Κυριακή 27 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
(1ο) Ανοίγει αύριο τις πύλες του

Γιορτάζει στη σοσιαλιστική Κούβα τη 14η επέτειο των γενεθλίων του

Το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών ανοίγει αύριο τις πύλες του για να υποδεχτεί τους χιλιάδες νέους, που θα καταφθάσουν από όλες τις πλευρές του κόσμου για να συζητήσουν, να διασκεδάσουν, να ανταλλάξουν σκέψεις και ιδέες, να αθληθούν, να τραγουδήσουν και να χορέψουν μαζί. Είναι η στιγμή που οι νέοι όλου του κόσμου θα βρεθούν μαζί με τους Κουβανούς, θα τους γνωρίσουν, θα μάθουν για την Επανάσταση, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του αποκλεισμού, αλλά θα δουν επίσης και το κουράγιο, τον ενθουσιασμό, την αυταπάρνησή τους να πετύχουν, παρ' όλες τις δυσκολίες, να κρατήσουν και να καλυτερέψουν καθημερινά τη ζωή τους, τη σοσιαλιστική τους κοινωνία.

Ετσι από αύριο, 28 Ιούλη, έως τις 5 Αυγούστου στην πρωτεύουσα της ηρωικής Κούβας, αλλά και σε άλλες 8 επαρχίες του νησιού της Επανάστασης, θα μεταφερθεί ο 50χρονος αυτός θεσμός της παγκόσμιας προοδευτικής νεολαίας, συνενώνοντας τις καρδιές και τις γροθιές χιλιάδων νέων στο ρυθμό της αντιιμπεριαλιστικής επίθεσης και αλληλεγγύης, κόντρα στους εχθρούς των ονείρων και της ζωής τους.

Θα φανεί και έμπρακτα η διεθνιστική αλληλεγγύη

Πηγαίνοντας στην Κούβα για να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ, οι χιλιάδες νέοι θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν τα 50χρονα του νεολαιίστικου αυτού θεσμού στη χώρα του Τσε, εκφράζοντας έτσι και έμπρακτα τη διεθνιστική αλληλεγγύη στο λαό και τη νεολαία της Κούβας, αλλά και παράλληλα θα μπορούν να αξιοποιήσουν το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό "φόρουμ" της νεολαίας ως αφετηρία για νέους, συντονισμένους αγώνες στο πλάι των λαών για όλα όσα τους στερούν οι εχθροί των ονείρων τους.

Υστερα από 8 χρόνια, το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών ξαναζωντανεύει. Ξαναζωντανεύει και πάλι κόντρα σε όλους εκείνους που ήθελαν τα Φεστιβάλ να έχουν πεθάνει μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη. Ο νεολαιίστικος αυτός θεσμός στέλνει ισχυρό μήνυμα αντίστασης και μη υποταγής στα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων", ενώ παράλληλα στέλνει μήνυμα ελπίδας για την ανάκαμψη των νεανικών συλλογικών διεργασιών στο διεθνές αντιιμπεριαλιστικό αλλά και το κομμουνιστικό κίνημα.

Πρόκληση στο νεολαιίστικο κίνημα

Ωστόσο, ο θεσμός του Φεστιβάλ δέχεται επιθέσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή νέων ανθρώπων σε αυτό.

Η πρώτη πρωτοφανής απαγορευτική απόφαση για τη συμμετοχή νεολαίων στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολούθησε παρόμοια από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκε να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ και οι νέοι Σύροι που ζουν στα υψώματα του Γκολάν, που βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε τους συμμετέχοντας στη Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή, που συγκλήθηκε στην Αβάνα πρόσφατα, να καλέσουν τους νέους του κόσμου να καταδικάσουν τις αντιδραστικές αυτές αποφάσεις και να συμπαρασταθούν στους νέους που δίνουν μάχη ώστε να συμμετάσχουν στο νεολαιίστικο αυτό θεσμό, ενώ παράλληλα υποσχέθηκαν πως το Φεστιβάλ θα είναι ανοιχτό σε όλους.

Αντιδράσεις ενάντια στην απαγορευτική ενέργεια

Στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετοί βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν ανταποκριθεί στις εκκλήσεις Αμερικανών πολιτών να ζητήσουν την αναθεώρηση της απόφασης αυτής. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι φορείς που καταδικάζουν την απαγόρευση και ζητούν να αναθεωρηθεί. Συγκεκριμένα, το Εργατικό Συμβούλιο της πολιτείας Αλαμένα στην Καλιφόρνια, που αντιπροσωπεύει 138 τοπικά σωματεία και 68.000 μέλη, εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας, όπου καταδικάζει την ενέργεια ως αντισυνταγματική. Αλλες τοπικές επιτροπές από το Σιάτλ μέχρι και τη Βαλτιμόρη, από τη Φιλαδέλφεια και άλλες περιοχές, προχώρησαν σε παρόμοιες ενέργειες διαμαρτυρίας.

Χαρακτηριστική επίσης είναι σκέψη που εξέφρασε μια 17χρονη μαθήτρια από το σχολείο του Μπέρκλεϊ, η Τάρα Στερνς."Το Φεστιβάλ θα είναι μια περιπέτεια, μια απόκτηση γνώσεων και μια ευκαιρία έμπνευσης για να γίνω πιο δραστήρια στην κοινότητά μου".

Οι νεολαίοι ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Το γεγονός ότι το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών πραγματοποιείται φέτος στην Κούβα, τη χώρα - σύμβολο, που καθημερινά δίνει τον αγώνα απέναντι στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, προσθέτει ακόμα περισσότερη δυναμική και η συμμετοχή της νεολαίας σ' αυτό είναι περισσότερη από την αναμενόμενη. Παράλληλα, όμως, το γεγονός ότι το Φεστιβάλ συμπίπτει με την επέτειο των 30 χρόνων από τη δολοφονία του μεγάλου επαναστάτη Τσε Γκεβάρα βάζει όλους τους συμμετέχοντες μπροστά στο αγωνιστικό καθήκον να αποτίσουν φόρο τιμής στον αγωνιστή και στο λαό που βρισκόταν από πίσω του και να υποσχεθούν πως θα συνεχίσουν τον κοινό αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος(2001-07-22 00:00:00.0)
1. Αγωνιστική συνέχεια του θεσμού(1997-08-17 00:00:00.0)
Μήνυμα ελπίδας(1997-08-12 00:00:00.0)
Σε απόσταση αναπνοής(1997-07-26 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη αμερικάνικη νεολαία(1997-07-11 00:00:00.0)
Πρόκληση στο νεολαιίστικο κίνημα(1997-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ