Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "μακρύ" χέρι

Το ΝΑΤΟ, από τη στιγμή της ίδρυσής του αναζητούσε εχθρό, προκειμένου να δικαιολογήσει και να "νομιμοποιήσει" την ύπαρξή του. Και επειδή "εχθρός" δεν υπήρχε, "εφευρέθηκε" και ολόκληρος ο κόσμος βίωσε επί μισό αιώνα αυτό που ονομάστηκε "ψυχρός πόλεμος", κυνήγι των εξοπλισμών και ισορροπία του τρόμου.

Η διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, του "εχθρού", που επί μισό αιώνα "δικαιολογούσε" την ύπαρξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δεν τη συμπαρέσυρε. Και ενώ οι λαοί της Ευρώπης, οι λαοί της Γης, θα περίμεναν τη συρρίκνωση και την απενεργοποίηση αυτής της τεράστιας πολεμικής μηχανής, βλέπουν, αντίθετα, τη διεύρυνσή της. Τη διεύρυνση, κατ' αρχήν των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης της και τη διεύρυνση με τη συμμετοχή νέων μελών που δημιουργούν νέες στρατηγικές ισορροπίες και δεδομένα.

***

Η εξέλιξη του ΝΑΤΟ, λοιπόν, συνεχίζεται απρόσκοπτα και με μια αυθάδεια που χαρακτηρίζει όσους - κάποια στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας - θεωρούν εαυτούς ηγεμόνες και παντοκράτορες του κόσμου ολόκληρου.

Η αυθάδεια της Ουάσιγκτον στην προκειμένη περίπτωση είναι εξοργιστική. Οπως εξοργιστική είναι και η υποτέλεια που χαρακτηρίζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν αποδεχτεί ή ακόμη χειρότερα παρακαλούν να παίξουντο ρόλο του δορυφόρου.

Οι ΗΠΑ, θεωρώντας πως ηγεμονεύουν, δεν αισθάνονται πια την ανάγκη να δικαιολογήσουν και να νομιμοποιήσουν το μηχανισμό που εξασφαλίζει την ισχύ τους. Το ΝΑΤΟ ανέκαθεν αποτελούσε τη δυνατότητα των Αμερικανών να επιβάλλουν τη θέλησή τους, την πολιτική τους, με άλλα μέσα.

Σήμερα, όπως άλλωστε και στο παρελθόν, δεν υπάρχει εχθρός. Ομως σήμερα, όπως και στο παρελθόν, υπάρχουν συγκεκριμένα στρατηγικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που το ΝΑΤΟ καλείται να διασφαλίσει. Και τα συμφέροντα αυτά, δε θα πρέπει κανείς να έχει αμφιβολίες επ' αυτού, είναι πρώτα απ' όλα τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Που είναι διαμετρικά αντίθετα από τα συμφέροντα όλων των λαών αυτού του πλανήτη.

***

Το ΝΑΤΟ, λοιπόν, υπάρχει και διευρύνεται ως μια τεράστια πολεμική μηχανή που μόνο ρόλο έχει τη διασφάλιση και τη διαιώνιση της αμερικανικής κυριαρχίας. Πρόκειται για το "μακρύ χέρι" που έχει κληθεί να επιβάλλει την "αμερικανική ειρήνη" στη Γιουγκοσλαβία, στον Περσικό, που κάτω από την "ομπρέλα" του ΟΗΕ "σφιχταγκαλιάζει" πια ολόκληρο τον πλανήτη με μόνη αποστολή τη συντήρηση της "Νέας - αμερικανικής - Τάξης Πραγμάτων".

Η πορεία της ανθρωπότητας, πάντως, έχει να επιδείξει και άλλες "μαύρες" περιόδους αυτάρεσκων ηγεμονιών οι οποίες κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι παρά την ύπαρξη τεράστιων μηχανισμών επιβολής της ισχύος που διέθεταν...

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ