Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Και αρχείο δακτυλικών αποτυπωμάτων!
  • Κανένας Ευρωπαίος πολίτης στο εξής δεν πρέπει να υποβάλει αιτήσεις για παροχή ασύλου (! )
  • Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Νέους μηχανισμούς για την ασφυκτική και αντιδημοκρατική παρακολούθηση των Ευρωπαίων πολιτών στήνει διαρκώς το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, ακολουθώντας το δρόμο που άνοιξε η Συνθήκη Σένγκεν.

Οπως προκύπτει από την Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Στρατής Κόρακας προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα αρχείο δακτυλικών αποτυπωμάτων (! ), στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, ενώ απαγορεύεται σε πολίτη της ΕΕ να υποβάλει αίτηση για παροχή ασύλου (! ).

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι επικαλούνται σχετικά δημοσιεύματα, "εκτός από το ηλεκτρονικό φακέλωμα που προβλέπει η διαβόητη Συνθήκη Σένγκεν, θα υπάρχουν και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και καταχώρισης στοιχείων των πολιτών. Ετσι με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, προβλέπεται η δημιουργία της EURODAC, που θα είναι ένα αρχείο δακτυλικών αποτυπωμάτων".

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο αρχείο αυτό "αρχικά θα μπουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των ατόμων που ζητούν πολιτικό άσυλο". Ετσι, τονίζουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, "στα πλαίσια αυτής της λογικής, το αρχείο αυτό θα συγκροτείται με βάση την απαράδεκτη αρχή ότι όσοι ζητούν άσυλο είναι κατά τεκμήριο εγκληματίες! ".

Το θέμα όμως παρουσιάζει και μια δεύτερη σημαντική πλευρά: "Κανένας Ευρωπαίος πολίτης στο εξής δεν πρέπει να υποβάλει αιτήσεις για παροχή ασύλου! ".Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι προασπίζουν πλήρως τις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και συνεπώς δεν υφίσταται θέμα για αίτηση παροχής ασύλου από Ευρωπαίους πολίτες! Πρόκειται, όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, για μια εντελώς αντιφατική τοποθέτηση: Αφού προασπίζονται τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, προς τι η παρεμπόδιση (ή η απαγόρευση) υποβολής αίτησης παροχής ασύλου από Ευρωπαίους πολίτες; Ποιοι λόγοι επιβάλλουν μια τέτοια ρύθμιση;

Με βάση τα παραπάνω οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

- "Συμμερίζεται η ελληνική κυβέρνηση τους σχεδιασμούς και επιδιώξεις των χωρών που παίρνουν μέρος στη δημιουργία του συστήματος EURODAC και τι ακριβώς περιλαμβάνει το σύστημα αυτό;

- Αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση τη "λογική" ότι όποιος ζητά άσυλο, είναι κατ' αρχήν ύποπτος για εγκληματική δραστηριότητα;

- Συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση με την επιδίωξη να παρεμποδιστεί ή και να απαγορευτεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης παροχής ασύλου στους Ευρωπαίους πολίτες;".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδηγία υλοποίησης της Συνθήκης του Δουβλίνου (2011-11-25 00:00:00.0)
Υπηρεσία ασύλου για τους πρόσφυγες (2010-07-17 00:00:00.0)
Ιδρύει υπηρεσία για το άσυλο (2009-11-25 00:00:00.0)
Γκετοποίηση, φακέλωμα και καταστολή (2009-05-09 00:00:00.0)
Νέο αντιμεταναστευτικό «πακέτο» μέτρων (2009-04-29 00:00:00.0)
Γενικευμένη καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων (2007-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org