Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναλγησία και παράκρουση
  • Η κυβέρνηση κόβει την επιχορήγηση για τη μισθοδοσία των ψυχιατρείων και παραπέμπει την κάλυψή της στα νοσήλια των Ταμείων
  • Αύριο, στάση εργασίας των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο υπουργείο Υγείας

Τελικά, η εκσυγχρονιστική λογική των περικοπών τείνει να καταλήξει σε παράκρουση!

Δεν υπάρχει άλλος χαρακτηρισμός για την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τα δημόσια ψυχιατρεία απ' τις επιχορηγήσεις για τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού τους και να παραπέμψει την κάλυψή τους στο νοσήλιο που εισπράττουν τα ψυχιατρεία απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή η ανάλγητη πολιτική θα έχει επιπτώσεις σε δυο επίπεδα:

  • Πρώτα στους ασθενείς των ψυχιατρείων όλης της χώρας, που ανέρχονται σε 5.000. Απ' αυτούς οι 3.000 είναι χρονίως πάσχοντες - παραμένουν δηλαδή στα ψυχιατρεία περισσότερο από τρία χρόνια.
  • Οδηγούνται στο μαρασμό οι εξωτερικές ψυχιατρικές δομές κάθε τύπου, απ' τις οποίες περνούν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο - κάποιοι επιστήμονες μιλούν για 500.000 - και διαμένουν αρκετοί απο-ασυλοποιημένοι ασθενείς. Ηδη αυτές οι δομές βρίσκονται μετέωρες μετά τη λήξη των προγραμμάτων του κανονισμού 815. Κι ενώ το ζητούμενο ήταν η κυβέρνηση να αναλάβει την οικονομική στήριξη αυτών των δομών, η κυβέρνηση δένει έναν ακόμα οικονομικό βρόχο στα ψυχιατρεία.
Η ανάλγητη εγκύκλιος

Ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης έστειλε εγκύκλιο (Αρ. Πρωτ. 2016160/7-3-1997) προς τους προϊστάμενους των υγειονομικών διευθύνσεων των νομαρχιών για τις "επιχορηγήσεις των δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων" και αναφέρει ότι η μισθοδοσία θα καλυφθεί - ως ανελαστική δαπάνη - στο 100% "προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων αυτών".

Ομως, στη συνέχεια της εγκυκλίου αναφέρει τα εξής: Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, τα οποία πρέπει να καλύψουν το σύνολο των δαπανών από δικά τους έσοδα, και τούτο γιατί τα ιδρύματα αυτά εισπράττουν το ίδιο με τα λοιπά (νοσηλευτικά ιδρύματα) νοσήλιο, μολονότι το αντίστοιχο πραγματικό κόστος υπολείπεται σημαντικά του κόστους νοσηλείας στα γενικά και λοιπά ειδικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Επιχορηγήσεις προς τα ψυχιατρικά νοσοκομεία θα γίνονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για την κάλυψη μικρού μέρους μόνο των δαπανών μισθοδοσίας, όταν διαπιστώνεται ότι τα πάσης φύσεως έξοδά τους και τα ταμειακά τους διαθέσιμα δεν επαρκούν να καλύψουν το σύνολο των δαπανών τους".

Να σημειωθεί ότι το περίφημο νοσήλιο στο οποίο παραπέμπει ο υφυπουργός Οικονομικών ανέρχεται σε 13.500 δραχμές ημερησίως και προέρχεται κυρίως απ' το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Με αυτό λοιπόν το έσοδο τα ψυχιατρεία πρέπει να καλύψουν τη διαβίωση των αρρώστων, τη μισθοδοσία του προσωπικού, τα λειτουργικά έξοδα - που έχουν καταργηθεί - και τις ανάγκες των εξωτερικών δομών.

Να σημειωθεί ότι οι μισοί ασθενείς των ψυχιατρείων είναι ανασφάλιστοι και το υπουργείο Υγείας καταβάλλει γι' αυτούς, αντί του νοσηλίου, 7.000 - 7.500 δραχμές. Για παράδειγμα, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) υπάρχουν 1.700 ασθενείς εκ των οποίων οι 800 είναι άποροι. Κι όμως, το υπουργείο Υγείας έχει να δώσει στο ΨΝΑ επιχορηγήσεις για τους ανασφάλιστους απ' το 1994! Δηλαδή, το ΨΝΑ λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια μόνο με τα έσοδα των νοσηλίων.

Ηδη ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του ΨΝΑ αποφάσισε να κάνει τετράωρη στάση και συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας την προσεχή Πέμπτη, ώρα 10 π.μ. Καθημερινά οι εργαζόμενοι θα συγκεντρώνονται έξω απ' τα γραφεία της διοίκησης του ψυχιατρείου και θα διαμαρτύρονται.

Επίσης, η Τριμελής Επιτροπή των γιατρών της ΕΙΝΑΠ του ΨΝΑ καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα να παραβρεθούν σε εκδήλωση που οργανώνει τη Δευτέρα, 19.5.1997, στο "Μποδοσάκειο Περίπτερο" με θέμα: "Επιδείνωση της αθλιότητας στις συνθήκες διαβίωσης αρρώστων και ματαίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης".

Τέλος, να σημειωθεί και τούτο: Απ' το γενικότερο πνεύμα της εγκυκλίου του υφυπουργού Οικονομικών για τις δαπάνες μισθοδοσίας των νοσοκομείων φαίνεται καθαρά ο κίνδυνος, που επανειλημμένα έχει επισημάνει το ΚΚΕ: Οτι δηλαδή η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση χωρίς και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων μπορεί να μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση σε φορομπηχτικό μηχανισμό για την εξασφάλιση αυτών των πόρων.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ