Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τιμή και δόξα στους ηρωικούς καπνεργάτες

Τη μνήμη των ηρωικών καπνεργατών, που δολοφονήθηκαν στις 9 Μάη του '36, συμμετέχοντας σε ειρηνική διαδήλωση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, τίμησε χτες η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και η Οργάνωση της ΚΝΕ, με κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατία. Στην απόδοση φόρου τιμής στους δολοφονημένους αγωνιστές εργάτες, συμμετείχαν και δεκάδες εργατικά στελέχη της ΕΣΑΚ και των συνδυασμών που στηρίζει, καθώς και αντιστασιακές οργανώσεις, σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, Επιτροπές Ειρήνης κλπ.

Στις 9 Μάη του '36, η Ενωτική ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΕ κάλεσαν τους απεργούς της Θεσσαλονίκης να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη νίκη. Υπενθυμίζουμε ότι από τα τέλη του Απρίλη του 1936 οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Ξάνθης, της Δράμας και της Καβάλας κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας, ζητώντας την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Από την Πρωτομαγιά του 1936, ο απεργιακός αγώνας καθημερινά όλο και έπαιρνε μεγαλύτερες διαστάσεις. Στις 8 Μάη, οι καπνεργάτες προσπάθησαν να πάνε σε σώμα για να καταθέσουν τα αιτήματά τους στον γενικό διοικητή. Οι χωροφύλακες τούς χτύπησαν με όπλα και 200 περίπου καπνεργάτες τραυματίστηκαν. Αμέσως, σε ένδειξη αλληλεγγύης, κατέβηκαν σε απεργία και οι περισσότεροι εργατικοί κλάδοι της Θεσσαλονίκης. Στις 9 Μάη, οι χωροφύλακες άρχισαν τις επιθέσεις κατά των συγκεντρωμένων απεργών. Για να αμυνθούν, οι απεργοί έστηναν οδοφράγματα στις γωνίες των δρόμων. Οι χωροφύλακες χτυπούσαν στο ψαχνό. Αποτέλεσμα, πάνω από 20 νεκροί και 300 τραυματίες. Πρώτος νεκρός απεργός ο αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης.

Στον Γιώργο Τσαρουχά

Στις 11.30 το πρωί αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, αντιστασιακών οργανώσεων και εργατικών σωματείων απέδωσε φόρο τιμής στον αγωνιστή Γιώργο Τσαρουχά, που δολοφονήθηκε σαν χτες, πριν από 29 χρόνια, από το χουντικό καθεστώς. Δεκάδες άνθρωποι εκπρόσωποι φορέων κατέθεσαν στεφάνια στον τάφο του στο νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας και έδωσαν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα, για πατρίδα ανεξάρτητη, για το σοσιαλισμό.

"Τούτες τις ώρες, οι πολιτικοί που εξέθρεψαν τους εξολοθρευτές σου, ερίζουν για το ποιος πρώτος είχε τη σκέψη, ποιος θα αλυσόδενε τον ελληνικό λαό για να συντρίψουν το κίνημά του που γιγαντώνονταν". Με τα παραπάνω λόγια, ξεκίνησε το σύντομο χαιρετισμό του στον σύντροφο Γ. Τσαρουχά, ο Χρήστος Κόφας, που μίλησε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη αγωνιστική πορεία του Γιώργη Τσαρουχά από τη δεκαετία του 1930 ως τις 9 του Μάη του 1968, μέρα του μαρτυρικού του θανάτου. "Ο Κομμουνιστής, ο λαϊκός αγωνιστής, ο δικηγόρος, ο βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργος Τσαρουχάς, υπήρξε υπόδειγμα σταθερής, αταλάντευτης, αγωνιστικής στάσης, πρότυπο ζωής, παράδειγμα φρονηματισμού", είπε ο Χ. Κόφας. "Αυτή την προσφορά στο λαό και στον τόπο, ο Γ. Τσαρουχάς, όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, την πλήρωσαν με διώξεις, από τη βασιλομεταξική δικτατορία. Πήρε μέρος στη συνέχεια στην ένδοξη Εθνική Αντίσταση και με την απελευθέρωση τοποθετήθηκε νομάρχης Καβάλας. Το μισαλλόδοξο μεταπελευθερωτικό καθεστώς, τον "αντάμειψε" για την κοινωνική, φιλολαϊκή, εθνική, πατριωτική του προσφορά με νέες διώξεις. Πολύχρονη εξορία, στερήσεις, πιέσεις και απειλές. Μα, ο λαός, αναγνωρίζοντας τους αγώνες του, τον τίμησε με την ψήφο του, εκλέγοντάς τον βουλευτή της ΕΔΑ και αυτός τίμησε το αξίωμά του. Πάλεψε στη Βουλή για τα λαϊκά συμφέροντα, για τα αιτήματα των εργαζόμενων, αγωνίστηκε με πάθος για την ειρήνη, για τις δημοκρατικές ελευθερίες, για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, για τους πολιτικούς πρόσφυγες, για την εθνική ανεξαρτησία. Η χούντα των συνταγματαρχών δεν τον βρήκε την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος να τον συλλάβει. Ετσι, μένοντας ελεύθερος, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, συνέβαλε αποφασιστικά στο σωστό προσανατολισμό των ΕΔΑιτών, των αριστερών, κατά την κρίσιμη διάσπαση του ΚΚΕ, με την αποστασία των αναθεωρητών στην 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Την άνοιξη του 1968, οι χαφιέδες της χούντας τον έπιασαν στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, στα διόδια, και τον μετέφεραν αμέσως στη Θεσσαλονίκη. Στα άντρα της ασφάλειας, με τη μακρόχρονη πείρα και παράδοση σε βασανιστήρια και δολοφονίες, στα ανακριτικά γραφεία της στρατιωτικής ΚΥΠ, μαρτύρησε ο Γ. Τσαρουχάς. Στάθηκε πιστός στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού. Αξιος καθοδηγητής, αγαπητός, σύντροφος και φίλος των κομμουνιστών και των δημοκρατών, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης, όπου έδρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του". Κλείνοντας το χαιρετισμό του, το μέλος της ΚΕ ανέγνωσε την ανακοίνωση, που εξέδωσε τότε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, του Κόμματος που υπηρέτησε πιστά ο Γιώργης Τσαρουχάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ