Κυριακή 27 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΚΑΟ
Αντίστροφη μέτρηση στον ποταμό Περλ

Το Μακάο επιστρέφει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μετά από τέσσερις αιώνες πορτογαλικής κυριαρχίας

Σε περίπου δυόμισι χρόνια, στις 20 του Δεκέμβρη του 1999, η πορτογαλικής "ιδιοκτησίας" Μακάο θα περάσει, όπως πολύ πρόσφατα το Χονγκ - Κονγκ, στην Κίνα.

Εδώ και τέσσερις αιώνες ανήκε η περιοχή - στην εκβολή του ποταμού Περλ, μόλις 19 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με πληθυσμό, σήμερα, 500.000 - στα "υπερθαλάσσια εδάφη" της Πορτογαλίας. Η Κίνα είχε παραχωρήσει, τότε, αυτήν την περιοχή στους Πορτογάλους θαλασσοπόρους και εμπόρους ως εμπορικό κέντρο.

Οταν, το 1974, έπεσε η 48χρονη φασιστική δικτατορία στην Πορτογαλία, κατέρρευσε και η, ήδη πληγείσα από τα απελευθερωτικά κινήματα της Αγκόλα, της Μοζαμβίκης και της Γουινέα - Μπισάου, πορτογαλική αποικιακή αυτοκρατορία. Η, τότε, κυβέρνηση Γκονσάλβες και οι ελάχιστοι προοδευτικοί της διάδοχοι αναγκάστηκαν να διαπραγματευτούν ένα νέο στάτους κβο για το Μακάο, παρά το γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή δε γινόταν λόγος ούτε για μία κλασική αποικιακή κατάκτηση, αλλά ούτε και για προθεσμιακή παράδοση, όπως στην περίπτωση του Χονγκ - Κονγκ, που είχαν "αρπάξει" οι Βρετανοί ως αποτέλεσμα των διαβόητων πολέμων του οπίου του 19ου αιώνα. Το Πεκίνο και η Λισαβόνα συμφώνησαν τελικά ότι το Μακάο μέχρι την επιστροφή του στη ΛΔ Κίνας, στις 20 Δεκεμβρίου το 1999, θα είναι "κινέζικο έδαφος υπό πορτογαλική διοίκηση".

Η Κίνα επιθυμεί γρήγορη ανάπτυξη της περιοχής

Από τότε συνεργάζονται οι αρχές και των δύο χωρών με σχετική αρμονία. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ενδιαφέρεται για γρήγορη οικονομική ανάπτυξη του Μακάο, που προορίζεται - μαζί με τη γειτονική ιδιαίτερα οικονομική ζώνη Τσουχάι και την περιοχή γύρω από το Χονγκ - Κονγκ - να αναδειχτεί σε μία πολύ αναπτυγμένη επαρχία στο Νότο της Κίνας, με πρωτεύουσα το Γκουανγκτσχού. Τα τυχερά παιχνίδια, που προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, συνεχίζουν να αποφέρουν στη σημερινή διοίκηση του Μακάο το ήμισυ των κρατικών εσόδων. Ταυτόχρονα έχουν εμφανιστεί σημαντικά εργοστάσια, όπου κυριαρχεί ο κλωστοϋφαντουργικός τομέας, καθώς και η ελαφρά βιομηχανία.

Η Κίνα διέθεσε ήδη, απευθείας ή μέσω εταιριών τρίτων χωρών, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της υποδομής του Μακάο. Στο τέλος του 1995 εγκαινιάστηκε το διεθνές αεροδρόμιο του Μακάο, που προηγήθηκε του νέου σούπερ - αεροδρομίου Τσεκ Λαπ Κοκ, του Χονγκ - Κονγκ. Ακόμα, έχουν προγραμματιστεί: Μία σιδηροδρομική γραμμή 147 χιλιομέτρων που θα ενώνει το Μακάο με το Γκουανγκτσχού, πολλαπλές εργασίες επιχωμάτωσης που θα διευρύνουν το έδαφος του Μακάο κατά 8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθώς και ένα κέντρο διεκπεραίωσης των επιβατών των πορθμείων.

Οταν, το 1987, υπέγραψε το Πεκίνο και η Λισαβόνα τη συμφωνία για την επιστροφή του Μακάο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1999, η Πορτογαλία πρόσφερε σε περίπου 100.000 κατοίκους της περιοχής την πορτογαλική υπηκοότητα και το δικαίωμα μετανάστευσης οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμήσουν. Ενώ αυτό το "προνόμιο" το δικαιολόγησαν επίσημα, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο επιθυμούν να αποφευχθεί ο πανικός λόγω της μετάβασης, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι αυτό το βήμα είναι ένα μέτρο προστασίας για άτομα που ήταν στενά συνδεδεμένα με την αποικιακή διοίκηση, καθώς και προσπάθεια "ξελογιάσματος" πολύ εξειδικευμένου προσωπικού.

Μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται στο Μακάο, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν "μία φωλιά σε χειμερία νάρκη", μία ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας. Αυτόν το χρόνο η αστυνομία κατέγραψε πολλές δολοφονίες που διέπραξαν πληρωμένοι δολοφόνοι. Ετσι, για παράδειγμα μέλη της τριάδας Σόι - Φονγκ σφαγίασαν, με πολύ επαγγελματικό τρόπο, στη Λεωφόρο Πράια Γκράντε τρία μέλη του συνδικάτου εγκλήματος 14Κ, που κυριαρχεί στο εμπόριο ναρκωτικών. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και το δεξί χέρι του αρχηγού της συμμορίας. Οι τριάδες, κυρίαρχοι σήμερα, μεταξύ των άλλων, και των καζίνο του Μακάο, ήταν στην Κίνα του 19ου αιώνα μυστικές ενώσεις που στρέφονταν ενάντια στην κτηνώδη κυριαρχία της δυναστείας Τσινγκ επί του λαού Χαν. Αλλά και την εποχή της γιαπωνέζικης κατοχής συμμετείχαν μερικές τριάδες στον αντιστασιακό αγώνα. Στο μεταξύ, όμως, μπορούν να συγκριθούν με τη Μαφία στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκονται η πορνεία, τα τυχερά παιχνίδια, το εμπόριο ναρκωτικών, καθώς και ο εκβιασμός για προστασία. Η "χάρη" τους φτάνει σε ολόκληρο τον κινεζόφωνο χώρο, καθώς και σε κινέζικες παροικίες σε άλλες χώρες.

"Οι τριάδες εδώ ενισχύθηκαν οικονομικά πάρα πολύ στη δεκαετία του '80 και του '90", σημειώνει ο συνταγματάρχης Μανουέλ Αντόνιο Ζεράλντες της Ασφάλειας του Μακάο. Προφανώς αυτά τα "καλά παιδιά" θέλουν να αρπάξουν όσα περισσότερο μπορούν, πριν περάσει το Μακάο στη δικαιοδοσία των οργάνων της ΛΔ της Κίνας. Αλλωστε, η αυστηρότητα της ΛΔ της Κίνας όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα είναι αρκετά γνωστή.

Τότε, λοιπόν, θα έρθουν σίγουρα πολύ σκληροί καιροί για τις τριάδες.

Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ιστορία των τεταμένων σχέσεων Κίνας - Ταϊβάν(2022-08-05 00:00:00.0)
Εξαγγελίες και προειδοποιήσεις κυρώσεων για το Χονγκ Κονγκ(2020-07-16 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η αντιπαράθεση της Κίνας με ανταγωνιστές της(2020-07-04 00:00:00.0)
Αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση με επίκεντρο το Χονγκ Κονγκ(2020-06-13 00:00:00.0)
Από τα τελευταία σύμβολα αποικιοκρατίας(1997-07-06 00:00:00.0)
Το τελευταίο "αντίο"...(1997-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ