Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνία για χιλιάδες καπνοπαραγωγούς
  • Απούλητο το 26% της παραγωγής μια ημέρα πριν λήξει η εμπορική περίοδος. Κινδυνεύουν να χάσουν το πριμ που υπολογίζεται σε 20 δισ. δραχμές
  • Απεργίες κόντρα στα σχέδια διάλυσης του Οργανισμού Καπνού ξεκινούν από σήμερα οι εργαζόμενοι

Στον αμήν έχει φέρει τους καπνοπαραγωγούς η τακτική εκβιασμού που ακολουθούν από την αρχή της εμπορικής περιόδου οι καπνέμποροι για να αγοράσουν μισοτιμής τα καπνά. Η εμπορική περίοδος λήγει επίσημα αύριο και μέχρι προχτές παρέμενε απούλητο το 26% της παραγωγής καπνού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο να μην πάρουν το κοινοτικό πριμ οι παραγωγοί που θα τους μείνουν απούλητα τα καπνά και με τα δεδομένα αυτά θα χάσουν γύρω στα 20 δισ. δραχμές.

Μέχρι προχτές είχαν πουληθεί 100.000 τόνοι σε σύνολο ποσόστωσης 126.174 τόνους και φαίνεται απίθανο να απορροφηθούν μέχρι αύριο όλα τα απούλητα καπνά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου καλλιεργείται κυρίως η ποικιλία "Μπασμάς" και έχει πουληθεί μετά βίας το μισό της παραγωγής. Μεγάλο επίσης πρόβλημα υπάρχει και με τις ποικιλίες "Κατερίνη" και "Τσεμπέλια", όπου παραμένει απούλητο το 31% και 21% της παραγωγής αντίστοιχα.

Για όλη αυτή την κατάσταση ευθύνεται η πολιτική που ακολούθησε και ακολουθεί το υπουργείο Γεωργίας και η οποία σε συνδυασμό με τους κανονισμούς των Βρυξελλών λειτουργεί σε όφελος των καπνεμπόρων, που μπορούν στην ουσία ανενόχλητοι να μην τηρούν τα συμβόλαια και να υποβαθμίζουν ποιοτικά τα καπνά και να δίνουν μικρότερες τιμές. Ο υπουργός Γεωργίας βγήκε στις αρχές του περασμένου μήνα και δήλωσε για λόγους εντυπωσιασμού ότι οι καπνέμποροι που δεν τηρούν τα συμβόλαια θα μπουν σε "μαύρη λίστα" και στη συνέχεια ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής επιβολής διοικητικών κυρώσεων, χωρίς ωστόσο να έχει υπογράψει ακόμα τη σχετική απόφαση. Ομως ακόμα κι αν γίνει αυτό, πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να αποδοθούν ευθύνες και κυρώσεις στους καπνεμπόρους, ενώ ούτε και η διαδικασία ενστάσεων, που καλούνται να προβούν οι αδικημένοι παραγωγοί φαίνεται να αποδίδει έτσι όπως γίνεται. Πάντως, χτες ο Στ. Τζουμάκας είπε πως ζητήθηκε από την Κομισιόν να δοθεί 7ήμερη παράταση στην εμπορική περίοδο και πως το σχετικό αίτημα θα εξεταστεί μεθαύριο Παρασκευή από την αρμόδια Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΕ. Απεργίες στον Οργανισμό Καπνού

Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας δε σταματούν στα παραπάνω. Η πολιτική απόφαση που έχει πάρει ο υπουργός Γεωργίας για διάλυση του Οργανισμού Καπνού, έχει ξεσηκώσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των εργαζομένων του Οργανισμού, που ζητούν την αναβάθμιση και αναδιοργάνωσή του. Ετσι, σε συνέχεια της 48ωρης απεργίας που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη τη χώρα, οι υπάλληλοι του Οργανισμού ξεκινούν σήμερα πενθήμερη απεργία και τριήμερη από την Παρασκευή οι γεωπόνοι. Γεγονός πάντως είναι ότι η τυχόν διάλυση του Οργανισμού Καπνού, θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο στην ασύδοτη δράση των καπνεμπόρων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ