Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Θάβουν το αρχαίο τείχος!
  • Υπόλογος για το έγκλημα είναι πλέον και ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος
  • Την ώρα που οι μπουλντόζες θάβουν αρχαιολογικά ευρήματα για να χτιστεί πολυώροφο κτίριο, ο υπουργός παριστάνει τον αδιάφορο, ενώ έχει στα χέρια του έγγραφο της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας, που ζητά να αποκαλυφθεί ολόκληρος ο χώρος!

Ενα διαρκές έγκλημα σε βάρος αρχαιολογικών ευρημάτων συντελείται εδώ και χρόνια στο οικόπεδο Ευσταθίου στον Πειραιά. Οι μπουλντόζες, το τελευταίο διάστημα, δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς και θάβουν, μαζί με την τελευταία ελπίδα των κατοίκων για πράσινο, σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που ήρθαν στην επιφάνεια απ' το 1990. Κι αυτό, για να χαρίσουν έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του Πειραιά σε ιδιώτες!

Συνένοχος σ' αυτό το έγκλημα πρέπει να θεωρείται πλέον και ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος,ο οποίος έχει στα χέρια του έγγραφο της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (15.11.90), που επισημαίνει πως είχε αποφασιστεί "η πλήρης αποκάλυψη του αρχαίου τείχους που βαίνει στον ακάλυπτο χώρο του ακινήτου, με σκοπό την ανάδειξη του μνημείου"! Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, που είχε ξεκινήσει τότε τις ανασκαφές, ανακάλυψε ένα αρχαίο τείχος δημοσίου κτιρίου, μια δεξαμενή με ευρήματα ψηφιδωτών σε μια μοναδική περιοχή οχύρωσης και λατρείας. Ωστόσο, οι έρευνες σταμάτησαν και την αρχαιολογική σκαπάνη διαδέχτηκαν οι μπουλντόζες, που έθαψαν όλα τα ευρήματα!

Οπως επιβεβαιώνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Π. Σαλπέας και Κ. Τζατζάνης,ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος,είναι πλήρως ενημερωμένος για το θέμα. Μετά από κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής στάλθηκε στο χώρο σπηλαιολόγος για να εξετάσει τα ευρήματα, ο οποίος, όμως, δήλωσε αναρμόδιος...

Με χτεσινή της ανακοίνωση η Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση" καταγγέλλει τον υπουργό Πολιτισμού ως "κύριο και συνειδητό υπεύθυνο για τη συντελούμενη ανεπανόρθωτη καταστροφή ενός μοναδικού αρχαιολογικού χώρου πάνω από τη "Σπηλιά του Παρασκευά",δίπλα και πάνω απ' το αρχαίο τείχος". Στην ανακοίνωσή της η Κίνηση καταγγέλλει ακόμα τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,για "μακρόχρονη μεθόδευση και επιμονή στην τσιμεντοποίηση κοινόχρηστου χώρου, τον νομάρχη Πειραιά, Χρ. Φωτίου,που "δεν ενήργησε σύμφωνα με το νόμο", τον δήμαρχο Πειραιά, Στ. Λογοθέτη,και μεγάλο μέρος των δημοτικών συμβούλων, που "συνειδητά πριν από μισό χρόνο άλλαξαν μια μακρόχρονη εκφρασμένη απόφαση του δήμου και ψήφισαν την τσιμεντοποίηση του χώρου".

Σημειώνεται ότι κάτοικοι της περιοχής επισκέφθηκαν τον υπουργό Πολιτισμού στις 26.5.97 και κατέθεσαν έγγραφο - διαμαρτυρία με εκατοντάδες υπογραφές (αρ. πρωτ. 5130), στο οποίο χαρακτηρίζουν τις συνεχιζόμενες εργασίες στο οικόπεδο Ευσταθίου, "ανοσιούργημα σε σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, κλοπή δημοσίου χώρου και δικαιωμάτων όπως και του σημαντικότερου σημείου δημόσιας θέας πάνω από την Καστέλα". Οι κάτοικοι στο έγγραφό τους υπενθυμίζουν στους αρμόδιους ότι ανάλογες οικοδομικές εργασίες στο οικόπεδο σταμάτησαν προ επταετίας λόγω παρανομιών και ρωτούν να μάθουν τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα, ώστε ο χώρος να παραδίδεται στους ιδιώτες για τσιμεντοποίηση.

"Οι τελευταίες εξελίξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, επιλέξανε, παρά την πλήρη γνώση του προβλήματος, να αφήσουν το ακάθεκτο προχώρημα των εργασιών, που δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα, ελπίζοντας έτσι ότι θα αποκαρδιωθούν οι Πειραιώτες και θα σταματήσουν την κινητοποίηση και διεκδίκηση του δίκιου τους", επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση". "Η μη ολοκλήρωση των ανασκαφών, συνεχίζει, αποτελεί σκάνδαλο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, που δέχτηκε τους κατοίκους, γνωρίζει και αυτός πολύ καλά το θέμα. Παίρνει την πολιτική ευθύνη επιμονής στην υπογραφή του, που έβαλε προ μηνών για την τσιμεντοποίηση σ' αυτό το σημείο";

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ