Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αδιάκοπη ρευστότητα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Οι ταραχές που ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα περίπου έδειξαν σημεία εκτόνωσης χθες και μόνο σποραδικές, όχι ιδιαίτερα βίαιες αντιπαραθέσεις, σημειώθηκαν μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και ισραηλινών στρατευμάτων. Τα σημάδια αυτής της εκτόνωσης είναι πιθανότατα απλώς μία παύση, μιας και το περίπλοκο σκηνικό της περιοχής και οι έντονες κρίσεις αναζωπυρώνονται με την παραμικρή αφορμή.

Η εντεινόμενη κρίση στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, προκάλεσε και την παρέμβαση της ΕΕ, που σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες από τις Βρυξέλλες, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ανανεώσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Αυτή αποτελεί και τη σημαντικότερη παρέμβαση της ΕΕ, ένα χρόνο μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Φλωρεντίας. Η ΕΕ και ειδικότερα οι Γάλλοι, προσπαθούν να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στην περιοχή και να διαδραματίσουν ένα πιο ουσιαστικό ρόλο, τόσο που η ισραηλινή κυβέρνηση να έχει κατηγορήσει την Ευρώπη για φιλοπαλαιστινιακή στάση.

Ταυτόχρονα, άλλο ένα μέτωπο "άνοιξε" και πάλι, όταν μετά από βομβιστικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η "Χεζμπολάχ", σκοτώθηκαν ένας Λιβανέζος πολίτης και ένας φιλοϊσραηλινός εθνοφρουρός, ενώ τραυματίστηκαν δύο άλλοι πολίτες σε δρόμο κοντά στην περιοχή Τζεζίν. Σε αντίποινα, πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν σήμερα με ρουκέτες θέσεις της οργάνωσης στην κοιλάδα Μπεκάα, στον Ανατολικό Λίβανο. Δεν υπήρξε απολογισμός των ζημιών από την επιδρομή, μετά την οποία ακολούθησε βομβαρδισμός της περιοχής από το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, άλλο ένα πρόβλημα ήρθε να προστεθεί για την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Νταν Μέριντορ, παραιτήθηκε κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι προκάλεσε σύγκρουση με αφορμή τη νομισματική πολιτική της χώρας για να τον εξωθήσει σε παραίτηση.

Ο Μέριντορ είχε διαφωνήσει με την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει ο κυβερνητικός έλεγχος στο ισραηλινό νόμισμα, το σέκελ, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην αύξηση της ανεργίας.

Η αποχώρηση του Μέριντορ θεωρείται μεγάλο πλήγμα, καθώς ο μετριοπαθής, τέως πια, υπουργός Οικονομικών, διαθέτει μεγάλη επιρροή στο κυβερνών κόμμα "Λικούντ", ενώ, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός αντιπολιτευόμενου εσωκομματικού πόλου, τέτοιου που θα ήταν ικανός να στερήσει ακόμη και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησής του.

Δύο μικρότερα κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό - το "Κόμμα του Τρίτου Δρόμου" και το κόμμα "Ισραέλ Μπααλίγια" των μεταναστών - κατέστησαν ήδη σαφές ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο της αποχώρησής τους από την κυβέρνηση, μετά την παραίτηση Μέριντορ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ