Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ανησυχία για την "τύχη" της Κρατικής Δούμας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Πάνω από τα μισά μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας - 91 άτομα -κυκλοφόρησαν τελευταία τη δήλωση "Για την υποστήριξη της συνταγματικής τάξης στη χώρα", με την οποίο εκφράζουν "τη σοβαρή ανησυχία τους απ' αφορμή τις ευρεία διαδεδομένες τοποθετήσεις μιας σειράς πολιτικών, ανθρώπων του Τύπου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης για την πιθανότητα πρόωρης διάλυσης της Κρατικής Δούμας". Η Κάτω Βουλή, κατά τη γνώμη των συντακτών της Δήλωσης, αντανακλά "το πλατύ φάσμα συμφερόντων και διαθέσεων των διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων της πολυεθνικής μας κοινωνίας" και δικαιούται να έχει και να διατυπώνει τη θέση της πάνω σε πολλά προβλήματα της διοίκησης του κράτους. Εκτιμώντας θετικά τη δραστηριότητα της Κρατικής Δούμας, τα μέλη της Ανω Βουλής θεωρούν ότι είναι απαράδεκτο να διακοπεί η λειτουργία της Κάτω Βουλής και "είναι αδύνατο και άνομο" να ανατεθούν τα καθήκοντά της στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. "Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση είναι ένας ενιαίος, ακέραιος οργανισμός και οι δυο Βουλές της μόνο από κοινού έχουν το νόμιμο δικαίωμα να εκπροσωπούν το λαό και να αναγάγουν τη βούλησή του σε νόμο", αναφέρεται στη Δήλωση.

Στη Δήλωση σημειώνεται, επίσης, ότι "αν η Δούμα διαλυθεί κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών και κανόνων, η ρωσική και διεθνής κοινή γνώμη θα χάσει επί μακρού την πίστη στο δημοκρατικό χαρακτήρα των υπό πραγματοποίηση μετασχηματισμών στη Ρωσία και ο λαός θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει μη κοινοβουλευτικές μεθόδους πάλης για τα δικαιώματά του".

Οι καθοδηγητές των περιοχών της Ρωσίας "ζητούν απ' όλα τα όργανα της κρατικής εξουσίας να δηλώσουν την υποστήριξή τους στη συνταγματική τάξη της χώρας και καλούν "όλους, για τους οποίους είναι πολύτιμο το κύρος, η ακεραιότητα και η δημοκρατική συγκρότηση της Ρωσίας, να υποστηρίξουν τις βασικές αρχές του συνταγματικού καθεστώτος της χώρας, τις προσπάθειες της Κρατικής Δούμας για την ανάπτυξη της νομοθεσίας και την ενίσχυση της έννομης τάξης, να μην επιτρέψουν την όξυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης και τον κλονισμό των βάσεων της ρωσικής κρατικής οργάνωσης".

Η κυκλοφορία αυτού του ντοκουμέντου ήρθε στην ώρα του. Οι λεγόμενοι "νεαροί λύκοι" - οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ και οι ριζοσπάστες μεταρρυθμιστές τύπου Γεγκόρ Γκαϊντάρ που βρίσκονται από πίσω τους, εξαπέλυσαν ευρεία επίθεση εναντίον του Κοινοβουλίου, ωθούν τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν στην επανάληψη των αντισυνταγματικών ενεργειών της περιόδου του 1993. Αυτοί έχουν κάνει ήδη ορισμένα βήματα. Ενώ γνωρίζουν ότι οι βουλευτές δεν πρόκειται να στηρίξουν τα αντιλαϊκά τους μέτρα, έχουν δηλώσει ότι το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων (περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, κυρίως των κοινωνικών εγγυήσεων, μεγάλη αύξηση των τιμών στα ενοίκια και τα δημοτικά τέλη κ.ά.) θα εφαρμοστεί, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου. Ετσι, η Κρατική Δούμα απέρριψε το κυβερνητικό σχέδιο της "κοινωνικής μεταρρύθμισης", δεν υιοθέτησε τον φορολογικό κώδικα, έστειλε για επανεξέταση των επιτροπών της την πρόταση για τις περικοπές στον προϋπολογισμό. Το Κοινοβούλιο αναγκάστηκε να εφιστήσει ειδικά την προσοχή του Γιέλτσιν στο γεγονός ότι η επιδεικτική άρνησή του να υπογράψει το νόμο "Για τις κατασχεμένες πολιτιστικές αξίες", αφού το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας υπερέβη το προεδρικό βέτο, αποτελεί άμεση άρνηση της εκπλήρωσης των συνταγματικών υποχρεώσεων του Προέδρου.

Στη Ρωσία με πρωτοβουλία της εκτελεστικής εξουσίας ωθείται η απότομη όξυνση της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης, που εγκυμονεί καταστροφική κοινωνική έκρηξη. Ενάντια σ' αυτή ακριβώς την κατάσταση τάσσονται τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ