Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα

Θύμα και αυτό της "επίθεσης" περικοπών των δαπανών, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση συναντήθηκε κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ στη διάρκεια χτεσινής περιοδείας του στο νοσοκομείο

Οι σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και η καθυστέρηση της καταβολής των υπερωριών, των εφημεριών και των αργιών στους εργαζόμενους εδώ και έξι μήνες, είναι μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο "Ιπποκράτειο" Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Αυτό υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων στο"Ιπποκράτειο", κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Κατσαρό μέλος της ΚΕ του Κόμματος, που επισκέφτηκε χτες το νοσοκομείο.

Το "Ιπποκράτειο" είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των Βαλκανίων. Διαθέτει περίπου 1.000 κλίνες (αλλά δυστυχώς και πολλά ράντζα στους διαδρόμους) και νοσηλεύονται σε αυτό περίπου 50.000 ασθενείς το χρόνο. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο που έχει την υποδομή, για να παρέχει πολύ υψηλού επιπέδου παροχές υγείας, αλλά όπως και όλα τα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζει την "επίθεση" των περικοπών που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στον χώρο της υγείας.

Οι εργαζόμενοι, στη συνάντηση που είχαν με το κλιμάκιο της ΚΟΘ, έκαναν αναφορά και στα εργασιακά δικαιώματά τους που πλήττονται και υπογράμμισαν ότι είναι απαράδεκτη η περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και η αλλαγή καταβολής του εφάπαξ. Ο Γ. Κατσαρός, μιλώντας προς τους εργαζομένους, αφού επισήμανε ότι όλες οι αντεργατικές αλλαγές που προωθούνται και βάζουν στο στόχαστρο κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων πηγάζουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο", τους προέτρεψε: "Ακριβώς αυτές τις πολιτικές πρέπει να καταδικάσετε. Πρέπει να καταδικάσετε όμως και τις πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων που έβαλαν την υπογραφή τους, προκειμένου να αφαιρεθούν δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες".

Αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο για την υγεία που προωθεί η κυβέρνηση για τον "εκσυγχρονισμό" του ΕΣΥ, ο Γ. Κατσαρός υπογράμμισε ότι "επιχειρείται η μετατροπή της υγείας από κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχει η πολιτεία στο λαό, σε εμπόρευμα που θα κινείται μες στους νόμους της αγοράς" και ότι "η υποβάθμιση της υγείας, συνέχισε, που θα περάσει μέσα από αυτό το νομοσχέδιο θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα για την είσοδο των ιδιωτών στον ευαίσθητο αυτό χώρο".

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν σε επιδόματα που δε δίνονται ποτέ - αν και είναι κατοχυρωμένα - καθώς και στις άσχημες συνθήκες εργασίας, κάτω από τις οποίες εργάζονται ορισμένοι συνάδελφοί τους. Τα πλυντήρια, τα σιδερωτήρια, τα εργαστήρια και τα μαγειρεία του νοσοκομείου στεγάζονται σε ημιυπόγειους χώρους, με ελλείψεις μηχανημάτων και χωρίς τον κατάλληλο αερισμό. Μάλιστα, στα μαγειρεία 25 άνθρωποι - αντί για 51 που είναι οι οργανικές θέσεις - καταβάλλουν σε καθημερινή βάση υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να ετοιμάσουν ξεχωριστά σε κάθε γεύμα 1.200 μερίδες. "Κάνουμε μεγάλο αγώνα για να τα φέρουμε "βόλτα". Δυστυχώς δεν το κατανοεί κανείς, ακόμα και το επίδομα των πολύτεκνων έχουμε έξι μήνες να το πάρουμε", μας είπε Ε. Παναγιωτίδου που δουλεύει στα μαγειρεία.

Στη μονάδα τεχνικού νεφρού, υπάρχουν 20 καινούρια μηχανήματα, τα οποία όμως καλύπτουν τις ανάγκες όλης της Βόρειας Ελλάδας, ενώ μερικές φορές καλούνται να καλύψουν και περιστατικά από την Αθήνα! Οπως μας είπε η προϊσταμένη του τμήματος κ. Κουτσού,"η μονάδα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες". Σημείωσε δε ότι "για να καλυφθούν όλα τα περιστατικά χωρίς προβλήματα, πρέπει κάθε περιφερειακό νοσοκομείο να έχει τη δική του μονάδα".

Σοβαρά είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και το μαιευτικό τμήμα του νοσοκομείου, τόσο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού όσο και των κακών κτιριακών εγκαταστάσεων που το φιλοξενούν.

Το κλιμάκιο της ΚΟΘ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του νοσοκομείου Νίκο Γαλάνη,ο οποίος υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο παρουσιάζει κάποιες ελλείψεις προσωπικού, "που περιμένουμε να καλυφθούν". Επίσης, διαβεβαίωσε ότι μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα δοθούν και τα καθυστερούμενα στους εργαζομένους. Είπε ακόμη ότι το νοσοκομείο, προκειμένου να μην εμφανίσει έλλειμμα, έχει προχωρήσει σε περιστολή των δαπανών, που προέρχονται από σπατάλη, όπως υποστήριξε, χωρίς αυτό να είναι σε βάρος της ποιότητας νοσηλείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας για ένα δημόσιο σύστημα λαϊκής Υγείας(2012-08-02 00:00:00.0)
Παρέμβαση με αφορμή το κλείσιμο της ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ(2011-03-24 00:00:00.0)
Προβλήματα υποδομής και ελλείψεις προσωπικού(2002-06-15 00:00:00.0)
Περιοδεία στο «Θεαγένειο»(2002-05-21 00:00:00.0)
Στηρίξτε το κόμμα του εργάτη(2000-01-28 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ(2000-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ