Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Να παραμείνει ελεύθερος χώρος

Τα σχέδια για το χώρο του σημερινού αεροδρομίου, όταν αυτό μεταφερθεί στα Σπάτα, συζήτησε το διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας - Πειραιά

Το θέμα της αξιοποίησης του χώρου, έκτασης περίπου 6 χιλιάδων στρεμμάτων, όπου σήμερα βρίσκεται το αεροδρόμιο του Ελληνικού, όταν αυτό πάψει να λειτουργεί, απασχόλησε το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας - Πειραιά σε συνεδρίασή του. Το σώμα, με τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης του χώρου να ελλοχεύει, κατέληξε στη σύσταση κοινής επιτροπής από νομαρχιακούς συμβούλους της Αθήνας και του Πειραιά, με στόχο να δοθούν οι βασικές αρχές και κατευθύνσεις για την αξιοποίηση του χώρου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Ακόμα, η επιτροπή θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της, αφού πρώτα συζητήσει με τους τέσσερις όμορους δήμους (Αλιμος, Ελληνικό, Γλυφάδα και Αργυρούπολη), την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής, τη ΓΣΕΕ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Σύνδεσμο Αρχιτεκτόνων και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για το πώς πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος.

Στη συνεδρίαση, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Βαρσεχόσεν παρουσίασε εισήγηση - έκθεση για την αξιοποίηση του χώρου, που το Ιδρυμα εκπόνησε κατ' εντολή του Οργανισμού της Αθήνας. Η έκθεση κινείται στη λογική αξιοποίησης του χώρου με βάση το κέρδος ιδιωτικών συμφερόντων και ουσιαστικά εκφράζει τις κυβερνητικές θέσεις, χωρίς ωστόσο να φέρει την υπογραφή αρμόδιου κυβερνητικού οργάνου.

Συγκεκριμένα, η έκθεση έκανε λόγο για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου μεγάλης κλίμακας στην περιοχή, όταν πάψει η λειτουργία του αεροδρομίου, με ποικιλότητα βλάστησης και οικολογική αυτονομία. Ομως έκανε λόγο και για "αυτοχρηματοδότηση, αξιοποίηση δυνατοτήτων επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του χώρου και ήπια οικιστική ανάπτυξη της περιοχής". Γεγονός που, αναμφισβήτητα, γεννά φόβους οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησης της περιοχής.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η έκθεση θέτει ως στόχους, ο χώρος να αποδίδει έσοδα, χρήματα για αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή των Σπάτων, όπου θα κατασκευαστεί το νέο αεροδρόμιο και πόρους για την εξυπηρέτηση άλλων αναγκών του κράτους. Κάνει, ακόμα, λόγο για σύσταση ΝΠΙΔ, ως διαχειριστικού φορέα του Πάρκου.

Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας"Σπύρος Χαλβατζής τόνισε την αντίθεση της παράταξης με τη σύσταση αυτού του ΝΠΙΔ, που θα διαχειριστεί το έργο της ανάπλασης του χώρου. Σημείωσε τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης της περιοχής, καθώς η αξία της γης, εκεί, θα είναι πολύ υψηλή και στην έκθεση υπάρχει αναφορά για ποσοστό χώρου που θα εκχωρηθεί σε εμπορική εκμετάλλευση με όρους αγοράς.

Επισήμανε, εξάλλου, την ανάγκη η επιτροπή, που συνεστήθη, να εξετάσει σε βάθος το ζήτημα. Να κάνει διάλογο με τους προαναφερόμενους φορείς και, μέχρι να καταλήξει σε ολοκληρωμένη πρόταση επί του θέματος, να ανασταλούν οι περαιτέρω διαδικασίες διαμόρφωσης της έκθεσης, που είχε αναλάβει το Πολυτεχνείο. Το σώμα, τελικά, αποδέχτηκε τις προτάσεις της παράταξης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ