία, για τη διάλυση των ψυχροπολεμικών υπολειμμάτων, όπως το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ, των λαών που απαιτούν, μέσω εθνικών και δεσμευτικών δημοψηφισμάτων, να εκφράσουν τη γνώμη τους και να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον της Ευρώπης".

Σχετικά με τη διεύρυνση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του "για τη διαφαινόμενη πρόθεση της προεδρίας, οι διαπραγματεύσεις για τυχόν μελλοντική ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση να μην πραγματοποιηθούν αποκλειστικά με τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση", υπογραμμίζοντας ότι "οι ανησυχίες αυτές εντείνονται με τη συνεχιζόμενη σιωπή των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις απειλές κυβερνητικών και στρατιωτικών παραγόντων της Τουρκίας για στρατιωτική δράση εναντίον της Κύπρου, ενόψει της ενίσχυσης της άμυνάς της".

"Στις δηλώσεις της αυτές η Τουρκία, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ενθαρρύνεται από τη στάση των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, που εξακολουθούν ουσιαστικά να αδιαφορούν για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία, τη γενοκτονία του κουρδικού λαού, την κατοχή του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις συνεχείς απειλές, ακόμα και τις εδαφικές βλέψεις, απέναντι στην Ελλάδα".

Καταλήγοντας, ο Γ. Θεωνάς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση "να καταδικάσει απερίφραστα την επιθετική στάση και τις ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και τις δηλώσεις ανωτάτων κυβερνητικών παραγόντων της, που λειτουργούν ως συνεχής εστία αποσταθεροποίησης στην περιοχή".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ