Κυριακή 27 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Πρόεδρος ο Τσαρλς Τέιλορ

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-

Τη συντριπτική νίκη του Τσαρλς Τέιλορ στις προεδρικές εκλογές της περασμένης βδομάδας ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή της Λιβερίας.

Ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής, Χένρι Αντριους, ανακοίνωσε ότι ο Τσαρλς Τέιλορ εκλέχτηκε Πρόεδρος της χώρας από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 75% (δηλαδή 468.443 ψήφους σε σύνολο 600.000 έγκυρων ψηφοδελτίων).

Οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές ήταν συνολικά 13, μεταξύ αυτών και η Ελεν Τζόνσον - Σίρλιφ (πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ), που συγκέντρωσε περίπου 60.000 ψήφους και ποσοστό 9%.

Το Εθνικό Πατριωτικό Κόμμα του 49χρονου Τέιλορ καταλαμβάνει την πλειοψηφία των 26 εδρών της Γερουσίας και των 64 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο ίδιος κατάφερε να εκλεγεί Πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι ήταν ο βασικός υπεύθυνος για το αιματοκύλισμα της χώρας στον εμφύλιο πόλεμο του 1989 με την ανατροπή της δικτατορίας του Σάμουελ Ντόε. Κατά πολλούς αναλυτές, η συντριπτική νίκη του οφείλεται στην πραγματοποίηση μίας εκστρατείας χρηματοδοτημένης με ποσά που προήλθαν από το λαθρεμπόριο διαμαντιών, ξυλείας και καουτσούκ στη διάρκεια του πολέμου και στην τρομοκράτηση μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος πριν αλλά και μετά τη λήξη του πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ