Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αντισυνταγματικό σχέδιο ΠΔ για τη Λαυρεωτική

Από κόσκινο πέρασε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,με το οποίο προβλεπόταν δήθεν η περιβαλλοντική αναβάθμιση της Λαυρεωτικής και επιχειρούνταν η εγκαθίδρυση Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Μ. Δεκλερής) έκρινε το επίμαχο ΠΔ αντισυνταγματικό, καθώς βρίθει παράνομων διατάξεων. Ετσι, το ΣτΕ βάζει φραγμούς σε μια σειρά μεθοδεύσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, που θα συντελούσαν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής του Λαυρίου, με πρόσχημα την αναβάθμιση και την ανάπτυξη της Λαυρεωτικής. Συγκεκριμένα, κάνει τις εξής επισημάνσεις και παρατηρήσεις:

  • Θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε χρονικό διάστημα δέκα ετών όλες οι βιομηχανίες που λειτουργούν σήμερα στη Λαυρεωτική και βρίσκονται εκτός των βιομηχανικών περιοχών.
  • Προστατεύονται οι μικρές βραχονησίδες που βρίσκονται απέναντι της Λαυρεωτικής, καθώς απαγορεύεται κάθε μορφής χρήση τους, όπως ανάπτυξη, δόμηση κλπ.
  • Πρέπει να προστατευτούν οι δασικές εκτάσεις του Σουνίου και της Λαυρεωτικής. Απαγορεύεται να κατασκευαστούν στους χώρους αυτούς κατοικίες, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις κλπ, γιατί οι δασικές εκτάσεις προστατεύονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Επίσης, στη Λαυρεωτική απαγορεύεται η εγκατάσταση αναψυκτηρίων και εγκαταστάσεων για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, κάμπινγκ κλπ. Παράλληλα, απαγορεύεται στα δάση και στις δασικές εκτάσεις να γίνουν εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού.
  • Απαγορεύεται η χρήση έξι μαρίνων στην περιοχή (στους όρμους Πανόρμου και Δασκαλειού), καθώς δεν έχει γίνει συνολικός σχεδιασμός.

Το ΣτΕ προχωράει και σε μια σειρά παρατηρήσεις με τις οποίες προστατεύει την περιοχή από την άναρχη δόμηση, αφού απαγορεύεται η ανέγερση κτιρίων από τη γραμμή του αιγιαλού σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων, ενώ με το ΠΔ του Κ. Λαλιώτη επιτρέπονταν η δόμηση από τα 30 μέτρα. Επίσης, απαγορεύεται η ίδρυση βενζινάδικων στις περιοχές που έχουν δασικό χαρακτήρα, καθώς και η ιδιωτική πολεοδόμηση και η πολεοδόμηση εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών στην περιοχή της Λαυρεωτικής, παρά μόνο η επέκταση νομίμων οικισμών.

Τέλος, το ΣτΕ ενέκρινε τη δημιουργία εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας και γεωδυναμικών σταθμών σε δασικές εκτάσεις, με την προϋπόθεση να είναι μικρού εμβαδού, αλλά και τη δημιουργία θεραπευτικών κέντρων για παιδιά με ειδικές ανάγκες σε δασικές εκτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ