Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δε λύνει αλλά... δημιουργεί προβλήματα

Ρυθμίσεις έμμεσης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Την πρακτική του ενός νομοσχεδίου και... πολλών τροπολογιών, ακολούθησε η κυβέρνηση και στην πρόταση νόμου για την ίδρυση βιομηχανικών επιχειρήσεων, που συζητείται από χτες στο Α Θερινό Τμήμα της Βουλής. Νομοσχέδιο στο οποίο εντάσσονται διατάξεις που αφορούν τις... θυγατρικές της ΔΕΗ, τις επιχειρήσεις του ΟΑΕ καθώς και το φυσικό αέριο.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και σχολιάζοντας το άρθρο 21 του νομοσχεδίου, που αναφέρεται σε ρυθμίσεις σχετικά με τη διαδικασία των εκκαθαρίσεων επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα και την αυτόματη μεταφορά της δικαιοδοσίας τους στον ΟΑΕ, ο Στ. Παναγιώτου επισήμανε ότι "διευκολύνει τη χωρίς περιορισμούς σκανδαλώδη διάθεση της δημόσιας περιουσίας".

Παράλληλα, για τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τη δημιουργία ιδιωτικών εταιριών - θυγατρικών της ΔΕΗ, ο βουλευτής του ΚΚΕ ήταν κατηγορηματικός: "Γίνεται ένα βήμα έμμεσης ιδιωτικοποίησης. Δε θα είχαμε αντίρρηση εάν οι θυγατρικές της ΔΕΗ ήταν 100% δικές της και αυτό για τον καλύτερο έλεγχο της απόδοσης. Εδώ όμως δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε καν θυγατρικές. Με αυτόν τον τρόπο κάθε κερδοφόρο κομμάτι της ΔΕΗ θα δίνεται σε ντόπιες ή ξένες μεγαλοεπιχειρήσεις και θα εξασφαλίζεται η συμμετοχή της σε αυτές με ένα πολύ μικρό ποσοστό π.χ. 5%". Καταλήγοντας ο Στ. Παναγιώτου ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για - ακόμη μια φορά - αθρόα πρόσθεση τροπολογιών από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η κυβερνητική εισηγήτρια, Μ. Αρσένη, επιχείρησε να παρουσιάσει το νομοθέτημα ως "εκσυγχρονιστικό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου", που "διασφαλίζει τη διαφάνεια των λειτουργιών".

Ανεξέλεγκτοι οι ιδιώτες "επενδυτές" στο φυσικό αέριο!

Με τροπολογία - "μαμούθ", 19 παραγράφων, η οποία κατατέθηκε χτες στη Βουλή από την υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, αλλοιώνεται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση και τη διανομή του φυσικού αερίου, αφού οι - ούτως ή άλλως - ανοιχτές πόρτες για τη συμμετοχή ιδιωτών τώρα... ανοίγουν διάπλατα, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα συμφέροντα! Το θέμα άλλωστε είχε αποκαλύψει πρωτοσέλιδα ο "Ρ" την Κυριακή, επισημαίνοντας πως οδηγούμαστε στην "πλήρη κατάργηση κάθε ίχνους δημοσίου ελέγχου"!

Χαρακτηριστικά σημεία της συγκεκριμένης τροπολογίας είναι η παράγραφος 10, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Ανάπτυξης εξουσιοδοτείται εν λευκώ να ρυθμίζει "θέματα διαγωνισμού για την ανάδειξη πλειοδότη - επενδυτή ο οποίος μετά από σύμβαση με την ΕΔΑ (Εταιρία Διανομής Αερίου) θα συμμετάσχει στη σύσταση των ΕΠΑ (Εταιρίες Παροχής Αερίου) και ειδικότερα προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκηρύξεως του διαγωνισμού". Το κείμενο της τροπολογίας ορίζει πως με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης ορίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετική με τα κριτήρια, τη γνωστοποίηση και το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού.

Παράλληλα, με την παράγραφο 6 της τροπολογίας καταργείται το άρθρο του Ν.2364/95 που προέβλεπε την καθιέρωση ενιαίου τιμολογίου για τους οικιακούς καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, "η καθιέρωση ενιαίου τιμολογίου κρίνεται αδύνατη" γιατί "το κόστος ανάπτυξης των δικτύων διανομής είναι διαφορετικό για κάθε μια από τις τρεις ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Αττικής - Θεσσαλίας". Επί της ουσίας το συγκεκριμένο νομοθέτημα δίνει τη δυνατότητα στον ιδιώτη επενδυτή να διαμορφώνει ανεξέλεγκτα τις τιμές του φυσικού αερίου, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη του σε βάρος των καταναλωτών.

Τέλος, ενδεικτική της λογικής της τροπολογίας είναι η παράγραφος 18, στην οποία ορίζεται ότι "απαλλάσσονται από οποιοδήποτε τέλος χαρτοσήμου ή φόρο μεταβίβασης" οι πράξεις μεταφοράς, μεταβίβασης ή εκχωρήσεως περιουσιακών δικαιωμάτων της ΔΕΠΑ προς τις ΕΠΑ και τις ΕΔΑ, όπου έχει ήδη θεσμοθετηθεί η ανεξέλεγκτη συμμετοχή των ιδιωτών!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ