Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απέρχεται ο Ερμπακάν, έρχεται (; ) η Τσιλέρ...

Το πρώτο μέρος της "συμφωνίας" Ρεφάχ - Κόμματος του Ορθού Δρόμου υλοποιήθηκε. Θα αναλάβει όμως την πρωθυπουργία, η αρχηγός του δεύτερου;

ΑΓΚΥΡΑ.- Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετσμεντίν Ερμπακάν παραιτήθηκε χτες, τηρώντας το δικό του μέρος της συμφωνίας με την εταίρο του Τανσού Τσιλέρ, για τη "μετάβαση" της πρωθυπουργίας σ' αυτήν ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ο Ερμπακάν πριν να παραδώσει την παραίτησή του στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ, είχε φροντίσει να "διασφαλίσει" ότι η μανούβρα θα έχει επιτυχία όσον αφορά την επανασύσταση του παρόντος κυβερνητικού συνασπισμού Κόμματος Ευημερίας - Κόμματος Ορθού Δρόμου, με τη βοήθεια του ακροδεξιού κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ).

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ έκανε δεκτή την παραίτηση του Ερμπακάν και του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, έως ότου σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

Οι πρώτες λέξεις του Ερμπακάν είχαν... προεκλογικό χαρακτήρα: "Παραιτήθηκα επειδή είμαι αληθινός πατριώτης", είπε ο ηγέτης του Ρεφάχ, υπονοώντας ότι η κίνηση θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη χώρα.

Κατά τη συμφωνία Ερμπακάν και Τσιλέρ, η αρχηγός του Κόμματος Ορθού Δρόμου θα αναλάβει τη θέση του πρώτου. Ο Ντεμιρέλ είπε ότι θα κάνει την επόμενή του κίνηση αφ' ότου συσκεφθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς.

"Εγγυώμαι το μέλλον της χώρας σχηματίζοντας μια εναλλακτική κυβέρνηση", είπε ο Ερμπακάν, ενώ τα φλας άστραφταν στην επιφάνεια του πορτρέτου του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή του σύγχρονου "κοσμικού" κρατικού συστήματος, ακριβώς πίσω του. "Η χώρα δεν πρέπει να ξοδεύεται με άλλες άχρηστες προτάσεις", πρόσθεσε ο - υπηρεσιακός, πλέον - πρωθυπουργός.

Οι σκεπτικιστές αντιτείνουν ότι η πραγμάτωση του σχεδίου Ερμπακάν - Τσιλέρ είναι αμφίβολη. Ασφαλώς, η Τσιλέρ δείχνει να πιστεύει ότι έχει πείσει (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πειθαναγκάσει) τους βουλευτές της να στηρίξουν τη δημιουργία νέου συνασπισμού με το Ρεφάχ και την υποστήριξη του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ). Ασφαλώς, πηγές προσκείμενες σ' αυτήν εκτιμούν ότι ακόμη και δεδομένων των "αντιρρήσεών" τους, οι βουλευτές του Κόμματος Ορθού Δρόμου (DYP) δε θα μπορέσουν να αντισταθούν στο "δέλεαρ" της κυβερνητικής ισχύος και των υπουργικών θώκων.

Ομως η "Turkish Daily News" σχολίασε χτες ότι ο φόβος του στρατιωτικού πραξικοπήματος μπορεί να μεταβάλει την πρόθεση ψήφου των βουλευτών της. Οσο για εκείνους που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμμαχία με τους "ισλαμιστές" του Ρεφάχ, αυτοί επισημαίνουν ότι οι ισχυροί Τούρκοι στρατηγοί δεν πρόκειται να ανεχθούν ούτε νέα κυβέρνηση με το Ρεφάχ να συμμετέχει, αλλά ούτε και την Τσιλέρ στην πρωθυπουργία της χώρας...

Από την ανάληψη της πρωθυπουργίας εδώ και 11 μήνες, ο Ερμπακάν "εκνευρίζει" τους στρατηγούς, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως "τοποτηρητές" του κοσμικού κράτους, προωθώντας "ισλαμικές" ιδέες και πολιτικές. Ομως η τακτική του Ερμπακάν, να παραχωρήσει την πρωθυπουργία σε μια "κοσμική" πολιτικό ώστε να κατασιγάσει τις αντιδράσεις τους, είναι αμφίβολο αν θα αποδώσει, αφού οι υπουργικές θέσεις - κλειδιά θα παραμείνουν σε στελέχη του Ρεφάχ.

Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μεσούτ Γιλμάζ, ηγέτη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (αξιωματική αντιπολίτευση). Κι ακόμα κι αν δώσει την εντολή στην Τανσού Τσιλέρ, παραμένει αμφίβολο αν η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή θα αποβεί υπέρ της συμμαχίας Ρεφάχ - Ορθού Δρόμου, αφού πολλοί στο κόμμα της Τσιλέρ έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στην πολιτική Ερμπακάν. Εκτός αυτών, δύο βουλευτές του Ρεφάχ παραιτήθηκαν χτες, απειλώντας την παράδοση της εξουσίας στην Τσιλέρ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ