- Η... συνήθης αναταραχή επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που σημειώθηκαν στα Ελληνοτουρκικά επί ισπανικού εδάφους. Χτες η κίνηση των 32 βουλευτών του κυβερνώντος... - 1997-07-11 00:00:00.0"/> - Η... συνήθης αναταραχή επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που σημειώθηκαν στα Ελληνοτουρκικά επί ισπανικού εδάφους. Χτες η κίνηση των 32 βουλευτών του κυβερνώντος... - 1997-07-11 00:00:00.0" /> Η ... συνήθης αναταραχή | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Η ... συνήθης αναταραχή
  • Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο και έπονται το ΕΓ και η ΚΕ
  • Κείμενο "διαφωνίας" για τους κυβερνητικούς χειρισμούς υπογράφουν 22 βουλευτές του κόμματος

Η... συνήθης αναταραχή επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που σημειώθηκαν στα Ελληνοτουρκικά επί ισπανικού εδάφους. Χτες η "κίνηση των 32" βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος μετατράπηκε σε... "κίνηση των 22",αφού τόσοι είναι, πλέον, όσοι υπογράφουν τη νέα ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους "διαφωνούντες" με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά. Από την ανακοίνωση απούσες είναι οι υπογραφές των μελών της "ομάδας Τσοχατζόπουλου",που είχαν συνυπογράψει την προηγούμενη επιστολή, με αφορμή, τότε, τη σύσταση της ελληνοτουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Η παραπάνω εξέλιξη οδηγούσε χτες κυβερνητικούς παράγοντες σε θριαμβολογίες του τύπου "ο Σημίτης είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού", καθώς εμφανή είναι τα προβλήματα συντονισμού και κοινής πορείας της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ελεγαν ενδεικτικά ότι "στο τέλος οι 22 θα μείνουν... 2" και πως οι αντιδράσεις τους υπαγορεύονται από "προσωπικά παιχνίδια". Διέδιδαν, μάλιστα, ότι "κάποιοι από αυτούς", αναφέροντας ονομαστικά τον Στ. Παπαθεμελή, βρίσκονται "από μήνες σε επαφή με τον Σαμαρά"... Από τα χαρακτηριστικά στοιχεία τού τι συμβαίνει στο ενδοκυβερνητικό πεδίο είναι οι πληροφορίες που φέρουν την "ομάδα Τσοχατζόπουλου" να απομακρύνεται από τους "32", ώστε να "προστατευτεί" ο υπουργός Αμυνας ως επικεφαλής του "άλλου πόλου" και να μην ενισχυθεί το "ίματζ" του Π. Οικονόμου, που θεωρείται, μαζί με τον Αν. Πεπονή, αρχιτέκτονας και της νέας δημόσιας εκδήλωσης διαφωνίας κυβερνητικών βουλευτών μέσω κειμένου.

Οι σκόπελοι

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο... ρόδινα για την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αφού, παρά τη δεδομένη κυριαρχία της, οι σκόπελοι βρίσκονται μπροστά της. Ο πρώτος θα κάνει την εμφάνισή του σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεδομένου ότι χτες, από το περιβάλλον Αρσένη, τονιζόταν ότι ο υπουργός Παιδείας θα προχωρήσει "σε πεντακάθαρη τοποθέτηση", "θα υπογραμμίσει τις διαφοροποιήσεις του" και θα υποστηρίξει ότι "το δεδομένο λάθος της Μαδρίτης δεν πρέπει να έχει καταστροφικά αποτελέσματα". Την ίδια ώρα, βέβαια, οι ίδιες πηγές, αν και όταν ρωτιούνταν για ενδεχόμενο παραίτησης του υπουργού, εξαρτούσαν τη στάση του Γερ. Αρσένη από το κλίμα που θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ο πρωθυπουργός και από το κατά πόσο θα είναι πειστικός και "αποσαφηνιστικός" στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πράγμα που δεν το απέκλειαν... Οσο για τη στάση του Τσοχατζόπουλου, από την πλευρά Αρσένη σχολιαζόταν με τα λόγια: "ο Ακης έχει επιλέξει το δρόμο των ίσων αποστάσεων".

Ταυτόχρονα, στάση αναμονής για τις αντιδράσεις της μετά τις "διευκρινίσεις" του πρωθυπουργού, επιδίωκε να εμφανίσει ότι θα επιδείξει και η πλευρά Τσοχατζόπουλου, η οποία βρίσκεται σε επιπλέον δυσχερή θέση μετά την επιχείρηση "αφομοίωσης" των προχτεσινών δηλώσεων Τσοχατζόπουλου από τον Θ. Πάγκαλο, που δήλωσε ότι τις... συνυπογράφει. Πάντως, στις ερωτήσεις για το πώς κρίνει ο υπουργός Αμυνας το κείμενο των "22" και πώς ερμηνεύεται η απουσία των "φίλων" του από αυτό, η απάντηση ήταν: "κανένα σχόλιο". Οσο για τις χτεσινές νεότερες δηλώσεις Τσοχατζόπουλου, εκεί γίνεται λόγος και πάλι για "αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή". Κυβερνητικές πλευρές απέδιδαν την τακτική του υπουργού Αμυνας στο γεγονός ότι "ακολουθεί τη γραμμή της κυβέρνησης", ενώ στην εκτίμηση ότι τηρεί μεθοδολογία "ήπιων τόνων" για να "διαδεχτεί ομαλά τον Σημίτη μετά τη φθορά του τελευταίου", απαντούσαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Στην πλευρά των "22" τώρα, ευκρινής ήταν η προσπάθεια να αποδοθεί η δυστοκία ανεύρεσης ίσου, τουλάχιστον, αριθμού συνυπογραφόντων βουλευτών με το κείμενο των "32", στην αδυναμία να βρεθούν λόγω διακοπών... Κάποιοι, μάλιστα, έλεγαν ότι οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης είναι ανούσιες και πως "θα υπήρχε ήττα των "22" διαφωνούντων αν η κυβέρνηση μπορούσε να βρει 20 βουλευτές που θα τάσσονταν ευθαρσώς υπέρ της"... Συνέχιζαν δε με νόημα, λέγοντας ότι αν υπάρχει κρίσιμος αριθμός αυτός είναι το 13, όση δηλαδή και η πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά την αποχή "τσοχατζοπουλικών" υπογραφών στο κείμενο, οι "22" απαντούσαν ότι "ο Τσοχατζόπουλος κρίνεται" και συνέχιζαν ότι "έκανε θετική δήλωση, αλλά δεν αρκεί". Από την πλευρά τους σημειωνόταν με έμφαση, επίσης, ότι και χτες συνεχίστηκαν οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ υποστήριζαν ότι θα υπάρξει όξυνση του κλίματος στη συνεδρίαση του ΕΓ και της ΚΕ την επόμενη βδομάδα. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι χτες υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης συσκέφθηκαν με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μαδρίτη και κυρίως την "τακτική ενημέρωσης" που πρέπει να ακολουθηθεί εντός και εκτός κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ