Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Διεύρυνση made in USA

Οι Αμερικανοί επέβαλαν περιορισμό της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ σε τρεις και όχι πέντε χώρες

Με τους Αμερικανούς να κάνουν επίδειξη ισχύος και τους Γερμανούς να προχωρούν σε μια καταγραφή της παρουσίας του "μπλοκ" της Βόννης,έληξε χτες η πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οπως αναμενόταν ο Λευκός Οίκος επέβαλε την απόφασή του για περιορισμένη διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε αυτή τη φάση, η οποία αφορά την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ θεωρούν ότι διασφαλίζουν τους όρους για επιβολή της κυριαρχίας τους, μέσω της ΝΑΤΟικής αλυσίδας, στις παραπάνω χώρες με ταυτόχρονο μετριασμό της γερμανικής παρουσίας και επιρροής σε αυτές.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η γαλλική πλευρά έπαιξε το συνήθη ρόλο που έχει αναλάβει στα πλαίσια του γαλλογερμανικού άξονα, δηλαδή το ρόλο του "λαγού" των γερμανικών συμφερόντων. Και αυτό ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι στην όλη συζήτηση για τον αριθμό των χωρών της διεύρυνσης ο Κολ απέφυγε να τοποθετηθεί,λέγοντας ότι θα πάρει θέση μόνο όταν απομακρυνθούν από την αίθουσα όλοι οι αξιωματούχοι των κρατών - μελών και μείνουν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων...

Με πρωτοστάτη, λοιπόν, τη Γαλλία, και τον Κολ... "μουγκό", το"ευρω - μπλοκ" της γερμανικής καγκελαρίας ζήτησε επέκταση της διεύρυνσης και για τη Ρουμανία και Σλοβενία, θέση πίσω από την οποία στοιχήθηκαν η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Τουρκία (για τους δικούς της μικροϊμπεριαλιστικούς βαλκανικούς λόγους).

Οπως ήταν αναμενόμενο οι Αμερικανοί αρνήθηκαν κάθε σκέψη για επέκταση της διεύρυνσης στην παρούσα φάση στις παραπάνω χώρες, που θα έδινε τη δυνατότητα ενίσχυσης των ερεισμάτων της Βόννης μέσα στο ΝΑΤΟ και θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ σε περισσότερη σπατάλη δυνάμεων - αφού αντί για 3 θα εντάσσονταν 5 χώρες - στο παιχνίδι των σφαιρών επιρροής και στην επιβολή της δικής τους σφραγίδας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η ύστατη παραχώρηση των Αμερικανών ήταν η αποδοχή τους να συζητηθεί η ένταξη και άλλων χωρών στο ΝΑΤΟ... αργότερα, σε κάποια άλλη φάση. Γεγονός που ανάγκασε τους υπουργούς Εξωτερικών των "16" να συσκέπτονται επί ώρες, μετά την αποχώρηση των προέδρων και πρωθυπουργών των κρατών - μελών, για να βρουν την... κατάλληλη διατύπωση που θα παραπέμπει τις άλλες χώρες στη Β φάση της διεύρυνσης. Διατύπωση που άλλοι έλεγαν ότι θα πρέπει να προσδιορίζει ονομαστικά τις υπό ένταξη χώρες, άλλοι δεν δέχονταν ονομαστική καταγραφή, άλλοι ήθελαν καθορισμό κριτηρίων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ