Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΛΑΖΑΡΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Είμαστε αποφασισμένοι

- Τον τελευταίο καιρό οι εργαζόμενοι στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΚΠΣ) "βρίσκονται στο πόδι". Ποια είναι τα κύρια αιτήματά σας και πώς κρίνετε τη συμμετοχή έως τώρα των εργαζομένων;

- Εχουμε ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι στους ΚΠΣ, εδώ και πέντε μήνες, με επανειλημμένες συγκεντρώσεις, πορείες και προκήρυξη απεργιών. Οι κινητοποιήσεις μας ήταν αρκετά μαζικές και ο πυρήνας των αιτημάτων μας ήταν η διασφάλιση και κατοχύρωση της ενιαίας, δημόσιας, δωρεάν προσχολικής αγωγής, καθώς και η διασφάλιση της υπηρεσιακής κατάστασης των εργαζομένων.

Καθ' όλη τη διάρκεια των αργιών του Πάσχα δώσαμε με αποφασιστικότητα τη μάχη για να αποκρουστούν τα σχέδια της κυβέρνησης, που προσπάθησε να υλοποιήσει ο δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας, Π. Γρεντζελιάς, ο οποίος επιχείρησε να καταστρατηγήσει τους νόμους και τους κανονισμούς που ήδη υπάρχουν και να λειτουργήσει τους παιδικούς σταθμούς. Προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να εφαρμόσει στην πράξη, πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος στη Βουλή, την καταστρατήγηση των κατακτήσεων των εργαζομένων με το να λειτουργήσει τους παιδικούς σταθμούς την περίοδο των διακοπών. Η αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων και η δυναμική παρουσία τους απέτρεψε αυτά τα σχέδια.

- Αυτός ο αγώνας των εργαζομένων βλέπετε να έχει φέρει κάποια αποτελέσματα;

- Παρά την άκαμπτη στάση της κυβέρνησης, η αποφασιστικότητα και η επιμονή των εργαζομένων στους ΚΠΣ άρχισε να φέρνει αποτελέσματα. Ηδη, με τροπολογία που κατατέθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, οι εργαζόμενοι στους ΚΠΣ, σε περίπτωση που οι παιδικοί σταθμοί κλείσουν, μεταφέρονται στον Οργανισμό των δήμων. Αυτό δείχνει ότι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και η αγωνιστική στάση, ακόμα και στις σημερινές δύσκολες - από κάθε άποψη - συνθήκες, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Βέβαια, δεν τρέφουμε αυταπάτες όσον αφορά τα ρήγματα που μπορούν να προκληθούν σήμερα στη συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως όλοι μας - γονείς, εργαζόμενοι στους ΚΠΣ, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση - είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση, που στόχο έχει την εκχώρηση της δημόσιας προσχολικής αγωγής στους ιδιώτες.

- Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει το πέρασμα των ΚΠΣ στους δήμους. Ποια θα είναι η αντίδρασή σας από δω και πέρα;

- Οι εργαζόμενοι στους ΚΠΣ είναι αποφασισμένοι και μετά την ψήφιση του νόμου για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να συνεχίσουν τον αγώνα τους, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον ψευδεπίγραφο "κοινωνικό διάλογο" που προωθεί η κυβέρνηση. Καταγγέλλουμε επίσης τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΑΔΕΔΥ) για τη συμμετοχή σ' αυτόν το διάλογο, που ουσιαστικά σημαίνει ξεπούλημα των κατακτήσεων των εργαζομένων και συνειδητή επιλογή για την προώθηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντισυνταξιοδοτικών μέτρων της κυβέρνησης.

Δηλώνουμε ότι όχι μόνο θα αγωνιστούμε για να αποκρούσουμε αυτές τις μεθοδεύσεις και αυτή την πολιτική, αλλά θα διεκδικήσουμε αγωνιστικά τη διεύρυνση των κατακτήσεων και την καλυτέρευση των συνθηκών δουλιάς των εργαζομένων. Κι όλα αυτά σε συντονισμό με άλλους κλάδους εργαζομένων, για να δημιουργηθεί ένα μαζικό, αγωνιστικό και κατά συνέπεια αποτελεσματικό κίνημα.

Μ. ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ